Zekatta Zenginlik Anlayışı
Ahmed Şahin
Soru: Bir miktar param var. Dükkanımda satılacak malım da var. Aynı zamanda biraz da borcum var. Zekat verirken nasıl hesap yapacak, ne tür bir zekat miktarı tespit edeceğim?
Cevap: Hesap çok kolaydır. Şöyle ki:
Elindeki parana, dükkandaki malını da ilave edersin. Meydana gelen yekûn paradan borcunu çıkarırsın, alacağın varsa onu da ilave edersin. Böylece hasıl olan mevcudun zekatını verirsin.
Demek ki alacağını ilave edecek, vereceğini de çıkaracaksın, kağıt üzerinde kalan yekun ne ise onun zekatını vereceksin. Kırkta bir milyon, seksende iki milyon, yüzde de iki buçuk milyon olarak. Yani her yüz milyonda iki buçuk milyon zekat. Bu çok az.
Çok kolay ve zevkli bir yardımdır bu.
Zekat vermeye mecbur olmak için zengin olmak gerekiyor. Zengin kim? Hangi miktar para zenginlik ölçüsüdür? Bunun bir sınırı, ölçüsü var mıdır?
Cevap: Bu zekat nisabı konusunda farklı ölçüler tespit edilmiştir. Şöyle ki, ilk tespitlerde (doksan altı gram) altın, yahut da bu miktar altını satın alacak fazla para zenginlik sınırı olarak ilan edilmiştir.
Daha sonraki araştırmalarda bu miktar (seksen altı grama) indirilmiş. Diyanet'in son araştırması ise bunu (seksen grama) düşürmüştür.
Arz ettiğim miktar altını olan, yahut da bu ağırlıkta altını satın alacak kadar ihtiyaç dışı fazla parası bulunan kimse zengin sayılır. Zekat, fitre ile mükellef olur. Zekatla ilgili diğer soruların cevapları
1- Geçmişte verilmemiş olan zekatlar hemen verilebileceği gibi, gelecekte verilecek olan zekatın da (çok) muhtaç olan yeri bulunması halinde şimdi verilmesi de câiz ve isabetlidir de.