Stresli yaşayanlar dikkat, bu hastalık sizi de vurabilir
Birçok hastalığın temel sebebi ve tetikleyicisi yanlış beslenme. Kimi sağlık sorunları da ciddi bir beslenme prensibine ihtiyaç duyar.
Sadece hastalıklarda değil yaşlanma etkilerine karşı mücadele ve cilt, vücut güzelliği gibi estetik kaygıların önlenmesinde doğru temelli sağlıklı bir beslenme sistemine ihtiyacımız vardır.Yoğun stresli günlük yaşam koşulları insanların beslenme alışkanlıkları saatleri ve kültürünü de değiştirdi.
Fast-food ürünlerin, kızartmaların, yağlı yiyeceklerin, kahve ve gazlı içeceklerin hayatımıza girmesiyle reflü sorunu da hızla artış gösterdi. Mide içinde bulunan yemek ve asidin yemek borusuna geri kaçmasına verilen isim olan Gastroösofagiyal reflü (GÖR) reflü artık bizde olduğu gibi tüm dünyada da yaygın olarak görülüyor. Hatta yapılan çalışmalar Türkiye'de toplumun yüzde 20'sinde reflü hastalığı olduğunu ortaya çıkarmıştır.
NASIL ANLAŞILIR?
Mide yanması.
Mide içeriğinin yukarı çıktığını hissetmek (bazı hastalarda ağza yedikleri gelebilir)
Göğüs bölgesinde yanma
Ağza acı su gelmesi
Yutma güçlüğü
Kalp çarpıntısı
Mide şişkinliği
NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?
Meyveler düşük yağ ve asit oranına sahip olduğu ve sindirimi kolay olduğu için rahatlıkla tüketilebilir. Her ne kadar meyveler dost olsa da reflü hastalarının meyveler arasında da tercih yapmaları gerekmektedir.
Asit oranı yüksek meyveler tüketilmemeli yahut sınırlı tüketilmelidir (Portakal, mandalina, greyfurt vb. gibi...)Yemek yedikten hemen sonra yatmayın. Çünkü mide asit miktarı yatarken çoktur. Yattığınızda ise baş-boyun bölgenizi yukarıya koyun.
Sık ve az yemek yemeye dikkat edin.
Fazla kiloları vermelisiniz.
Çok sıkı giysilerden kaçının.
Yemekten sonra eğilmeyin.
Gece atıştırmalarından sakının.
Stresten ve sigaradan uzak durun. Çok fazla güç gerektirecek işlerden kaçının.
KESiNLiKLE KAÇININ
Portakal suyu, limon, limonata, greyfurt, domates, kızarmış patates, çiğ kuru soğan, sığır eti (kıyma), fileto, kızarmış sosis, şarküteri ürünleri, süt, yağlı kremalar, yağlı peynirler, salça ketçap, mayonez, patates püresi, çay, kahve, çikolata, mısır cipsi, sirkeli, limonlu salata.
GECE YARISI ATIŞTIRMAYIN
Reflü riskini artıran etmenlerden biri şişmanlıktır. Pek çok hastalıkta risk faktörü olduğu gibi reflü için de risk faktörüdür. Bu nedenle reflü sorunu yaşayanların ideal kilolarında olması çok önemlidir. Reflünün tetikleyicileri arasında beslenmede sık yapılan hatalar yatar. Bunların başında öğünlerde büyük porsiyonların tüketilmesi, yatmadan kısa süre önce ya da gece yarısı atıştırmaları, sindirimi zor besinlerin tüketimi gelmektedir.
SAKIZ TETİKLER
Yağlı gıdaların sindirimi diğerlerinden daha zor olduğu için midenin daha fazla asit salgılamasına neden olur bu durum reflü oluşumunu artırır. Reflü sorunu yaşayanların sıcak yiyecekler ve içeceklerden de sakınmaları gerekir. Sakız çiğnemek de reflüyü artırabilmektedir. Pek çok yiyecek, yemek borusu ile mide arasındaki kapakçığın açılmasına ve reflüye neden olur. Tüm besinleri yağsız veya düşük yağ ile hazırlamalı, kızartma yerine haşlama tercih edilmelidir.
SAKINMALISINIZ
Yağ, çikolata, kızartmalar, kremalı besinler, tam yağlı süt, baharatlı ve acı gıdalar. Asidik besinler olan domates, soğan, greyfurt, portakal, limon. Çay, kahve, sakatat, sucuk, tulum peyniri, kuru fasulye gibi gaz yapıcı gıdalar, kuruyemiş, turşu, sarımsak, sirke...
TÜKETEBİLİRSİNİZ
Süt, salep, çay, bitkisel çaylar, haşlama ızgara et, tavuk, bal, reçel, haşlanmış yumurta, makarna, pişmiş sebzeler, beyaz peynir, dil peyniri, zeytinyağı, çiçek yağı, mısırözü yağı, kabak tatlısı, komposto, sütlü tatlılar, kekik...
POTASYUMUN ÖNEMİSODYUMU ÇOK GIDALAR
Ketçap, soya sosu, hazır çorbalar, hardal, et suları, jambon, sosis, sucuk, cips, turşu, zeytin, salamura, işlenmiş etler kavurma, tuzlanmış balık vb.)
SADECE TUZ DEĞİL!
Sadece tuzlu yiyecekler tansiyonu yükseltmez. Soda, maden suyu gibi içecekler de dikkatli tüketilmeli. Örneğin maden suyu, içerdiği minerallerden ötürü böbrek ve tansiyon hastaları için zararlı olabileceğinden tüketimine dikkat edilmeli; mümkün olduğunca tüketilmemeye çalışılmalıdır.
ZENGİN BESİNLER
Hipertansiyon hastalarının magnezyum, potasyum ve posadan zengin besinler tüketmesi, sebze ve meyveden zengin olan beslenme sistemi benimsemesi gerekir. Potasyum açısından zengin meyve, sebze, balık, tavuk, hindi ve baklagillerle desteklenen beslenme sistemi tansiyon kontrolünde faydalı olacaktır.
Dr. İsmail Ağar