Kadının kocasından izinsiz nafile oruç tutması????
“Hangi kadın kocasından izinsiz(nafile)oruç tutar da kocası ondan(cinsi münasebet)ister o da kocasına karşı çekingen davranırsa, Allah o kadın üzerine üç büyük günah yazar.”
Günahın birincisi, kocasından izinsiz olarak nafile oruç tutması; ikincisi, orucu bozmamakta ısrar; üçüncüsü, kocasının arzusunu yerine getirememesidir. Bu kadının kocasına hizmeti nafile ibadetlerden önde gelir.
Ashab-ı Kiram’dan Ebû Said(r.a.)’ ten nakil olunmuştur: Biz Allah Rasülü’nün huzurunda bulunuyorduk. Bir kadın geldi ve şöyle konuştu:
Kocam Sefvân bin Muattal, namaz kıldığım zaman beni dövüyor, oruç tuttuğum vakit orucumu bozduruyor; kendisi de sabah namazını güneş doğasıya kadar kılmıyor.
Kadının kocası Sefvân, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) huzurunda bulunuyordu.Rasül-i Ekrem[I](s.a.v.) kadının söylediklerinden ona sordu. O:
Ey Allah’ın Rasülü, “Namaz kıldığım zaman beni dövüyor”] demesi şu:
Namazda uzun iki sûre okuyor. Ben onun namaz kılmasını değil, uzun süre okumasını istemiyorum dedi.
Bunun üzerine Rasülullah ][I](s.a.v.):
“Bir sûre insanların okumasına yeterli olurdu” buyurdu. Adam:
“Oruç tuttuğum vakit orucumu bozduruyor” meselesi şöyle: Nafile oruç tutma hevesi peşinde gidiyor. Ben ise genç bir adamım, gündüz cima etmemeye sabredemiyorum dedi. Rasül-i Ekrem [I](s.a.v):
“Kadın ancak kocasının izniyle nafile oruç tutabilir”, buyurdu. Adam:
Benim sabah güneş doğasıya kadar sabah namazını kılmadığım iddiasına gelince; biz ev halkı olarak başımızda ağırlık (uykudan baş kaldırmama hastalığı) bulunan bir topluluğuz. Ancak güneş doğduktan sonra uyanabiliyoruz, dedi. Rasül-i Ekrem (s.a.v.):
“Uyandğın vakit hemen kılıver”,buyurdu.
İslam dini kadınla erkeğin arasındaki karşılıklı hak ve vazifelerini en kamil bir usulde tanzim etmiş bulunmaktadır. Onlar arasındaki huzurun ahenkli olarak devamı için tesis edilen bu vazifelerin zamanında yapılması ve hakların hak sahiplerine ödenmesi gerekmektedir.
Bir başka hadis-i şerifte buyruluyor ki:
“Bir kadın kocası müsaade etmedikçe oruç tutamaz. Eğer tutacak olursa açlığı ve susuzluğu yanına kalır, oruç da kabul olunmaz.”
_________________________
(1) Feyz’ül-kadir c.3, s.138
(2) Mişkât s.282
(3) İhya-ü Ulumiddin
***
Ali Eren, Evlilik ve Aile Eğitimi, Ailem Yayınevi