29 Eylül 2008, 16:52
|
Mesaj No:1 |
Durumu: Medine No : 127 Üyelik T.:
10 Eylül 2007 Arkadaşları:4 Cinsiyet: Memleket:ankara Yaş:32 Mesaj:
1.805 Konular:
527 Beğenildi:30 Beğendi:0 Takdirleri:10 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | Radyo, Televizyon veya Kasetten Dinlemek Yoluyla Hatim Olur mu? Radyo, Televizyon veya Kasetten Dinlemek Yoluyla Hatim Olur mu? Radyo, televizyon veya kasetten dinlemek yoluyla hatim olur mu?” Kur’an-ı Kerim’i namazda okuyacak kadar öğrenmek her mü’mine farzdır. Çünkü namazda Kur’an’dan kısa üç âyet veya uzunca bir âyet okumak namazın geçerli olması için şarttır. Âyette, “Kur’an’dan kolayınıza geleni okuyunuz.” buyurulmuştur. Bu âyet namazda kıraatle ilgili olarak inmiştir. Kur’an’ı namaz dışında okumak ve anlamaya çalışmak ise sünnet veya müstehap olarak bir feyiz, bereket ve ecir kaynağıdır. Onu baştan sona okumaya veya dinlemeye ise hatm-i şerif denir. Hatm-i şerif bizzat okuma veya başkasının okuduğunu dinleme yoluyla olur. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v), Medine döneminin son yılında Kur’an-ı Kerim’in tamamını Cebrail (a.s) ile karşılıklı olarak okumuş, bir de Allah’ın elçisi onu ashab-ı kirama bütün olarak okumuştur. Sahâbeler, Kur’an’ı önlerinde yazılı metin olmaksızın dinlemişlerdir. Kur’an’ı hem okuyanın hem de dinleyenin lafız ve harf başına ecir kazanacağını bildiren hadisler vardır. Bu dinleme bizzat okuyan kişiden olursa belki en güzeli gerçekleşir. Ama araya giren münâdî yerindeki iletişim araçlarından dinlemekle de hatm-i şerif gerçekleşmiş olur. Ancak Allah’ın elçisi döneminde Kur’an-ı Kerim, içindeki hükümleri, kıssaları, ibretli olayları dinleyip öğrenmek ve ibret almak için okunurdu. Bu yüzden günümüzde Kur’an’ı Kerim’in aslını dinlerken, manasını da ya o anda izlemeli ya da ilk fırsatta bir meal veya tefsirden, dinlenen yerlerin manasını okuyarak bilgi sahibi olunmalıdır. Çünkü Kur’an’ın aslı mucize olduğu gibi manası da mucizedir. Mana eksik kalırsa mucizelik yönü ve ecri de eksik kalır. Cenab-ı Hakk’ın bizlere aile arasında ve toplum içinde adaletli olmayı, her hak sahibine hakkını vermeyi nasip etmesini temenni ederiz. Prof.Dr.Hamdi Döndüren.. alıntı
__________________ EN GÜZEL AŞK: ALLAH! |
| |