24Haziran 2014, 17:45
|
Mesaj No:1 |
Durumu: Medine No : 36712 Üyelik T.:
22 Aralık 2013 Arkadaşları:17 Cinsiyet: Mesaj:
844 Konular:
67 Beğenildi:28 Beğendi:1 Takdirleri:60 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | Kadınlar Camiye Gidebilir mi? Kadınlar Camiye Gidebilir mi? Kadınlar Camiye Gidebilir mi?
Beş vakit namazın cemaatle kılınması Hanefi mezhebine göre vacip derecesinde sünnet-i müekkededir. Şafii mezhebine göre farz-ı kifaye iken Maliki mezhebine mensup bazı alimlere göre ise farz-ı ayndır. Ancak bu hükümler yalnızca erkekler içindir. Kadınların namazı cemaatle kılma şartı yoktur. Kılabilirler, ancak bu dinî bir zorunluluk değildir.
Kadınlar evlerinde müsait olduğu zaman imama uyarak cemaatle namaz kılabilirler. Ancak camiye gidip cemaatle namaz kılmaları konusunda hüküm farklıdır.
Müslim ‘de rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz, “Kadınlarınız mescitlere gitmek için sizden izin istedikleri zaman onları mescitlerden menetmeyiniz.” buyururlar.
| Hadis-i Şerif; Müslim Salat: 135.
Nitekim Peygamberimiz hayatta iken, camide kadınlar erkeklerin arkasında ayrı bir saf tutar, orada namaz kılarlardı. Ama Peygamberimizin vefatından sonrasında bu durum uzun süre devam etmedi. Sahabe-i Kiram kadınların camiye gelmelerine razı olmadılar. Hz. Aişe de (radıyallahu anh) şöyle diyordu: “Eğer Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bu zamanda yaşamış olsaydı, Ben-i İsrail’in yaptıkları gibi kadınların mescitlere çıkmalarını yasaklardı.”
| Kaynak: et-Tefsirü’l-Kurtubi, 14: 244.
Hz. Aişe’ye bu sözleri söyleten şey kadınların giyinişlerinde gösterdikleri bazı aşırılıklardı. Çünkü bazı kadınlar koku sürünerek veya süslü elbiselerini giyip dikkat çekici bir şekilde mescide gelmeye başlamışlardı. Buharı Şarihi İmam Ayni, Hz. Aişe’nin bu sözü üzerine şöyle der: “Aişe (radıyallahu anh) bu zaman kadınlarının çıkardıkları çeşit çeşit bid’atlarla münkeratı görmüş olsaydı, elbette sözleri daha şiddetli olurdu. Üstelik o zaman kadınların çıkardıkları yenilikler bu zaman kadınlarının çıkardıkları yeniliklere nispetle binde bir kalır.”
Şafii alimlerinden İmam Nevevî: “Kadın için ihtiyar da olsa evinden daha hayırlı bir yeri yoktur.” derken, Abdullah bin Mes’ud (radıyallahu anh): “Kadın avrettir. Onun Allah’a en yakın olduğu zaman, evinde bulunduğu zamandır.” diyerek kadının mescidinin evi olduğuna işaret ederler.
Bir hadis-i şerifte de Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) kadının en faziletli namazının hangisi olduğunu şu şekilde ifade ederler: “Kadının evinin içinde kıldığı namaz, evinin avlusunda kıldığı namazdan daha efdaldir (daha faziletli, daha makbuldur). Evinin avlusunda kıldığı namaz (mahalle) mescidinde kıldığı namazdan daha efdaldir. Evleri onlar için daha hayırlıdır.”
| Hadis-i Şerif; Mecmaü’l-Enhür, 1: 109.
mektebisuffa.com |
| |