"Kuşburnu Marmelatı Tarifi" /medineweb mutfağı
Olgunlaşmış turuncu - kırmızı rengi almış kuşburnular bekletilmeden yıkanır, çiçek ve dip tarafları kesilerek temizlenir, marmelat yapılacak tencereye konur.
Kuşburnu Marmelatı Tarifi
Malzemeler:
taze kuşburnu
su
şeker
Yapılışı:
Olgunlaşmış turuncu - kırmızı rengi almış kuşburnular bekletilmeden yıkanır, çiçek ve dip tarafları kesilerek temizlenir, marmelat yapılacak tencereye konur.
Kaynatılacak tencerede kuşburnu yüzeyine kadar su konulur.
Kuşburnular ezilme kıvamına gelinceye kadar kaynatılır.
İyice yumuşayınca kuşburnular kaynama suyu ile birlikte süzgeçten geçirilerek çekirdek ve zarlarından arındırılırlar.
Elde edilen kuşburnu ezmesi ince un eleğinden geçirilir. İstenen kıvama gelinceye kadar bu işlem birkaç kez tekraralanır. Elerken elinize eldiven geçirmeniz tercih edilir
Alta geçen elenmiş ezme tekrar pişirilir.
Bu ikinci kaynatmada dibini tutmaması için tencere sürekli karıştırılmalıdır.
Kısık ateşte pelte kıvamını alıncaya kadar pişirilir.
Bu arada yüzeyde biriken köpükler sürekli atılmalıdır.
Ayrıca kaynayan kazanın içine temiz ve renk vermeyen bir şifon veya tül çorap atılarak tüycüklerin toplanması sağlanabilir.
İnmeye yakın kuşburnunun % 30u kadar şeker ilave edilir.
Şekerin erken ilave edilmesi renginin daha koyu olmasına sebep olur.
Sıcakken kavanozlara doldurup, ağzı tüketilme zamanına kadar açılmamalıdır.
Serin yerde muhafaza edilmelidir.
Afiyet olsun.
"Alıntı"