25Haziran 2014, 22:41
|
Mesaj No:1 |
Durumu: Medine No : 38944 Üyelik T.:
09 Şubat 2014 Arkadaşları:60 Cinsiyet:Bayan Mesaj:
9.475 Konular:
1144 Beğenildi:4423 Beğendi:3685 Takdirleri:11319 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | Günah İşleyenin Boynu Bükük Olur... Günah İşleyenin Boynu Bükük Olur... İnsanı , kendisini ve yaptığı iyilikleri beğenmeye sürükleyen sebeolerin başında cehalet ve gaflet gelmektedir. Bu halden kurtulmak için , her şeyin Allah'ü Teala'nın dilemesi , yaratması ile meydana geldiğini ve akıl , ilim , ibadet etmek , mal , mevki gibi kıymetli nimetlerin Allah'ü Teala'nın lutfü ve ihsanı olduklarını düşünmek lazımdır.
Nimet insana faydalı olan , tatlı gelen şey demektir. Bütün nimetleri gönderen Allah'ü Teala'dır. O'ndan başka yaratıcı ve gönderici yoktur.
Eshab-ı Kiramdan bazıları, Huneyn gazasında , askerin çokluğunu görerek '' Artık biz hiç mağlup olmayız, yenilmeyiz '' dediler. Bu sözler Resulullah Efendimizin kulağına gelince , üzüldüler. Bunun için harbin başlangıcında nusret-i ilahi yetişmeyip , mağlubiyet başladı. Sonra Cenab-ı Hak merhamet ederek, zafet nasip eyledi ....
Davud aleyhisselam dua ederken ;
'' Ya Rabbi ! Evlatlarımdan birkaçının namaz kılmadığı hiç bir gece yoktur ve oruç tutmadığı hiç bir gün geçmemiştir '' demişti. Buna karşılık Allah'ü Teala ;
'' Ben dilemeseydim , kuvvet ve imkan vermeseydim, bunların hiçbiri yapılmazdı'' buyurdu.
Davud aleyhisselamın bu sözü gayret-i ilahiyyeye dokundu , tarih kitaplarında yazılı olan sıkıntıların başına gelmesine sebep oldu.
Kibre , kendini büyük bilmeye sebep olan şeyler, yaptıkları iyilikleri beğenmeye de sebep olurlar. Bunun için Allah'ü Teala'nın nimetlerine şükretmek , büyük nimettir.
Hadis-i şerifte ; '' Üç şey , insanı felakete sürükler. Buhl, heva ve ucb'' buyuruldu.
Buhl yani cimri olan , Allah'a ve kullara karşı olan hakları , vazifeleri ödemekten mahrum olur. Hevasına yani nefsinin arzularına uyan ve nefsini beğenen kimse , muhakkak felakete düçar olur.
Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde;
'' Günah işlemezseniz , daha büyük günaha yakalanmanızdan korkarım. O da ucubtur'' buyurmuşlardır.
İmam-ı Gazali hazretleri de ; '' Bütün kötülülerin başı , kaynağı üçtür. Haset , riya , ucub. Kalbini bunlardan temizlemeye çalış '' buyurmuştur.
Netice olarak ucub sahibi yani kendini ve yaptığı iyilikleri beğenen kimse , hep ben , ben der. Toplantılarda baş tarafta bulunmak ister. Her türlü sözünün kabul olmasını ister. Halbuki günah işleyenin boynu bükük olur, tevbe edebilir.
Ucub sahibi ise , ilmi , ameli ile mağrur ve egoist olur. Tevbe etmesi de çok zordur. Günah işleyenlerin iniltileri , Allah'ü Teala'ya tesbih çekenlerin övünmesinden daha sevimli gelir.
Ucbun en kötüsü , hatalarını , nefsinin hevasını beğenmektir. Hep nefsine uyar, nasihat kabul etmez. Başkalarını cahil sanır. Oysa ki kendisi çok cahildir...
Osman Ünlü..... |
| |