Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Ağustos 2015, 00:22   Mesaj No:1

nurşen35

Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:nurşen35 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:60
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.475
Konular: 1144
Beğenildi:4423
Beğendi:3685
Takdirleri:5119
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Temel Bilgi Teknolojisi I Ünite Özetleri (Yeni)

Temel Bilgi Teknolojisi I Ünite Özetleri (Yeni)

1. Ünite...



BİLGİSAYARA GİRİŞ

İlk bilgisayarların tarihçesi 1943 enesinde ENIAC adlı bilgisayarla başlamıştır. ENIAC (Elektronik sayısal birleştirici ve hesaplayıcı ) Pensilvan'ya Üniversitesinde John Mauchly ve John Prosper Eckert tarafından tasarlanmıştır. II. Dünya Savaşı esnasında geliştirilmiştir. Amerika'da silah ve mermi yolu hesaplanması için kullanılmıştır (savaş amaçlı) Yine ilk bilgisayar Neumann ve ekibi tarafından Princeton Üniversitesinde yapılmış olan IAS'dir.
Üniversitede gelişmiş çalışmalar enstitüsünün adını IAS olarak almıştır. İstisnalar haricinde günümüzdeki tüm bilgisayarlar IAS bilgisayarının kullandığı yapıya uygun tasarlanmıştır.

1900 'lerin başlarında elektronik teknolojisinin ilk aşamalarında kullanılan ve görünüş olarak da lambaya benzeyen devre parçaları. Elektronik devrelerinde yükselteç veya ilk bilgisayarlarda anahtar (switch) görevlerini görmüşlerdir.

Ticari Bilgisayarlar

ENIAC'ın tasarımcıları Eckert ve Mauchy bir şirket kurarak (1947 ) ilk ticari bilgisayar olan UNIVAC I'i ürettiler (Amerika'da nüfus sayımında kullanıldı) UNIVAC II (1950 sonunda piyasaya çıktı ) BM delikli kart (1953) elektronik hafızalı bilgisayarı çıkarttı.
NCR ve RCA firmaları 1950 sonunda transistörlü bilgisayarı üretti. DEC şirketi 1957'de ilk mini bilgisayar PDP 1 sundu.
Entegre Devreler ve Mikroişlemciler
Intel'in kurucusu Gordon Moore'dir.

Moore kuralı : Entegre devreler üzerindeki transistör sayısının her iki senede her iki senede bir iki kat artacağını öngören ve zamanın haklı çıkarttığı öngörü Gordon Moore bu öngörüyü 1965 yılında yaptığında en az on sene geçerli olacağını belirtmiştir.
Entegre devreler üzerindeki bileşen sayısının artması ile bir sunabilecek noktaya ulaşılmasıdır. Microsoft kurucularından Bill Gates'in ''her masa üstünde ve her evde bir bilgisayar'' vizyonu ve bunun çevresinde sunulan işletim sistem ve üretkenlik çözümleri- yazılımları ilerleyen yıllarda bu hayalin gerçekleşmesinde önemli rol oynamıştır.

Mimari yapılanma altında en kritik birim ana işlemci / CPU'dur.
CPU'nun görevi, bünyesindeki kontrol birimi vasıtası ile CPU'nun ve de bilgisayarın işlemlerini yönetmek, aritmetik / mantık birimi vasıtası ile bilgisayarın veri işleme görevlerini icra etmek, yazmaçlar vasıtası ile CPU'nun dahili hafıza işlemlerini yapmaktır. Ana hafıza birimi ve dış dünya ile veri alış-verişini sağlayan giriş- çıkış birimleri mevcuttur. Günümüzdeki bilgisayarların dış dünya ile irtibatı USB , HDMI kablolu bağlantılar yanında Bluetooth

Bilişim Sistemleri.........

Bileşim sistemleri, donanım , yazılım bunları kullanan girdi sağlayan veya çıktıklarını kullanan insanlar ve tüm bunların birarada işlem görmesini sağlayan süreçlerden oluşmaktadır.
Kurumsal kaynak planlama (Enterprise resources planning ERP )
Kurumsal kaynak planlaması işletmelerde görev alan bilişim sistemlerine verilen addır. Müşteri ilişkileri yönetimi, veri madenciliği ve iş zekası çözümleri.

Bilişim Sistemi 6 çeşittir.
1. İşlem süreç sistemleri
2. Ofis sistemleri Bilgi temelli iş sistemleri
3. Karar destek sistemleri
4. Üst düzey yönetici destek sistemleri (CRM)
5. İşletme bilgi sistemleri
6. Müşteri ilişkileri yönetimi


Müşteri ilişkileri yönetimi ( Customer relationship management) : İşletmelerde iş ilişkisi içinde bulunan mevcut ve müstakbel müşterileri ile ilgili bilgileri iş süreçleri , satış, pazarlama , müşteri hizmetleri, teknik destek ile düzenleme ve eşleme görevini üstlenen bilişim sistemlerine verilen addır.

Veri Madenciliğ ( Data Mining) : Büyük veri setleri üzerinde yapay us, makine öğrenmesi ve istatistik teknikleri aracılığı ile çeşitli ilişkiler bulmayı mümkün kılan yöntem ve bunu kullanan bilişim sistemleri

Günümüz bilgisayarlarınca da temel alınan mimari John von Neuman bilişim sistemi tiplerinden biri de işletim sistemidir.
Bilgisayar ve bilişim sistemleri ile ortaya çıkan sorun kişisel verilerin risk altına girmesidir. İlk kişisel bilgisayar olarak adlandırılan cihaz Altair 8800'dur. Bilgisayarların menfi etkilerinden değildir. Sürekli geliştikleri için yenileme gereği ve ilave maliyet...








Hazırlayan ..nurşen35


medineweb.net


__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi nurşen35 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Gündem Korona Aşısı Gündem/ Manşetler Esma_Nur 6 1515 10 Aralık 2020 12:20
DHBT Muhteşem Özetler DHBT-Hazırlık/Notlar/Özetler nurşen35 4 2309 08 Aralık 2020 18:40
Kıssaları Hayatımıza Taşıyalım Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler nurşen35 1 1006 08 Aralık 2020 17:46
TENKİD Serbest Kürsü nurşen35 0 887 08 Aralık 2020 12:44
Vitir Namazını Niye Kılıyoruz Biliyor musunuz... Namaz-Abdest-Teyemmüm nurşen35 0 1028 04 Aralık 2020 13:56