Kolonya abdesti bozar mı. Kullanılması caiz midir.?
Hanefi mezhebine göre kolonya parfüm abdesti bozmadığı gibi içinde bulunan alkol de namaza mani değildir. Şafii mezhebine göre ise kolonyanın içinde bulunan alkol necis olduğu için elbiseye veya bedene değdiği takdirde namaza mani olur.
Öncelikle bir hususa işaret etmekte fayda vardır: Bir kere alkollerin hepsi sarhoş edici değildir. Yani Kur’ân’da “hamr” olarak geçen ve “sarhoş edici” özelliği bulunan alkol türleri necistir ve haramdır. Bunun dışında, meselâ, etil alkol cinsi necis sayılmamaktadır.
Bakara Sûresinin “hamr” ile ilgili âyetlerinin tefsirinde Elmalılı Hamdi Yazır bu konuda şu hususlara temas etmekte ve şöyle demektedir: “Üzüm şarabından yapılmayan ispirto, bira vesaire müskirat içilemezse de elbiseye veya bedene sürülmesi de namaza mâni olur diye iddia edilemez.” ( Hak Dini Kur’ân Dili, 2: 763.)
Bu nakilden de anlaşılacağı gibi, deodorant, parfümeri ve kolonyadaki alkol Hanefi mezhebinin bazı imamlarına göre necis kabul edilen alkol cinsine girmediğinden elbiseye veya bedene sürülmesiyle namaza engel olmaz. Bedene veya elbiseye dökülen kolonya ile namaz kılınabilir.
Ancak Şâfii ve Hanbeli gibi diğer mezheplere göre kolonya pis sayıldığı için sürülen ya da dökülen yeri yıkadıktan sonra namaza durmak gerekir.