dgs 2014 e saatler kala bu yazıyı mutlaka okuyun !!
Bir yıl boyunca emek verdiğiniz Dikey Geçiş Sınavı artık bu hafta sonu yapılacak, 1 yıl boyunca çalışıp didindiniz, emek verdiniz bu bağlamda son uyarıları yapmak istiyoruz.
Bu belgeyi ösym’nin
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresinden ediniziniz. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacaktır. Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına özen göstermelidir. Adaylar
İnternet’ten edinecekleri bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmak zorundadır. Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM’nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunmamalıdır.
Sınava Giriş Belgesi’ni (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacaktır.
Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesinden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunludur. Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askerî öğrenciler için askerî kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değildir.), tutuklu/hükümlü adayların bu durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmî belge, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar özel kimlik belgesi olarak kabul edilir.
Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacaktır. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanıyabilmelerini sağlayacak, sınav görevlilerinde adayı tanımada tereddüt oluşturmayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanımasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir. Sınav günü sınav görevlilerinin, fotoğrafından adayın kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde, adayı sınava almayabileceği veya adayın sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacaktır;sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacaktır. Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. Kimlik Numarası, soğuk damga veya güncel bir fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybına uğramamaları, mağduriyet yaşamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekmektedir.
- Sınav Salonunuzu Önceden Görün
İnsanlar yabancı olmadıkları ortamlarda kendilerini daha rahat hisseder. Yabancı oldukları ortamlarda ise tedirgin ve kaygılı olurlar. Bu ortamlarda bireylerin davranışları normal değildir. Sınavda bulunduğunuz ortama yabancılık çekmemek için sınav salonunu mutlaka önceden görün. Sınav salonunda özellikle sınav olacağınız sıraya oturarak salonun havasını teneffüs edin. Salona şöyle bir göz atın. Sıranızda oturarak gözlerinizi kapayın ve sınav anını düşünün. Bütün sorulara şöyle bir baktığınızı hissedin. Kendinize tamamen sınavdaymış havası verin. Birkaç derin nefes alın. Şu an sorularla karşı karşıyasınız, büyük bir rahatlıkla soruları bir bir çözüyorsunuz. İçinizden "sorular ne kadar da kolaymış" sözlerini duyun. Sonra gözlerinizi yavaşça açın. Artık sınavdan korkmanıza gerek yok. Gördüğünüz gibi sorular çok kolay. Siz sadece birkaç gün sonra gireceğiniz sınavda çok başarılı olacağınızı hayal edin. Bu uygulama sizin kendinize olan güveninizi artırır. Sınav günü salonda kendinizi çok rahat hisseder ve soruları büyük bir rahatlık içinde heyecana kapılmadan çözersiniz.
Moralinizi bozacak, sizi gerilime sokacak, zihninizi gereksiz yere meşgul edebilecek olaylardan uzak durmalısınız. Bu içerikteki televizyon programların seyretmemelisiniz. Film seyretmek istiyorsanız sizi rahatlatacak filmleri örneğin komedi filmlerini tercih edebilirsiniz.
Sınava sağlıklı bir şekilde girmeniz gerekmektedir. Bu nedenle sınavdan önce sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Sakatlanmamaya dikkat etmelisiniz. Sakatlanabileceğiniz sportif etkinliklerden uzak durmalısınız
Gece iyi uyumalısınız. 10.30–11.00 civarında yatağın yolunu tutmalısınız.
Midenizi bozabilecek, ağır gelebilecek yemekler yememelisiniz.
Sabahleyin zamanında kalkabilmek için gerekli önlemleri almalısınız.
Sabah sınava yetişmek için gerekli önlemleri almalısınız.
Sınavda glikoza ihtiyaç duyacaksınız, Onun için oruç tutuyorsanız sahurunuzda bu bağlamda kuru üzüm, meyve suyu, çikolata gibi gıdaları tüketiniz fazla abartmadan tabi.
Aynı şekilde oruçlu değilseniz mutlaka hafif bir kahvaltı yapmalısınız. Özellikle sınava gitmeden bir Türk kahvesi içiniz.
Evden çıkarken veya sınav salonuna girmeden önce tuvalet gibi ihtiyaçlarınızı mutlaka gidermelisiniz.
Sizi rahat ettirecek kıyafetler giymelisiniz.
Daha önce hazırladığınız belgeleri almayı unutmayınız.
Sınavı mutlaka daha önce üzerinizde çalıştığınız şekilde çözmeye çalışın, son anda ki değişiklikler zararınıza olacaktır. Denemelerde nasıl bir sistem kurduysanız onu sınavda uygulayın.
Geçmişi düşünüp "ah keşke biraz daha çalışsaydım", "daha fazla soru çözseydim" veya geleceği düşünüp "kahretsin sınavda başarısız olacağım" , "istediğim bölümü kazanamayacağım" vb. düşünceleri zihninizden tamamen atın. Sınav esnasında bunların hiçbirini hatırlamayın. Çünkü sınav başladı. Sınav öncesi için pişmanlık duymak, sınav sonrası için üzülmek size fayda sağlamayacağı gibi moral seviyenizin düşmesine, dikkatinizin dağılmasına yol açarak başarınızı olumsuz etkileyecektir. Onun için sınav anında sadece ve sadece soruları nasıl çözeceğinizi düşünün. Kendinizi, okuduğunuz sorulara verin. Çözdüğünüz her bir sorunun sizi hedefinize bir adım daha yaklaştırdığını düşünün.
Soruları çözmeye başlamadan önce heyecanınızı yatıştırmak için birkaç defa derin nefes alıp verin.
Sınav esnasında kullanacağınız araç ve gereçlerinizi sıranın üzerine yerleştirin.
Kimlik kontrolü sırasında zaman kaybetmemek için kimliğiniz, sınava giriş kartınız, bir adet fotoğrafınız sıranızın üzerinde olsun.
Sınav kitapçığınızın sayfalarını kontrol ediniz. Eksik sayfalar veya hatalı baskılar olabilir.
Kitapçık türünü ilgili bölüme işaretleyin. Sınavda kopya çekilmesini önlemek için ÖSYM içindeki sorular aynı olacak şekilde birden çok sınav kitapçığı düzenler. Kitapçık türü sizlere verilen soru kitapçığının kapağında ve bütün sayfaların üst ve alt kısımlarında yazılıdır. Kitapçık türünü işaretlemezseniz sınavınız değerlendirmeye alınmaz.
Soru kitapçığının ve cevap formunun ilgili bölümlerine sizden istenen bilgileri işaretleyiniz. Cevap formunun sizin adınıza düzenlenip düzenlenmediğini kontrol ediniz ve imzanızı atmayı unutmayınız.
Sınav esnasında sınavın zor olduğunu farktetiğinizde umutsuzluğa kapılmayın, Eğer 1 yıl boyunca emek verdi iseniz bu sınavın sadece size zor olmadığını kafanızdan hiçbir zaman çıkarmayın. Eğer bir soruyu çözemediyseniz telaşlanmayın.Bir soruyu çözememeniz sınavı kaybettiğiniz anlamına gelmez. Vakit geçirmeden diğer sorulara geçin. Şayet o soruyu birkaç okumada çözebilecekseniz diğer soruları çözdükten sonra zamanınız kalırsa o soruya tekrar dönün.
Sınav esnasında ikilemde kaldığınız soruların yanına mutlaka bir işaret koyun ve o soruya tekrar dönün
Ara ara Optik formu kontrol edin, düzgün ve taşırmadan işaretleme yapmaya gayret edin. Optik işaretlemeyi sona bırakmayın, sayfa sayfa işaretleme yöntemini uygulayın.
Sınav anında dikkatinizi dağıtacak bir durum oluşursa boşverin, sınava odaklanmaya çalışın. Görevliler zaten gerekli işlemi uygular.
alıntıdır