Bırakırsanız yapabilirler
Bırakırsanız yapabilirler
Kızım ben olmadan asla yapamaz her sabah okula kendi ellerimle teslim etmeliyim, Benim desteğim olmadan ödevlerini yapamaz, başarılı olma imkanı kalmaz, Kızım montunu giyemez, yaşı kaç olursa olsun o benim gözümde hâlâ çocuk, Kızım kararlarını kendisi veremez, onun yerine ben vermeliyim, Odasını toplayamaz, giysilerini hazırlayamaz, vaktinde kalkamaz, Kızım arkadaş seçiminde hata yapar, onun yerine arkadaşlarını ben seçmeliyim, Kızım hangi bölümü okuyacağı konusunda bilgi sahibi değildir onun yerine ben seçmeliyim,
Kızımın evlilikten neler beklediğini bilmesi mümkün değil, bu konuda ben yardımcı olmalıyım, Kızım çantasını düzeltemez, saçlarını tarayamaz, çayını demleyemez, bensiz ayakta kalamaz…” (Kız anneleri) Annenin gölgesinde bağımlı kalan genç kız dışarıya açıldığında sudan çıkmış balığa döner. Genç kız anne olmadan ayakta kalabileceğine inanmamaktadır…
Anneden ayrışamayan genç kız düştüğünde kalkacak takati bulamaz ve anneye ihtiyaç duyar. Bağımlı bir anne çocuğuna yapışarak güç almakta ve bu yolla yaralarını iyileştirmeye çalışmaktadır. Fakat hayatv hep böyle devam edemez, kız evlendiğinde ya da topluma açıldığında uyum sorunu yaşamaya bavşlar. Evinde bir kap çorba pişirecek olsa dahi iki kişiye sorma ihtiyacı hisseder. Bağımsız hareket edemez, anne gibi yaslanacağı birini arar. Genç kızın bağımsız hareket etme yeteneği gelişmediğinden küçük işler dahi gözünde büyür. Sorumluluk almak istemez, birinin gölgesinde yaşamaya başlar. Bu durum sadece kendisi için değil bağımlı olduğu kişi için de yorucudur.* Anne ile bağımız hayat boyu devam eder. Ona saygı ve hürmette kusur etmeyiz. Fakat evlilik yaşına gelen bir genç kız artık ayaklarının üzerinde durmayı başarmalı ve anne ile olan bağımlılığını sağlıklı bir bağlılığa çevirmelidir.
Fatma Tuncer