Mutfak Alışveriş Listesi Nasıl Hazırlanmalı-Medineweb
Değerli okurlarım,
Alışveriş konusunu arkadaşlarımla paylaşırken, çoğu kişi ”liste yapsak bile market arabasını dolduruyoruz” diye cevap veriyor. Öncelikle kendimizi ve ailemizi, sakin bir şekilde disiplinli olmaya yöneltmeliyiz. Biliyorsunuz, böyle konular baskı ile öğretilemez ve öğrenilemez. Büyüklerimiz “Zorla güzellik olmaz” ve “Tatlı dil yılanı bile deliğinden çıkarır” demişler. Önce kendimizi değiştirip, sonra etrafımıza örnek olmaya çalışacağız. Elimize aldığımız ürün, evde hazırladığımız alışveriş listesinin dışında ise, ihtiyaç için mi?, yoksa zevkimiz için mi alıyoruz?, bunu kendimize soracağız, 10’a kadar sayıp, tekrar düşünüp sonra karar vermeliyiz. Ben, çok faydasını görüyorum…
Bu arada mutfağımızda bulunan hatırlatma panosu da, liste yapmamızı çok kolaylaştırıyor.
Eşimin hazırladığı ve uzun süredir kullandığımız “Mutfak Alışveriş Listesi”ni ve çok sevdiğim kardeşim Yusuf Fikret’in, yeni hazırladığı “Mutfak Alışveriş Listesi Selva Abla”yı bilgisayar çıktısı olarak alabilirsiniz. Kopyalama merkezi olan kırtasiyecilerde şeffaf olarak kaplatıp, kolonya ile silinen, asetat veya CD kalemleriyle üzerine yazıp, tekrar silip yıllarca kullanabilirsiniz.
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Evimizde kolaylığını yaşadığımız bu liste, sizlerin de faydalanacağı bir mutfak aksesuarı olacak inanın.
Alışverişe giderken yanımıza alacağımız en önemli malzemeler de, güzel doğamızı korumak ve kullanacağımız poşet sayısını azaltmak için, pazar filesi, kumaş çanta ve
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]. Ayrıca donmuş ürünler, et ve süt ürünleri için termos çantayı yanımıza almalıyız. Hele sıcak havalarda çok önemli bir detay.
Bir püf noktası da alışveriş yapacağımız marketin, indirim kartı çantamızda bulunursa, bütçemize az da olsa katkı sağlarız.
Güzel bir Atasözü “Damlaya damlaya göl olur” sözünü hatırlayalım Sevgili okurlarım.
Şimdi, sizlerin de bildiği gibi,
liste hazırlamanın püf noktalarına gelelim;
1-Önce, buzdolabı, erzak dolabımızı, banyo ve deterjan dolabımızı kontrol ederek liste yapmaya başlamalıyız.
2-Market alışverişi için liste yapmak, hem doğru çeşitleri, hem de doğru miktarları almamıza yardımcı olur.
3-“Tok karınla alışverişe başlamak”, atıştırmalıkları en aza indirmemizi sağlar.
4-Alışverişi gruplandırmak markette bulunma süremizi kısaltır.
5-Günlük, haftalık ve aylık olarak hazırladığımız alışveriş listesi, bizlere kolaylık sağlar.
6-Kuru bakliyatlar, tereyağı, zeytinyağı, zeytin, salça, makarna, çay, vb. ürünler “Aylık Alışveriş”tir.
7-Peynir, yumurta, sebze, meyve, ve dilimlenmiş tam buğday ekmeği, vb. “Haftalık Alışveriş”tir.
8-Et ve tavuğu eğer dondurucuya koymayı düşünüyorsak, “Haftalık alışveriş”tir. Eğer dondurucudan çıkarıp yemeyi sevmiyorsak, tavuğu ve balığı “Günlük Alışveriş” olarak düşünebiliriz.
Köfte yoğurup, şekil verip dondurucuya koymayı planladıysak eğer, eti taze çektirip eve gelir gelmez köftemizi hazırlayıp, dondurucuya koymalıyız. Çünkü çözülen et tekrar dondurucuya konmaz, bu bilgiyi artık hepimiz biliyoruz.
9-Ekmek, gazete ve süt “Günlük Alışveriş”tir.
10-Eğer bilinçli tüketici olduğumuza inanıyorsak, ilk dikkat edeceğimiz nokta alacağımız ürünün son kullanım tarihine bakmak ve sonra market sepetine yerleştirmek. Eğer market reyonunda süresi geçmiş ürünü fark edersek hemen market görevlisine iletelim lütfen.
11-Mesela bulgur, markasını ve lezzetini bildiğimiz peynir gibi çabuk tükettiğimiz ve dayanıklı ürünler, indirime girmiş ise ve gerçek fiyatını biliyorsak, yine son kullanım tarihlerini kontrol ederek, birkaç paket alabiliriz, böylelikle bütçemize katkı sağlamış oluruz.
12-Yerel ürünleri satın almak, toplandıktan kısa süre sonra tüketeceğimiz için, vücudumuza ve hücrelerimize daha faydalı olur.
(alıntı)