Cvp: iftar duaları...
Rasulullah (s.a.v.) akşam namazını kılmadan önce, vakit gelir-gelmez taze hurma,yoksa kuru hurma, o da yoksa bir -iki yudum su ile hemen oruclarını acarlardı, geciktirmezlerdi..
Geciktirilmemesini de öğütlerlerdi.
O (s.a.v.), Sehl B. Sa'd (r.a)'ın naklettiğine göre; " Ümmetim, oruç açmakta acele ettikleri sürece hayr üzere devam edecektir."
Buyurur, sonra da, "Çünkü Yahudi Ve Hristiysanlar iftarı geciktirirler." diye gerekçeyi buyurdu.
(b.k. Ebu Davud,Savm-20)
Muaz B. Zühre'nin haber verdiğine göre Peygamberimi şu dualardan biri ile orucunu acardı ; "Allah'ım, Senin için oruç tuttum,Senin verdiğin nimetle orucumu açıyorum."
"Hamd olsun Allah'a; yardım etti, oruç tuttum, rızık verdi, orucumu açtım."
İbn Abbas (r.a) iftar edeceği zaman Rasulullah(s.a.v.)'ın şöyle dua ettiğini haber vermektedir ; "Allah'ım Senin rızan için oruç tuttuk,Senin verdiğin nimetle iftar ettik. Kabul et bizden bu ibadetimizi; Çünkü Semi' ve Alim Sensin Sen..."
Abdullah B.Ömer (r.a) iftar ettikten sonra Rasulullah(s.a.v.)'ın şöyle dediğini nakleder ; "Susuzluk gitti, damarlar serinledi, sevab gerçekleşti inşaallah."
Hz. Ali (r.a.) Rasulullah (s.a.v.)'ın iftar ettiği zaman şu duayi okumasını tavsiye ettiğini bildirir; "Allah'ım, Senin rızan için oruç tuttum,Sana güvendim,Senin verdiğin rızıkla iftar ettim,orucumu açtım.."
(ibn Hacer)
|