29 Mart 2016, 02:34
|
Mesaj No:1 |
Durumu: Medine No : 15399 Üyelik T.:
24 Aralık 2011 Arkadaşları:1 Cinsiyet: Mesaj:
264 Konular:
59 Beğenildi:189 Beğendi:36 Takdirleri:10 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | çocuğun yalancılığını nasıl önlersiniz? çocuğun yalancılığını nasıl önlersiniz? Çocuklar çevrelerini gözlemlerler sonra da gördüklerini taklit ederler. Eğer çocuğunuz yalan söylüyorsa mutlaka çevresinde yalan söyleyen kimseler vardır. Ya okuldaki arkadaşları, ya abileri, ya da siz ... Kendisi bol bol uyduran bir çocuk bile, anne-babasının yalanlarına çok duyarlıdır. Aldatılmayı kolay bağışlamazlar, örneğin, "Doktora gidiyoruz" diye gezmeye çıkan anne-babasından hesap sorarlar. Bunun için çocuğunuzun yanında konuştuklarınıza dikkat edin "daha çocuktur ne olacak, ne anlayacak" demeyin Hikaye Ali'nin babası yalanı hiç sevmez. Ve "Bizim evde en sevilmeyen şey yalandır." der hiç durmadan. Hatta kaç kez Ali'ye kızmıştır yalan söylediğini tespit ettiğinde. Yalanına her şahit olusunda "Bu çocuk nereden öğreniyor yalan söylemeyi hanım" diye kızgın-kızgın homurdanır. Bir gün telefon gelir babanın görüşmek istemediği birisinden. Telefona Ali bakmaktadır. Baba uzaktan Ali'ye el işaretiyle "Yok de, henüz gelmediğimi söyle" demektedir. Ali böyle söyler. 6erçeği söylemenin başına iş açtığını, görmek, çocuğu yalana yöneltir. Yalan kendini savunmanın en kolay aracı olup çıkar. Kişiler yalana kendilerini savunmak ve korumak için bas vururlar. Çocuk üzerinde kurulan baskı, yalan söylemesine yol açar. Bunun için çocuğun kendini olduğu gibi ifade edebilmesi yani onun istek ve dileklerine kulak verilmesi çok önemlidir. Kişilik gelişimi adına da zaten böyle yapılması gerekmektedir. Çünkü çocuk üzerinde aşırıya giden otorite kurma ve katı kontrol, onu çekingen, soğuk ve korkak olmaya sevk eder. Bundan dolayı düşüncelerini ifade edemez ve anlaşılmaz hale gelir. Kaygılı ve tutarsız davranışlar sergiler. Çevresiyle uyumlu bir iletişim sağlayamaz. Neticede kendi dünyasına kapanır ve kendini toplumdan soyutlama yoluna gider. Yalana ailesinin bilmeden nasıl zorladığını gösterme adına bir öğrencimle aramızda geçen diyalogumuzu bura veriyorum; Sekizinci sınıfa giden her türlü derdini ve sıkıntısını çok rahat bana açan bir öğrencim vardı. Ona; "Ne kadar rahatsın sen hiç kimseye yalan söylemiyorsundur" dedim. Öğrencim acı bir tebessümle bana şunu anlattı; "Annem ben küçükken bir çam eşya kırdığımda, beni yanına çağırır ve bağıra bağıra; "Doğru söyle kızım, bak ben sana doğru söyleyince kızıyor, cezalandırıyor muyum?" diyordu. Sonra da doğruyu söyleyince "Bağırıp, çağırmaya başlıyordu. " Hocam ben şu anda onlara hiçi bir sırrımı söylemiyorum." Buna çok üzüldüğümü ifade ettikten sonra "Onlara yalan söylüyor musun? " diye sordum. Bana dedi ki; "başkasına olmasa da onlara yalan söylüyorum. Çünkü doğru söylesem de benimle tartışacaklarını biliyorum. Çocuk sık-sık yalana baş vuruyorsa durup düşünmek gerekir. Bu durumda, çeşitli nedenlere bağlı olarak, anne-baba ile çocuk arasındaki güven sarsılmış demektir. Ya çocuk anne-babasının beklentilerini karşılamakta güçlük çekiyor ya da ceza korkusuyla yalana sığmıyordur. Örneğin okul başarısızlığının bağışlanmadığı bir evde çocuk kırıklı karnesini yitirdiğini söylüyor ya da babasının imzasını atıyorsa, ilişkiler çok gergin demektir. |
| |