RAHMAN SURESİ Bize Ne Anlatıyor
Bismillahirrahmanirrahim...
Rahman Suresi Mekke'de nazil olmuştur, 78 ayettir. Bu mübarek sure de diğer Mekki sureler gibi hikmetlerle doudur. Sure-i celile Rahman olan Allah'ü Teala'nın insanı yaratıp ona Kur'an'ı ve beyanı öğrettiğini açıklayarak başlıyor.
Kainatın düzen ve ahvalinden haber veren, onu tam bir ahenk içerisinde var edildiğini beyan eden ayet-i kerimeler insanlarında ölçüde de adaletli olmalarını emretmektedir. Doğunun ve batının , yani bütün alemlerin Rabbi Allah'ın sayılamayacak kadar çok olan nimetlerinden bir kısmı zikredilmekte ve insanların bu nimetlerin Allah tarafından var edildiğinin şuuru içinde olmaları istenerek zaman zaman '' O halde Rabbinizin nimetlerinden hangisini yalanlarsınız''
diye sorulmaktadır.
Yüce Allah'ın felekleri yürütmesinde ve denizin dalgalarını yararak hareket eden büyük gemileri insanların emrine vermesinde Yüce Allah'ın açık kudretini gösteren delillerden bahseder. O gemiler su üzerinde giderlerken sanki büyük ve yüksek dağlar gibidir. Denizde uzun dağlar gibi yükselen gemilerde O'nundur.
Görünen bu kainat sayfası hızla sunulduktan sonra varlık sayfaları dürülür. Mahlukat tümüyle yok olur. Ölümün korkunç gölgesi onları sarar, yokluk onları dürer ve sadece Hayy ve Kayyum olan Allah (cc) kalır.
'' Yeryüzünde bulunan her canlı yok olacak. Azamet ve ikram sahibi Rabbinizin zatı kalacak ''. Yine bu sure kıyametin korkunç hallerini ele alır, suçluların durumunu ve zor günde karşılaşacakları korku ve sıkıntıları anlatır.
'' Suçlular simalarından tanınır. Perçemlerinden ve ayaklarından yakalanırlar.''
Günahkarlara yapılacak azap sahnesini anlattıktan sonra sure takva sahiplerine verilen nimet sahnesini geniş bir şekilde ele alır. Takva sahipleri Cennetlerde huriler ve gençlerle beraber olurlar.
Rabbinin makamından korkanlar için iki Cennet vardır. Bu sure kullarına verdiği çeşitli nimet ve ikramdan dolayı Yüce Allah'a (cc) ta'zim ve övgü ile sona erer.
Büyüklük ve ikram sahibi Rabbinin adı yücelerden yücedir.
İşte böyle başlangıç ve bitiş en parlak ifadede birbirlerine uygun düşmüştür.
Sadakallahü'l Aleyhi'l Azim...