Alıntı:
mehmet akif2 Üyemizden Alıntı
televizyonda süper dadı programında çocuğu yaşına göre oda veya paspasda kalma cezası veriyordu ben bu yöntemi 3-4 kere uyguladım baktım fayda etmiyor çocuğum daha tedirgin oluyordu daha fazla bağırarak ağlıyordu bıraktım
yazıda da zaten böyle davranışın öfkeyi artıracağını söylüyor
ben akşama kadar her yanlış davranışına sabredince sonra artık sinirler yıpranıyordu odada kalırsa oğlumla daha az bağrışırız diye uyguladım ama faydası yok
dün beyfendi yoğurtlu çorba içiyor diye o kadar çok sinirlendi bağırdı laflar söyledi ben ilgilenmedim sabrettim demek ki doğru yapmışım
çok sağol fatma emeğine sağlık |
o programı arkadaşım tavsiye ettti.
''çocuklar dadının istediğini yapıyor,izle şaşıracaksın''dedi.izledim ama şaşıdığım şey ödül-ceza sisteminin kullanılması normalmiş gibi göstermeleriydi.
yani çocuk davranışı doğru-yanlış kriterine göre değil.ödüle kavuşmak yada cezadan kurtulmak için yapıyor.
hatta şikayet bile edicektim programı ama vazgeçtim...
eğer böyle davranırsan sana şunları veririm..ne kadar masum bi cümleymiş gibi.oysa çocuğu çıkarcılığa alıştırıyor.
koşullu istekler her zaman koşullu davranışları ortaya çıkarır.
çocuk ileride
''bana bilgisayar al, derslerime çalışayım'' derse şaşırmayalım.biz çocuklarımızı şarta bağlı yetiştirirsek o da şarta bağlı bi birey olur çıkar.bunun karşılığı da çıkarcı bireydir...
bi çocuğunun dilini ancak annesi anlar bence.
bazı durumlarda çaresiz kalıyoruz hepimiz.ama emin olun o durum bile bizim ilerideki sorunlara karşı kuvvetli olmamızı sağlıyor.
yoğurlu çorba konusunda kendinizden emin olduğunuzu çocuk bilmeli.
''bu çorbayı içmelisin.sonra senin bu konudaki şikayetlerini dinliycem''...kararlı ama çocuğun gururunu incitmeyen bi dil..
yani bu çorbayı ben sana yaptım benim senden beklediğim davranış içmen.eğer bi şikayetin varsa seni dinleyip bi sonraki yapacağım çorbayı öyle yaparım...gibi
benim oğlum da bazen sadece şehriye çorbası ister.o gün başka çorba varsa ısrarla ''şehriye çorbası istiyodum ben''der...ben duymazlıktan gelirim.çorbasını içer kalkar.
bazen iktidar mücadelesine giriyor.hiç üstelemiyorum.duymazlıktan geliyorum ama aklımın bi köşesinde istekleri.günlere yayarak yapıyorum..
bi gün kek,başka bi gün etkinlik,diğer bi gün şehriye çorbası=)))