Karma eğitime son
Karma gidiyor kız-erkek geliyor
Türkiye'de 40 yıldır devam eden zorunlu karma eğitime alternatif olarak, lise türlerini cinsiyete göre ayırma kararı alındı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Avrupa ve Amerika'da eğitim veren kız-erkek okullarını ve sistemlerini inceledikten sonra aldığı karar ile karma eğitimin yanında isteyen öğrenciye ayrı eğitim alma imkanı da tanınacak.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye'de 40 yıldır uygulamada olan karma eğitime alternatif olarak, lise çeşitlerini kız erkek okulları olarak da eğitime açmaya hazırlanıyor. Amerika, İngiltere ve Almanya'daki sistemleri inceleyen Bakanlık, kız-erkek liseleri ile öğrencilere eğitim özgürlüğü sağlayacak.
40 YILLIK DAYATMAYA SON
Bakanlık, karma eğitime alternatif olarak, lise türlerinin cinsiyete göre ayırma kararını aldı. Uygulama ile lise çeşitleri, karma eğitimin yanında kız-erkek okulu olarak eğitime açılacak. Böylece 40 yıldır devam eden uygulamaya alternatif getirilmesiyle tüm lise çeşitlerinde karma eğitim dayatması son bularak isteyen öğrenciye ayrı eğitim alma imkanı getirilecek.
YURTDIŞINDAKİ SİSTEM İNCELENDİ
Milli Eğitim Bakanlığı bu kapsamda Amerika, İngiltere ve Almanya'da eğitim veren kız-erkek okullarını ve sistemini inceledi. Uygulama, özellikle Doğu illerinde, çocuğunun karma eğitimde okumasını istemediği için okula göndermeyen ailelere de çözüm sunacak.
TERCİH HAKKI TANINMASI ÖNEMLİ
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, zorunlu kılınan karma eğitimin öğrenci ve velinin isteği doğrultusunda bir eğitim anlayışı olmadığını belirterek, 'Anayasa'nın 24. maddesi veliye, çocuğunu istediği okula gönderme hakkını veriyor. Ancak karma eğitim bu hakkı tanımıyor. Dolayısıyla vatandaşa tercih hakkının tanınması çok önemli' dedi. 1973'te yürürlüğe konulan uygulama, 'Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkan ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir' ifadeleriyle şekillendirilmişti.
Meslek liseleri revaçta
Türkiye'de meslek liselerine talep giderek artıyor. Meslek liselerinin, öğrencilerine kendi alanlarında 2 yıllık yüksekokullara sınavsız geçiş imkanı tanıması öğrencilerin tercihindeki en büyük etken olarak görülüyor. meslek eğitimi gören öğrencilerin tüm öğrenciler içindeki oranları yüzde 50'ye ulaşırken genel liselerin, Anadolu ve Meslek liselerine dönüştürülmesiyle, bu oranın daha da artması bekleniyor.
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] Karma eğitim hepimizin bildiği gibi 68 kuşağının bir projesi idi ve sosyal hayatta kadın-erkek eşitliğini sağlamakdı amaç.Her açıdan baktığımızda sıkıntılı bir durum... En nihayetinde farkedilmiş, çocuklarımızın derslere konsatre olması ile eğitimde kalite artacaktır inşALLAH