Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27 Temmuz 2015, 22:09   Mesaj No:1

nurşen35

Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:60
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.475
Konular: 1144
Beğenildi:4423
Beğendi:3685
Takdirleri:11319
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart TEB Teknolojisi II 1. ve 2. Ünite Özeti Medineweb

TEB Teknolojisi II 1. ve 2. Ünite Özeti Medineweb

1. Ünite – Bilgisayar Donanımı ve Hata Bulma
Bilgi SAYAR TÜRLERi
Elektronik devrelerden oluşan, bilgiyi işleyen tüm cihazlar bilgisayar olarak adlandırılabilir. Ev ve iş yerinde farklı kullanım amaçlarına hizmet eden pek çok farklı bilgisayar türü bulunmaktadır. Bunları sunucu bilgisayarlar, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve avuç içi bilgisayarlar olmak üzere gruplamak mümkündür.

Sunucu Bilgisayarlar
Sunucu bilgisayarları normal bilgisayarlardan ayıran en önemli iki özellik donanım ve yazılımlarıdır. Sunucu bilgisayarlar, büyük miktarda veri işleyen ve aktaran bilgisayarlardır. Sunucu bilgisayarlar aynı anda binlerce hatta milyonlarca kişiye hizmet verebilirler. Bu sebeple daha güçlü bir donanıma sahiptirler. Bunun dışında daha küçük çaplı işler için herhangi bir dizüstü ya da masaüstü bilgisayarda sunucu olarak kullanılabilir.

Sunucu bilgisayardan bilgi alışverişi yapan bilgisayarlar “istemci” olarak adlandırılır. Örneğin, bir bankacılık sitesine bağlandığınızda sizin bilgisayarınız istemciyken bankanın sistemi sunucu durumundadır. Sunucularda kullanılan yazılımlar da kişisel bilgisayarlardan farklıdır. Temel giriş- çıkış işlemleri normal bir bilgisayarla aynıyken sunucu amaçlı işletim sistemleri daha büyük kapasiteli donanımları çalıştıracak şekilde tasarlanır.

Sunucu bilgisayarlar ile kullanım amacına göre işletim sistemlerinin parçası olarak ya da ek programlarla birtakım hizmet yayınları yapılır. Hatta bazı sunucular hemen hiçbir ek program barındırmaz ve sadece özel amaçlı olarak hizmet verirler. Örneğin veri tabanı sunucuları, kurulan işletim sistemine eklenen bir veri tabanı sunucu programı (SQL Server, Oracle, MySQL gibi veri tabanı yönetim sistemleri) ile sadece bu amaçla hizmet verir.

Masaüstü Bilgisayarlar
Ekran, kasa ve diğer çevre birimlerden oluşan masaüstü bilgisayarların geçmişi 30 yıldan fazla bir süreyi kapsar. İlk zamanlarda kullanılan az kapasiteli ama büyük kasa yapısına sahip bilgisayarların yerini, günümüzde yüksek hızlı işlemcili, terabayt ölçüsünde disk kapasiteli ama daha küçük kasalar alırken birçok çevre donanımı ile birlikte gelen (kamera, tarayıcı, ses araçları) masaüstü bilgisayarlar, kullanıcılardan hâlâ büyük talep görmektedir.

Bunun en önemli nedeni, öncelikle fiyat olarak benzer donanımlı dizüstü bilgisayarlardan daha uygun olması, parça değişiminin kolayca yapılabilmesi, kullanıcıların kendi tercihlerine göre parçaları birleştirilebilmesi ve bu şekilde kapasitesinin ihtiyaca göre arttırılıp daha uzun süre kullanılabilmesidir.

Dizüstü Bilgisayarlar ( Laptop, Notebook)
Kişisel bilgisayarların son dönemde en çok karşımıza çıkan türü dizüstü bilgisayarlardır. İnsanların her yerde kullanma ihtiyaçlarına cevap vermek için üretilen bu cihazlar masaüstü bilgisayarların hemen hemen tüm yeteneklerine sahiptirler. Ancak masaüstü bilgisayarlara göre çok daha hafif ve küçük boyuttadırlar. Veri taşıma hız ve kapasitelerinin artması ile masaüstü bilgisayarlarda kullanılan bazı donanımlar dizüstü bilgisayarlar için önemsiz hâle gelmiştir. Örneğin, günümüzde dizüstü bilgisayarlarda disket sürücüler hemen hemen hiç kullanılmamaktadır. Net-
booklar
Bir tür dizüstü bilgisayar türü olan netbook da sık seyahat eden kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir. Dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarla aynı işletim sistemlerini kullanabilen netbookların en önemli özellikleri ekran boyutlarının 7 ile 11 inç arasında küçük boyutlu olması, anakartla bütünleşik ve düşük düzeyde enerji harcayan atom işlemcilere sahip olması ve ekran boyutu nedeniyle pil ömrünün normal dizüstü bilgisayara göre uzun olmasıdır. Ayrıca, boyutu nedeniyle netbooklarda CD/DVD sürücüleri de bulunmamaktadır. Genellikle internet’e girmek, ofis programlarını kullanmak ve sunum yapmak için idealdirler.

Tablet Bilgisayarlar
Tablet bilgisayarlar kendine özgü kalemle ya da parmak ile kontrol edilebilen, dizüstü bilgisayarlar gibi bir haricî klavyeye sahip olmayıp dijital bir klavye ile veri girişi yapılabilen bir tür taşınabilir bilgisayarlardır. Haricî bir klavye olmadığından tabletlerde sadece bir ekran bulunmaktadır.

Tablet bilgisarlarda masaüstü veya dizüstü bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemleri kullanılmaz. Cep telefonlarının kullandığı Android gibi işletim sistemleri kullanılabilir. Tablet bilgisayarlar öncelikle video izlemek, müzik dinlemek, oyun oynamak, e-kitap okumak ve internet’i kullanmak isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Tablet bilgisayarlar dizüstü bilgisayarlara göre çok daha az kapasiteli ve yavaştırlar. Tablet bilgisayarlarda, netbooklarda olduğu gibi CD/DVD sürücü de bulunmamaktadır.

Akıllı Telefonlar
Akıllı telefonlardan önce hareket hâlinde bilgisayar kullanma ihtiyacına cevap olarak avuç içi bilgisayarlar piyasaya sürülmüştür. Türkçe “kişisel dijital asistan” anlamına gelen PDA olarak da bilinen bu cihazlar, randevu oluşturmak, telefon ve eposta adreslerini tutmak, basit oyunları oynamak gibi genellikle daha kişisel işlemler için kullanılmaktaydılar. Günümüzde akıllı cep telefonları avuç içi bilgisayarların yaptığı tüm işlemleri yapabildiğinden artık avuç içi bilgisayarlara olan talep azalmıştır.

BiLGiSAYARI OLUŞTURAN TEMEL DONANIM PARÇALARI

Anakart
Bir bilgisayarın tüm donanımları anakart üzerinden birbiri ile iletişim sağlar. Anakartlar hem bu donanımları üzerinde barındırır hem de aralarında bir köprü görevi görür. İşlemci yuvası, RAM bellek takılması için DRAM yuvası, ses, ekran, video kartları için PCI slotları anakart üzerindedir ve bu donanımlar doğrudan anakarta takılırlar. Anakarta güç kaynağından gelen elektrik akımı buradan adı geçen donanımlara ulaşır. Bunlar elektrik akımını doğrudan güç kaynağından alırlar.

Kasanın önünde yanan ışıklar, açma-kapama, yeniden başlatma düğmeleri ve Usb girişleri kablolar sayesinde anakarta bağlıdır, ayrıca anakartın üzerinde kasanın dış tarafından görülebilecek şekilde USB girişleri de mevcuttur. Anakartlar, üzerinde BIOS ve BIOS pili denilen bileşenleri barındırır. BIOS bilgisayarın sabit hafızasıdır. Pil ile bu hafızadaki varsayılan ayarlar ve saat bilgisi sürekli güncel tutulur. Bu hafızada bilgisayar ilk açıldığında ne yapılacağı bilgisi bulunur.

Bir anakartın kapasitesini anakartın veri yolu hızları belirler. İşlemci ile diğer birimler arası iletişim hızı ne kadar yüksek ise bilgisayar performansı da o denli iyi olacaktır.

İşlemci
İşlemciler, anakart üzerinde sürekli olarak donanımlardan veri sinyali alan ve veren bir konumdadır. Verileri bu donanımlardan alıp işledikten sonra yazmak için sabit diske, ses bilgisi olarak ses kartına, görüntü olarak ekran kartına verileri gönderir. İşlemcinin temel ögeleri çekirdek, kontrol birimi, veri yolları ve ön bellektir.

İŞLEMCİ İLE GİRİŞ-ÇIKIŞ BİRİMLERİNİN İLİŞKİSİ

İŞLEMCİ
ÖNBELLEK
Çekirdek
Aritmetik işlem Birimi
Genel Amaçlı Kaydedici
Durum Sayacı

Prog Ram Sayacı


GİRİŞ BİRİMLERİ
ÇIKIŞ
BİRİMLERİ




KONTROL BİRİMİ
VERİ YOLLARI

Ön bellek işlemcinin kendine ait RAM belleği olarak düşünülebilir. İşlenmiş bir veri tekrar RAM belleğe gönderilse de bu verilere işlemci daha sonra yine ihtiyaç duyabilir, bu sırada veriyi tekrar RAM’dan almak zaman gerektirdiğinden bunun yerine bu veriler işlemcinin ön belleğinde saklanır. Çekirdek, aritmetik işlem birimi (ALU), kaydediciler ve sayaçları kapsar.

RAM Bellek
RAM bellek, verilerin bilgisayar açık olduğu ve ihtiyaç duyulduğu sürece tutulduğu bellek birimidir. Bilgisayar her veriyi sadece sabit diskten alıyor olsaydı bu bilgisayarın oldukça yavaşlamasına neden olurdu. Örneğin, gün boyunca ofisinde belirli dosyalarla çalışacak olan bir kişi dosya her gerektiğinde kalkıp dosyayı rafından alıp kısa süreli olarak belirli bir dosyaya bakmadığı anda geri rafa koyarsa gün boyunca tekrar tekrar raf ile masa arasında gidip gelmesi gerekir. Ancak bu kişi bu dosyaları gün boyunca masasında tutarsa çok fazla çaba harcamasına gerek kalmaz.

ROM Bellek
ROM bellek ise kullanıcı tarafından da değiştirilemeyen ve üzerinden veri silinemeyen bir bellek türüdür. Bu bellek bilgisayarın ilk açılışında gerekli olan bilgileri üzerinde barındırır. Bilgisayar ilk açılırken ROM’un görevi bütün komutları kontrol etmek, CMOS (BIOS ayarlarının kaydedildiği bir yonga) sayesinde BIOS’u açmak, BIOS komutlarını yerine getirmek ve son olarak işletim sistemini açmayı sağlayan komutları yerine getirmektir.

Sabit Disk
Verilerin kalıcı olarak saklandığı birime sabit disk (harddisk) denir. İşletim sistemi ve bilgisayarda kullanılan programlar sabit disk üzerinde kuruludur. Sabit diskler manyetik yüzeylerden oluşur ve veriler bu ince yüzeylerin üzerine elektronik olarak yazılır. Yüzey sayısı arttıkça sabit disk kapasitesi de artar. Disklerin asıl malzemesi manyetik özelliği olmayan cam veya alüminyum gibi malzemelerken yüzeyi manyetik özellikli malzeme ile kaplanır. Sabit disk üzerine yazma mıknatıslanma yoluyla olur.

Sabit diskler veriyi IDE ya da SATA standardına göre anakarta gönderir. Günümüzde genellikle SATA standardı kullanılmaktadır. IDE ve SATA farklı şekillerde kablolara sahiptirler. Sabit disk seçilirken dikkat edilmesi gereken iki unsur kapasitesi ve devir sayısıdır. Günümüzde terabayt ölçüsünde kapasiteye sahip sabit diskler mevcuttur. Ekran

Kartı
Ekran kartları programların işlemciden gelen görüntü verilerini işleyerek ekrana gönderen donanımlardır. Ekran kartlarının kendilerine özgü anakartları bulunur, bu kart bilgisayarın anakartından veri ve enerji girişini sağlar ayrıca bu kart üzerinde ekran kartına bağlantı sağlamak için yuvalar bulunmaktadır Ekran kartlarında bir de görüntüleri dijitalden analog formata çeviren ve buradan ekrana gönderen bir çevirici bulunmaktadır. Bu görüntülerin dönüştürülme ve aktarılma hızı, ekranın tazelenme hızını belirler.

Diğer iç Donanım Kartları
Bilgisayarlarda anakart üzerindeki slot ve yuvalar izin verdiği müddetçe birçok ek kart bağlanabilir. Örneğin ses kartı, fax/modem, ethernet kartı ve TV kartı gibi. Bilgisayarın anakartına herhangi bir kart takılmak istendiğinde anakarta giden enerji kesilmeli, kullanıcı kendisini statik elektrikten arındırmalı ve anakart ile takılacak kartın üzerinde statik elektrik olup olmadığından emin olunmalıdır. Aksi takdirde takılacak kartın ve anakartın zarar görmesi durumu söz konusudur.

Güç Kaynağı
Güç kaynağı bilgisayardaki tüm donanımlara doğrudan ya da anakart üzerinden enerji sağlar. Bu cihaz şehir şebekesinden gelen elektriği doğrusal akıma çevirir ve uygun voltaj ile donanımlara ulaştırır. Bilgisayarda bulunan iç ve dış donanımın sayısına göre güç kaynağı seçilmelidir.

GiRifi BiRiMLERi
Bilgisayara veri ve komut girişi yapmaya yarayan aygıtların tümüne giriş birimleri adı verilmektedir. Klavye, fare, yazıcı bunlara örnek olarak verilebilir.

Klavye
Klavye, üzerinde harşeri, sayıları, işaretleri, özel fonksiyon ve imleç kontrol tuşlarını barındıran bir aygıttır. Harf dizilimleri farklı olan ve ismini bu dizilime başladığı harften alan Q klavye ve F klavye olarak adlandırdığımız iki tip klavye mevcuttur. F klavye daktilo ile aynı harf dizilimine sahiptir ve Türkçe kelime yapısına en uygun klavye türüdür. F klavyenin Türkçe dilinin yapısına en uygun klavye olmasının ana sebebi Türkçede sık kullanılan harşerin rahat kullanabileceğimiz parmakların altında olmasındadır.

Fare (Mouse)
Fare, ekranda beliren imleci üzerinde bulunan algılayıcıları sayesinde kontrol etmeye yarayan bir araçtır. Farenin üzerindeki tuşlar yardımı ile kullanıcı işaretleme, seçme, sürükleme ve çalıştırma işlemlerini gerçekleştirebilir. Farenin mekanik ve optik türleri kullanılmaktadır.
Mikrofon
Mikrofon, ses dalgalarını elektrik sinyallerine çevirerek sesin sayısal ortama aktarılmasını sağlayan bir aygıttır.

İnternet Kamerası (WebCam)
İnternet üzerinden görüntünün çeşitli programlar aracılığıyla genellikle gerçek zamanlı olarak, paylaşılmasını sağlayan sayısal kameradır. Bu kameralar günümüzde dizüstü bilgisayarların ekranlarına yerleşik olarak gelmektedir.

Oyun Çubuğu (Joystick)
Joystick, bilgisayar oyunlarında kontrolü sağlamak için kullanılan bir aygıttır. Bu aygıt ile oyunu yönlendirmenin yanı sıra, üzerine yerleştirilmiş özel tuşlara bilgisayar oyunu içinde ihtiyaç duyulabilecek özel kontroller atanabilmektedir. Kablolu ve kablosuz türleri mevcuttur.

Barkod Okuyucu
Barkod okuyucular, siyah ve beyaz çizgileri algılayıp onları elektronik ortamda sayısal verilere dönüştürebilen aygıtlardır. Günümüzde, ticari olarak satılan her ürünün kendisine özgü tanımlanmış eşsiz bir kodu vardır. Bu kod siyah ve beyaz çizgiler ile barkod okuyucuların algılayabileceği şekilde ürün etiketine yazılır.

Grafik Tablet
El ile yapabildiğimiz çizimlerin eş zamanlı olarak sayısal ortama geçmesini sağlayan özel bir çizim tableti ve bu ortama duyarlı bir kalem ile çalışan bir sistemdir

ÇIKIŞ BiRiMLERi
İşlemci aracılığı ile verilen görevlerin yerine getirilmesi sonucunda elde edilen verilerin kullanıcıya ulaşması için kullanılan aygıtlara çıkış birimi denmektedir.

Ekran
Ekran, bilgisayar tarafından gerçekleştirilen işlemlerin takibi ve kontrolü için, ekran kartı yardımı ile üretilen elektronik görüntü sinyallerini çıplak gözle görülebilecek hâle çeviren bir aygıttır. Başlıca CRT, LCD olmak üzere farklı türleri Yazıcı mevcuttur.

(Printer)
Yazıcı, bilgisayara paralel veya USB çıkışından bağlanan ve bilgisayar tarafından gönderilen elektronik verileri bir kâğıt üzerine toner ya da kartuş yardımı ile yazabilen bir aygıttır. Nokta vuruşlu, mürekkep püskürtmeli ve lazer başta olmak üzere çeşitli yazıcı türleri mevcuttur.

DEPOLAMA BiRiMLERi
Depolama birimleri, bilgisayarda işlenen sayısal verileri (dosya, resim, müzik, video gibi) saklayabilen, elektrik kesintisinde dahi verileri silmeden tutabilen birimlerdir

Taşınabilir Diskler
Gelişen bilgisayar teknolojisi ile birlikte veri depolama ve bu veriyi beraberinde taşıyabilme ihtiyaç ve imkânları da artmaktadır. Bunun için geliştirilmiş donanımlara taşınabilir diskler adı verilmektedir. Genel olarak durağan sürücüler (Solid-State Drives -Ssd) ve Haricî Sabit Disk sürücüleri (Hard Disk Drives - HDD) olmak üzere iki çeşit haricî disk türü bulunmaktadır.
Durağan Sürücüler (Solid State Drivers- SSD)
Durağan sürücüler SSD’ler HDD’lere göre veri aktarımında çok daha hızlı olsa da fiyatları aynı kapasitedeki haricî sabit disk sürücülere göre 2-3 kat daha yüksektir. SSD’ler içerisinde hareket eden parçası bulunmayan, tamamen elektronik bir sistemden oluşan aygıtlardır.

Haricî Sabit Diskler (Hard Disk Drivers - HDD)
Taşınabilir disk olarak da adlandırılan, boyutları ve kapasiteleri USB belleklere göre çok daha büyük olan içlerine sabit disklerin yerleştirildiği haricî sabit diskler günümüzde yoğunlukla kullanılmaktadır.

CD-DVD
Optik teknoloji ile okunabilen ve yazma yapabilen sürücülerdir. CD maksimum 650-700 Mb veri depolama kapasitesine sahiptir. DVD ROM’lar, CD ROM’ların daha gelişmiş sürümü olarak düşünülebilir ve türlerine göre değişim gösterse de kapasiteleri CD’nin 6-7 kat fazlası olabilmektedir. Bir DVD-ROM için en çok kullanılan kapasite ölçüsü 4.7 GB’dır. Ancak, bu teknolojilerin, haricî disk gibi hızlı ve ucuz depolama tekniklerinin yaygınlaşmasıyla günümüzde giderek kullanımdan kalktığı görülmektedir.

SIK KARŞILAŞILAN DONANIM HATALARI VE ÇÖZÜMLEME

Bilgisayarlar günlük işlerimizin gerçekleştirilmesinde ayrılmaz bir yere sahiptirler.
Ancak, bazen beklenmedik bir şekilde sorunlar da yaratabilmektedirler. Çoğu zaman bu sorunlar çok basit bir nedenden kaynaklanmakta ve kolay bir şekilde üstesinden gelinebilmektedir.

Bilgisayarlar pek çok teknolojik parçanın bir araya gelmesi ile çalışmaktadır. Bu parçaların sağlıklı olarak çalışması için öncelikle uygun ortam koşullarında bulunmaları gerekmektedir. Gerek masaüstü ve gerekse dizüstü bilgisayarlar elektrik akımı ile çalıştığından ortama ısı yaymaktadırlar. İşlemci ve diğer parçaların soğutulması için bilgisayarın içindeki fan sürekli olarak hava akışı sağlar.

Eğer bilgisayarınız durup dururken kapanıyorsa bunun nedeni çok fazla ısınması olabilir. Tozlu ortamlarda hem vantilatör hem de bilgisayar parçaları tozla kaplanıp ısınmaya neden olabilir. Özellikle işlemcinin fanı zamanla biriken tozlara karşı kontrol edilmelidir, eğer fan bir şekilde toz ile tıkanmışsa hava üşeyen bazı özel cihazlarla temizlenmelidir.

Bilgisayarlar kullandıktan sonra doğru şekilde kapatılmalıdır. Bilgisayarın fişini doğrudan çekmek ya da düğmesinden kapatmak çok ciddi sorunlara yol açabilir. Bu şekilde kapatılan bir bilgisayarı daha sonra açmak istediğinizde kötü bir sürprizle karşılaşabilir hatta tüm bilgilerinizi kaybedebilirsiniz. En güvenli kapatma yöntemi başlat tuşunu kullanarak Bilgisayarı Kapat (Shutdown) seçeneğini kullanmaktır.

Çok nadiren de olsa bazen bilgisayarınız fare ya da klavye ile verdiğiniz komutları algılamaz hâle gelebilir, diğer bir tabirle donabilir. Böyle durumlarda öncelikle 5-6 dakika beklenip, durumda bir değişiklik olup olmadığı gözlemlenmelidir. Eğer hâlâ cevap alınmıyorsa bilgisayarın Esc (Escape), Ctrl-C ya da Windows tuşlarına basıp bir tepki alınıp alınmadığı gözlemlenmelidir. Bunlardan bir sonuç alınmamışsa Ctrl-Alt-Delete tuşlarının üçüne de aynı anda basılıp bilgisayarın Görev Yöneticisi açılmaya çalışılır. Görev yöneticisinde o anda bilgisayarın belleğinin ne kadar miktarının kullanıldığı, çalışan ve cevap vermeyen durumdaki programlar görülebilir. Burada kilitlenmiş program sonlandırıldığında bilgisayar çalışır hâle getirilir.

Kablolu Ağa Bağlanma ile ilgili Sorunlar ve Çözümleri
İş yerlerinde de bilgisayarlar genellikle kablolu internet bağlantısı kullanmaktadır. Zaman zaman kablolu bağlantıda sorunlar yaşanabilir. Bu sorunların en başta geleni, ağ bağlantı kablosunun bilgisayara girdiği yerden gevşeyerek çıkması ya da kablonun zarar görmesidir. Normalde internet’e sorunsuz bağlandığınız bilgisayarınız eğer birden bire çalışmamaya başlamışsa bunun nedeni kablo sorunu olabilir. Bilgisayarınızın arkasında yer alan ağ bağlantı noktasını kontrol edip, ışıkların rengi kontrol edilmelidir

Kablosuz Ağa Bağlanma ile ilgili Sorunlar ve Çözümleri
Kablosuz ağ bağlantısındaki sorun kullanıcının birtakım prosedürleri yanlış uyguluyor olmasından da kaynaklanabilir. Örneğin, normal ağ bağlantısında olduğu gibi kablosuz bağlantının servis dışı bırakılması, kablosuz bağlantı şifresinin girilmemiş olması ya da yanlış girilmesi gibi. Bunun dışında kablosuz ağa ortamın her yerinden eşit şekilde ulaşılmayabilir. Bazı binaların yapısından dolayı binanın bir kısmında kablosuz ağ iyi şekilde kullanılabilmekteyken bazı kısımlarda kullanılamamakadır. Bunu ekranın sağ alt köşesinde yer alan kablosuz ağ çekim gücü göstergesi ile kontrol etmek mümkündür.

Klavye ile ilgili Sorunlar ve Çözümleri
Bilgisayara pek çok cihaz USB çıkışlarından bağlandığı için bu bir sorun yaratmış olabilir. En kolay test etme yöntemi klavyeyi bağlı olduğu USB çıkışından çıkartıp başka bir USB çıkışına bağlamaktır. Bunun sonucunda büyük ihtimalle sorun çözülecektir. Klavye USB girişine takıldığında Num Lock (sağ taraftaki sayı tuşlarını kilitleyip açmak için kullanılan tuş) ya da Caps Lock (klavyeyi büyük ya da küçük harfe kilitlemek için kullanılan tuş) tuşlarına basıldığında ışıklar yanıyor ise klavyenin çalıştığı anlaşılır.

Klavye ile ilgili en önemli sorunlar genellikle fiziki nedenlerle ortaya çıkar.
Klavyenin üzerine bir sıvı dökülmesi ya da kirlenmesi sonucu tuşların çalışmaz

Ses ile ilgili Sorunlar ve Çözümleri
Haricî mikrofon ve hoparlör kullanımında karşılaşılan en önemli sorunlardan birisi bilgisayarda doğru yere bu cihazların takılmamasıdır. İlgili cihazların bilgisayardaki mikrofon ve hoparlör çıkışlarına doğru takıldığından emin olunmalıdır. Önceki bölümlerde bahsedildiği gibi ses kartının kırmızı yuvasına mikrofon ve yeşil yuvasına hoparlör takılır.








Alıntı...
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi nurşen35 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Gündem Korona Aşısı Gündem/ Manşetler Esma_Nur 6 1502 10 Aralık 2020 12:20
DHBT Muhteşem Özetler DHBT-Hazırlık/Notlar/Özetler nurşen35 4 2282 08 Aralık 2020 18:40
Kıssaları Hayatımıza Taşıyalım Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler nurşen35 1 987 08 Aralık 2020 17:46
TENKİD Serbest Kürsü nurşen35 0 872 08 Aralık 2020 12:44
Vitir Namazını Niye Kılıyoruz Biliyor musunuz... Namaz-Abdest-Teyemmüm nurşen35 0 1006 04 Aralık 2020 13:56