Temel islam bilimleri/genel
Temel İslam Bilimleri Bölümü, alanı içerisindeki konuları İslam'ın temel kaynaklarına dayanarak akademik düzeyde ele alır. Tefsir Anabilim Dalı, İslam dininin temel kaynağı olan Kur'an'ın anlaşılıp yorumlanmasının usul ve metotlarını, tarih boyunca oluşan tefsir birikimini ele alan anabilim dalıdır.
Hadis Anabilim Dalı İslam dininin temel kaynaklarından biri kabul edilen sünnetin yazılı bilgi ve belgelerini teşkil eden hadis metinlerini inceler. Bunun yanı sıra hadisleri, tarihi süreci de dikkate alarak, hadis usulü disiplini çerçevesinde sened, metin ve muhteva açısından tetkik eder ve bunların güncel yorumları üzerinde durur.
İslam Hukuku Anabilim Dalı, İslam dininin bireysel ve toplumsal hayata ilişkin hükümlerini, bu hükümler etrafında tarih içinde oluşan hukuki düşünce tecrübesini mukayeseli ve tahlilci bir yaklaşımla ele alır. Bu bağlamda, İslam'ın pratik yönünü, Müslüman toplumlarda hukukun oluşum ve gelişim sürecini, dini-hukuki hükümlere ulaşmada izlenen metotları, ibadet ve hukuk alanına ait hükümlerin hikmetlerini ve felsefi temellerini tanıtmayı hedef alır.
Kelam Anabilim Dalı ise İslam dininin Kur'an-ı Kerim'de ve sahih sünnette yer alan inanç esaslarını inceler, bu dinin Allah-insan-kainat ilişkisine bakışını ve bunların değerlendirilmesini konu edinir. Ayrıca iman esaslarına ilişkin sorulara bilimsel ve mantıki yöntemlerle cevaplar verir.
Tasavvuf Anabilim Dalı, başlangıçtan günümüze kadar Müslümanlar tarafından ortaya konulan mistik veya ruhani çabaları; bunların, Kur'an ve sünnetteki temellerini, tarih içindeki evrelerini de dikkate alarak inceler.
İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı, dinin insanlar tarafından anlaşılmasındaki farklılıkların zamanla sistemleşip kurumlaşması sonucu ortaya çıkan ve dinin değişik beşeri yorumları olarak algılanabilecek olan mezheplerin ortaya koyduğu fikirleri, bilimsel yöntemlerle araştırmaya, mezhep-din farkının belirlenmesine, bunların doğuş sebeplerini, kurumlaşma safhalarını ve düşüncelerini ilmi metotlarla ortaya koyarak İslam düşüncesindeki yerlerini tespit etmeye katkıda bulunmayı amaçlar.
Arap Dili ve Belagatı Anabilim Dalı, Arapça'yı klasik ve modern yöntemlerle öğretmeyi hedefler. Bunun yanı sıra, İslam dininin temel kaynaklarını doğrudan anlayabilmek, Temel İslam Bilimleri ve kültür tarihi alanlarında yazılmış olan klasik ve modern eserleri inceleyebilmek için, öncelikle en önemli kaynak dil olan Arapça'nın öğrenilmesi; ayrıca bu eserlerdeki kavram ve dil inceliklerinin anlaşılması için de belagat adı altında toplanan çeşitli disiplinlerin de verilmesini amaçlar.
Kur'an-ı Kerim Okuma ve Kıraat İlmi Anabilim Dalı, Kur'an-ı Kerim'in tecvit kurallarına göre okunması, bazı sûrelerin ezberlenmesi, farklı kıraatların tanınması, Kur'an'ın içeriği ve konu dağılımı ile ilgili temel bilgilerin kavranması, ayet meallerinin anlaşılmasında izlenilecek metotlar ile, Kur'an'da geçen konuların işlenişinin özet olarak ve örnekleyerek sunulmasını amaçlar.