Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14 Temmuz 2015, 12:23   Mesaj No:1

EyMeN&TaLhA

Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:35
Cinsiyet:
Mesaj: 3.297
Konular: 784
Beğenildi:132
Beğendi:34
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Ramazan-oruç ve çocuğa kazandırdıkları

Ramazan-oruç ve çocuğa kazandırdıkları

8 ve 10 yaşlarında oğullarım var, oruç tutmakta zorlanıyorlar. Arada bir kaçamak yaptıklarını fark ediyorum, göz yumacak mıyız? Nasıl davranmamız lazım?

Kendi çocuklarımızı hatasız yetiştirmeye çalışıyoruz ki, bu insan fıtratına aykırı, ters bir durum.

Çocuk dendiğinde, öncelikle kendi çocukluğumuza gidelim…

Ben, 8 yaşlarındayken, Ramazan ayında mutfakta gördüğüm, gizlice canımın çektiği bir şeyleri yedikten sonra, orucuma devam ederdim. Bu ayrı bir heyecan katıyordu. Çok susadığım da etrafta kimsenin olmadığını görünce su içerdim. Bir bardak suyu içtiğimde, orucumun boşa gittiğine üzülürdüm. Ertesi gün bir daha yapmayacağım diye, kendi kendime söz verirdim.
Oruç, bir haz öteleme eğitimidir…

Oruç, çocuğun kendi kendini teşvik ettiği, bedenin direnç gösterdiği, ruhen güçlenme ve irade kazandığı, bir ibadettir. Çocuğu kendi haline bırakmamız lazım, dışarıdan özendirmeye çalıştıkça, içeride onu yenmiş, ama kendisini yenilmiş hale getirmiş oluruz.
Oruca alışması için, para ile tutmasının, “Dayanırsın, yaparsın, yarın oruç tut, sana harçlık vereceğim” diyerek, çocuğun içten içe kendi iradesini kullanmasının önüne geçiliyor.

Çocuğa mükafat vererek, orucu tutmaya teşvik etmeyin…

Kişinin, kendi önündeki ihtiyaçlarını, susuzluğun en zirve yaptığı sırada dahi, suya doğru götürmeye engel olan şey, kendi iradesidir. Kişi, “ben su içmeyeceğim, tatlıyı yemeyeceğim, şunu yapmayacağım,” diyerek kendisi, kendine hakim olma gücünü elde edebilir…

7-12 yaş dönemi çocuklarda, sahurdan itibaren, iftar vaktine kadar oruç tutuyor olması, o çocuğun bünyesinin kaldıramayacağı anlamına da gelir. Bu yaştaki çocuklar, büyük bir direnci elde edemez.

Ne yapmak lazım?

Yaz döneminde iftar saati geç olduğu için, bu yaşlardaki çocukların, kahvaltılarını yapıp, kendilerini hazırladıktan sonra, öğlen ezanı okunduğunda oruca başlaması lazım.

Neden öğlen? Akşam iftarı birlikte topluca yapabilmek için.

Bazı aileler, tekne orucu diyerek, geceden başlatıp, öğlen veya ikindi vakti bozduruyorlar. Hayır… Önemli olan, ailecek acıkmış olarak bir araya gelmek ve sofranın kurulacak heyecanını yaşattırmak.

Çocuk orucunu bozmak istiyorsa teşvik etmeyin, “Biraz sabredebilirsin belki, sabretmezsen bu saate kadar tutmuş olduğun orucu yıkmış olacaksın, ama sen bilirsin” demek lazım. Çocuk, orucunu bozduysa kaşla, gözle, bak orucu bozdun işte, demeyin. Çocuk bozmuş olduğu orucun içinde, vicdani rahatsızlığını duyarak, kendini yarına motive edebilir.

Çocuğun, bu acemi girişimlerini anne-baba olarak kendi haline bırakmalıyız.

Her çocuk oruç tutmayı arzu eder. Çocuklar, zorlandırıldıkları için, yapamayacaklarını düşündüklerinden dolayı, oruçtan uzaklaşmaya başlarlar. Çocuk, ben beceremem diye, kendinde önyargı oluşturursa, 18-20 yaşına geldiğinde hala oruç tutamayacağını düşünebilir.


adem güneş

alıntı
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi EyMeN&TaLhA 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 6405 14 Temmuz 2015 13:14
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 4230 14 Temmuz 2015 13:06
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme DİN... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 5120 14 Temmuz 2015 13:00
Ramazan-oruç ve çocuğa kazandırdıkları Çocuk ve Aile Sağlığı Mihrinaz 2 2859 14 Temmuz 2015 12:23
çocuk eğitiminde ceza hiç mi olmamalı? Çocuk ve Aile Sağlığı EyMeN&TaLhA 0 2564 14 Temmuz 2015 12:03