28 Nisan 2015, 11:16
|
Mesaj No:1 |
Durumu: Medine No : 21422 Üyelik T.:
08 Kasım 2012 Arkadaşları:35 Cinsiyet: Mesaj:
3.297 Konular:
784 Beğenildi:132 Beğendi:34 Takdirleri:141 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | Atauzem islam tarihi 12.ünite özet ve değerlendirme soruları Atauzem islam tarihi 12.ünite özet ve değerlendirme soruları 12.ünite özet
ENDÜLÜS EMEVÎLERİ:
HiMÂYE VE YIKILIŞ DÖNEMi (M.976-1492)
II. Hakem 976 yılında ölünce yerine henüz çocuk yaşta olan oğlu II. Hişâm geçti. Bu durumdan istifade eden Hâcib Muhammed b. Ebu Âmîr devletin kontrolünü ele geçirerek m.1008 yılına kadar devam edecek Âmirîler dönemini başlattı.
Bütün bu devir boyunca Halife II. Hişam, Hacib Ebu Âmir ve iki oğlunun kontrolü dışına çıkamadı.m.1008 yılında hacib olan Abdurrahman b. Ebu Âmir işi daha da çığırından çıkararak, kendisini halifeye veliaht ilan ettirmeğe kalkışınca, ülkede huzursuzluklar iyice arttı.1016 yılında Şiî olarak bilinen Hammudîler yönetimi ele geçirdiyseler de hakimiyeti sağlayamayıp halk tarafından kovuldular.
Onların yerine geçmeğe çalışan Emevî ailesi mensupları da başarılı olamayınca,Kurtuba ileri gelenleri tarafından sürüldüler ve yönetimi kendi aralarından seçilecek bir meclise devretme kararı aldılar.
Böylece 1031 yılında Endülüs Emevî Devleti sona ermiş oldu.Fakat ülkede büyük bir otorite boşluğu ortaya çıktı.Bu da çok sayıda devletçiğin ortaya çıkmasına yol açtı.Bu nedenle söz konusu dönem, Mülûku’t-Tavâif adıyla anılmıştır.
Altmış yıl süren Murâbıtlar iktidarının ilk yirmi beş yılı istikrarlı geçerken sonraları halk desteğinin azalması, vergilerin ağırlığı, Hristiyanlar karşısında alınan askeri yenilgiler sebebiyle işgalci yabancılar olarak görülmeye başladılar.
m.1147 yılında Murâbıtlar’ın yıkılışıyla Endülüslüler işgalci saydıkları dindaşlarından kurtulurken bu defa da Hristiyan işgalcilerin baskılarıyla karşı karşıya kaldılar. Endülüslüler Murâbıtlar’dan sonra, öncekine benzer bir yardım ve himaye tecrübesini ülkeye çağrılan Muvahhidler’le (1147–1229) yaşadılar.
1212 yılında Hristiyanlar karşısında üst üste yenilgiler alınınca, bunun sorumlusu olarak görülen Muvahhidler’e karşı ayaklanmaların sayısı da arttı. Kuzey Afrika’da ortaya çıkan yeni gelişmeler nedeniyle benzer sıkıntıları yaşayan Muvahhidler, 1229 senesinde yıkılırken Endülüs’te de hâkimiyetleri sona ermiş oldu.
İspanyadaki Müslümanların durumu böyle iken yalnız Gırnata ve havalisinde sıkışan Beni Ahmer Devleti bir dereceye kadar Müslümanların yüzünü güldürdü.
Nasrîler de denilen bu devlet, zor şartlara rağmen yaklaşık iki yüz elli yıl ayakta kalmayı başarmış ve Endülüs’te İslam dünyasının son temsilcisi olmuştur.
Aragon Kralı II. Fernando ile Kastilya-Leon Kraliçesi İzabella’nın evlilik yoluyla güçlerini birleştirmeleri sonucu, Beni Ahmer Devleti 1492 yılında yıkılmıştır.
alıntıdır |
| |