16 Nisan 2014, 13:08
|
Mesaj No:1 |
Durumu: Medine No : 13402 Üyelik T.:
25 Şubat 2011 Arkadaşları:11 Cinsiyet:bayan Yaş:44 Mesaj:
7.406 Konular:
425 Beğenildi:2308 Beğendi:4896 Takdirleri:3818 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | ‘Ben olamadım, sen ol’ dememeli ‘Ben olamadım, sen ol’ dememeli Çocuklara ‘Ben olamadım, sen ol’ dememeli. Çocuklarının hangi mesleği seçeceği noktasında anne-babalar da çok heyecanlıdır. Ebeveynler kendilerinin ulaşamadıkları hedeflere onların ulaşmasını ister. Fakat bu kimi zaman bir baskıya da dönüşebilir. İşte o zaman mesleğini sevmeyen insanlar ortaya çıkar. İnsanların hayatlarının ayrılmaz bir parçası olan mesleklerine karşı bakışları hayatlarındaki mutluluklarını etkileyen en önemli faktörlerden birisidir. Mesleğini severek yapan bir insan canı sıkıldığında genelde mesleğiyle ilgili işlerle uğraştığında mutlu olur. Fakat bir insan mesleğini sevmiyorsa hayatta genel olarak mutsuzluklarının birçoğunun kaynağı mesleki sıkıntılardır. Bu nedenle bir insanın mesleğini seçerken geçirdiği süreç çok önemlidir. Bu süreçte seçim yaparken birçok etkenle uğraşılmaktadır. Ailenin beklentileri, kişisel yetenekler, çevredeki meslek sahipleri, ülke ekonomisinin gidişatı gibi bir sürü etken kararın verilmesinde katkı sağlar. Ülkemizde genelde meslek seçimine karar verilirken; mesleğin sahibinin toplum içindeki konumu, kazancı ya da ebeveynlerin istekleri baskın olmaktadır. Örneğin doktor olmak isteyen bir baba veya anne eğer başaramamışsa çocuğunun yeteneklerine bakmaksızın, “Benim oğlum doktor olacak!” diyebilmekte ve çocuğunu bu yönde telkinlerle yönlendirmektedir. Ya da bir hâkim ya da savcının kamuoyundaki itibarına bakarak, “Benim kızım savcı olacak!” diyebilmektedir. Bu durumlar mesleğini sevmeden yapan bireyler doğurmakta ve ilerleyen zamanlarda bireylerin yeni açılımlar aramasına sebep olmaktadır. Çünkü insanlar mesleklerini istekleri, ilgi yetenek ve becerilerine göre belirlemelidir. Aksi takdirde ileride sevmediği mesleği yaparken yetenekleri istikametinde yeni yollara girecektir. Örneğin bir doktor bir süre sonra yeteneklerini kullanarak çok ünlü bir müzisyen olabilmektedir. Şu anki sınav sistemi meslek seçimine göre testlere ağırlık verilmesi esasına göre puanlama yaptığı için öğrenciler sınava hazırlanırken meslek seçimini sınav öncesinde yapmaktadırlar. Bu süreçte ebeveynlerin olmak istedikleri mesleklere göre değil öğrencinin ilgi, yetenek ve becerileri de göz önünde bulundurularak çağın şartlarına uygun, bireyin hayatını mutlu bir şekilde sürdürebileceği bir meslek seçimi yapılmalıdır ZAMAN |
| |