Hadislerle Oruç
ORUCUN FAZİLETİ
Hz. Cabir RA anlatıyor: “Her iftar vaktinde Allah tarafından (cehennemden) azad edilen kimseler bulunur. Bu, (Ramazanın) her gecesinde olur.”
RAMAZAN AYININ FAZİLET
Hz. Enes İbnu Malik RAuma anlatıyor: “Ramazan ayı girmişti. Resulullah AS buyurdular ki: “Bu mübarek aya girmiş bulunuyorsunuz. Bu ayda bir gece vardır ki bin aydan hayırlıdır. Bu gecenin hayır ve bereketinden mahrum kalan bir kimse, bütün hayırlardan mahrum kalmış gibidir. Onun hayrı ise sadece (uhrevi saadetten) mahrum kimseye haramdır.”
YEVM-İ ŞEKK ORUCU
Hz. Ebu Hureyre RA anlatıyor: “Resulullah AS, Ramazan orucunu hilali görmezden bir gün önce başlatmayı yasakladı.”
Hz. Muaviye İbnu Ebi Süfyan RA minber üstünde şunu anlatmıştır:
“Resulullah AS Ramazan ayından önce minberde buyurdular ki: “Ramazan falan gün başlayacak. Biz daha önceden oruç tutarız. Dileyen önceden başlasın, dileyen de (o güne kadar tutmayı) tehir etsin.”Hz. Ebu Hureyre RA anlatıyor: “Resulullah AS (bir gün): “Ramazan ayında kaç gün geçti?” buyurdular. Biz: `Yirmiiki, geriye de sekiz gün kaldı!” dedik. Resulullah bu cevabımız üzerine: “Ramazan ayı şu kadardır, Ramazan ayı şu kadardır, Ramazan ayı şu kadardır!” diyerek (ellerinin parmaklarıyla) üç kere gösterdi ve sonuncu sefer bir parma*ğını büktü (yani yirmidokuz isareti yaptı).”Hz. Ebu Hureyre RA anlatıyor: “Resulullah AS’ın sağlığında ramazan ayını yirmidokuz gün olarak tutmamız otuz tutmamızdan daha fazladır.YOLCULUKTA ORUÇ TUTULUR MU?Roman]İbnu Ömer RA anlatıyor: “Resulullah AS buyurdular ki: “Yolculuk (sefer) sırasında oruç tutmak denen makbul ve mahbub amelden) değildir.”
Abdurrahman İbnu Avf RA anlatıyor: “Resulullah AS buyurdular ki: “Seferde Ramazan orucu tutan hazerde oruç tutmayan gibidir.”
RAMAZANDA BİR GÜN YEMENİN KEFARETİ Hz. Ebu Hureyre RA anlatıyor: “Bir adam Resulullah AS’a gelerek: “Helak oldum!” dedi. AS: “Seni helak eden şey nedir?” diye sordu. Adam: “Ramazan içinde hanımıma temasta bulundum!” dedi. Resulullah: “Öyleyse bir köle azad et!” buyurdu. Adam: “Kölem yok ki!” dedi. AS: “Üst üste iki ay oruç tut!” emretti. Adam: “Tahammül edemem” dedi. Resulullah: “öyleyse altmış fakir doyur!” buyurdu. Adam: “(Bu kadar yiyeceği) bulamam!” dedi. Bu*nun üzerine AS adama: “Otur!” dedi. Adam oturdu. Adam bu şekilde beklerken arak denen bir sepet hurrma getirildi. AS: “Haydi bunu götür ve tasadduk et!” buyurdular. Adam: “Ey Allah’ın Resulü! Seni Hak ile gönderen Zat-ı Zülcelal’e yemin olsun şu iki kayalık (Uhud ve Air dağları) arasında (yani Medine’de) yaşayan aileler içerisinde buna bizden daha muhtacı yoktur!” dedi. Resulullah AS: “Öyleyse haydi götür, horantana yedir!” buyurdular.”
Hadisin yine Ebu Hureyre’den yapılan bir başka rivayetinde şu ziyade mevcuttur: “Resulullah AS adama: “Rama*zandan bozduğun gün yerine bir gün oruç tut!” buyurur.”
ORUÇLU KUSARSA Fezale İbnu Ubeyd el-Ensari RA’ın anlattığına göre: “Resulullah AS, oruçlu olduğu bir günde yanlarına gel*miş, içmek üzere su istemiş ve içmiştir. “Ey Allah’ın Resulü! Bugün siz oruçlu idiniz!” denince: “Evet öyleydim, lakin (az önce) kustum (orucum bozuldu)” buyurmuştur.”
ORUÇLU MİSVAK VE SÜRME KULLANIR MI?[
Roman]Hz. Aişe RAa anlatıyor: “Resulullah AS buyurdular ki: “Oruçlunun hayırlı hasletlerinden biri misvak kul*lanmasıdır.”
Yine Hz. Aişe RAa anlatıyor: “Resulullah AS oruç iken gözüne sürme çekti.”
Roman]Resulullah AS’ın azadlılarından Meymune RAa anlatıyor: “Resulullah AS’a oruçlu iken, oruçlu hanımını öpen adam hakkında sorulmuştu: “İkisinin orucu da bozulur!” buyurdular.”ORUÇLUYKEN MÜBAŞERETNew Roman]İbnu Abbas RA anlatıyor: “Yaşlı oruçlulara mübaşeret (öpme vs.) hususunda ruhsat tanındı ise de gençlere mekruh kılındı.”
Roman]Hz. Ebu Hureyre RA anlatıyor: “Resulullah AS buyurdular ki: “Nice oruçlular vardır ki, tuttuğu oruçtan ya*nına sadece çektiği açlık kâr kalır. Nice gece namazı kılanlar vardır ki, onların da kârı gece uykusuz kalmaktan ibaret*tiİbnu Abbas RA anlatıyor: “Resulullah AS buyurdular ki: “Gündüz orucuna sahur yemeği ile yardımcı olun, kaylüle (öğle uykusu) ile de gece namazına yardımcı olun!”
İFTARDA ACELE Hz. Ebu Hureyre RA anlatıyor: “Resulullah AS
buyurdular ki: “İnsanlar iftarı ta’cil edip (geciktirmedikleri) müddetçe hayır üzere devam ederler. Öyleyse iftarı tacil edin (ilk vaktinde orucunuzu açın). Çünkü yahudiler,
iftarla*rını te’hir ederler.”
Roman]Hz. Ebu Hureyre RA demiştir ki: “Hayır! Kâbenin Rabbine yemin olsun!
“Cünub olarak sabahlayan kimse orucunu bozsun!” sözünü ben söylemedim. Bunu söyleyen, Muhammed AS’dır.”
HZ. NUH’UN ORUCU
Abdullah İbnu Amr RA anlatıyor: “Resulullah AS’ın: “Nuh ASRamazan ve Kurban bayramları hariç, yıl orucu tutmuştur” dediğini işittim.”
ŞEVVALDEN ALTI GÜN
Roman]Sevbân Mevla Resulullah AS’ın: “Ramazan bayramından sonra altı gün oruç tutan, yıl orucu tutmuş gibi olur. Zira (ayet-i kerime’de) “Kim bir hayır amelde bulunursa ona yaptığının on misli ecir verilir” (buyrulmuştur)” dediğini işitmiştir.
TEŞRİK GÜNLERİ ORUÇ TUTULMAZHz. Ebu Hureyre RA anlatıyor: “Resulullah AS
buyurdular ki: “(Hacc sırasında) Mina’da geçirilen günler yeme içme günleridir.”Bişr İbnu Suhaym RA anlatıyor: “Resulullah AS teşrik günlerinde hutbe okudu ve dedi ki: “Cennete sadece müslüman kimse girecektir ve şurası da muhakkak ki bu günler yeme içme günleridir.”
CUMARTESİ ORUCU
Roman]İbnu Ömer RA anlatıyor: “Resulullah AS ashabına fıtır sadakasından yedirmedikçe Ramazan bayramı günü bayram namazına çıkmazdı.”
RAMAZANDA MÜSLÜMAN OLANAtiyye İbnu Süfyan RA anlatıyor: “Sakif kabilesinin müslüman olmasını
müzakere etmek üzere Resulullah AS’a gönderilen heyetimizin bize anlattığına göre, heyet Ramazan ayında O’na varmıştır. AS, onları, mescidin içinde kurduğu çadırda ağırlamıştır. Heyet müslüman olunca ayın geri kalan günlerinin orucunu tutmuşlardır.”KADIN KOCANIN İZNİYLE ORUÇ TUTAR Ebu Sa’id RA anlatıyor: “Resulullah AS kadınların
kocalarından izin almaksızın (nafile) oruç tutmalarını yasakladı.”MİSAFİR, NAFİLE ORUCUNU EV SAHİBİNİN İZNiYLE TUTARHz. Aişe RAa anlatıyor: “Resulullah AS’ın: “Bir kimse başkasının yanında misafir olunca, ev sahibinden izin almadan oruç tutmasın” dediğini rivayet etmiştir.
ŞÜKÜRLE YİYEN ORUÇLU GİBİDİR
Sinan İbnu Senne el-Eslemi RA anlatıyor: “Resulullah aleyhissalatu
vesselam buyurdular ki: “Şükreden oruç*suz kimseye, sabreden oruçlunun sevabının misli verilir.”
MU’TEKİF MESCİDE YERLEŞİR
İbnu Ömer RA’nın anlattığına göre: “Resulullah AS itikafa girince, yatağı veya karyolası onun için], Tevbe sütununun gerisine konulurdu.”
MU’TEKİF HASTA ZİYARET EDER, CENAZEYE KATILIR MI?Hz. Enes İbnu Malik RA anlatıyor: “Resulullah AS
buyurdular ki: “Mutekif (itikafta olan), cenazeye katılır, hastayı ziyaret eder.”
İbnu Abbas RA anlatıyor: “ReSulullah AS
mütekif hakkında: “O, günahları hapseder ve bütün hayırları işlemiş gibi ona hayırlar
kazandırır” buyurdular.”
BAYRAM GECELERİNİ İHYA
Roman]Ebu Ümame RA anlatıyor: “Resulullah AS buyurdular ki: “Kim her iki bayramın da gecesini, Allah’tan sevap umarak ibadetle geçirirse kalplerin öldüğü günde kalbi ölmez.”