Durumu: Medine No : 31327 Üyelik T.:
23 Eylül 2013 Arkadaşları:10 Cinsiyet:bayan Memleket:sivas Mesaj:
734 Konular:
144 Beğenildi:356 Beğendi:311 Takdirleri:227 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | Ramazan ve Kadir gecesi Ramazan ve Kadir gecesi Merhum Mahmud Esad Coşan Hocaefendi’nin (15 Aralık 2000) AKRA FM’e yapmış olduğu sohbetinden derlediğimiz “Ramazan ve Kadir gecesi ” başlıklı sohbeti metin olarak Ramazan ayı vesilesiyle istifadenize sunuyoruz.
Esselâmü aleyküm ve rahmetullàhi ve berekâtuhû!..
Aziz ve sevgili mü’min kardeşlerim, sevgili izleyiciler ve dinleyiciler!.. Allah’ın selâmı, rahmeti, bereketi üzerinize olsun… Cenâb-ı Hak bu güzel, mübarek, feyizli Ramazan ayının bütün güzelliklerinden sizleri hissedar eylesin, hisseyâb eylesin, faydalandırsın… Rahmetine erdirsin, iki cihanda aziz olun…
a. Lâ ilâhe illallah’ın Önemi
Amr ibn-i Mürre el-Cühenî RA diyor ki:
(Câe racülün ilen-nebiyyi sallallàhu aleyhi ve sellem, fekàl: Yâ rasûlallah! E raeyte in şehidtü en lâ ilâhe illallàhu ve enneke rasûlüllàh, ve salleytüs-salevâtil-hams ve eddeytüz-zekâte ve sumtü ramadàne ve kumtühû, femimmen ene? Kàle: Mines-sıddîkîne veş-şühedâ’)Sadaka rasûlüllah, fî mâ kàl, ev kemâ kàl.
Bu hadis-i şerifi İbn-i Huzeyme ve İbn-i Hibban sahihlerinde kaydetmişler, Bezzaz’da da var. Cüheyne kabilesinden Amr ibn-i Mürre diyor ki:
(Câe racülün ilen-nebiyyi sallallàhu aleyhi ve sellem) Peygamberimiz SAS Hazretleri’ne bir adam geldi. Mü’min bir adam geldi. (Fekàle) Dedi ki…” Soru soruyor:
(Yâ rasûlallah! E raeyte in şehidtü en lâ ilâhe illallah) “Yâ Rasûlallah gördün mü, bakar mısın, baktın mı?..” Ama bu, “Ne dersin?” mânâsına bir tabir Arapça’da. Yâni, “Şöyle bir insanı görsen, böyle bir durum olsa, bunu görsen ne dersin? Şöyle bir kimse hakkında ne dersin?”
(E raeyte in şehidtü en lâ ilâhe illallah) “Eğer ben Allah’tan başka ilah olmadığına şehadet etsem,‘Eşhedü en lâ ilâhe illallah’ desem, (ve enneke rasûlüllah) ‘Sen de Allah’ın hak peygamberisin, Allah’ın gönderdiği rasûlüsün!’ desem, bu şehadeteyni söylesem, söylemiş olsam; (ve salleytüs-salevâtil-hams) beş vakit namazı kılmış olsam; (ve eddeytüz-zekâh) zekâtı da ödemiş olsam; (ve sumtü ramadàne ve kumtuhû) Ramazan’ın gündüzünde orucumu tutsam, gecesinde ibadetimi yapsam, namazlarımı kılsam, yani teravihi kılsam; (femimmen ene?) ben hangi zümreden olurum, kimlerden olurum?” diye soruyu sordu.
Yâni, “Böyle yapsam ne dersin yâ Rasûlallah? Kelime-i şehadet getirsem, Allah’ın birliğini söylesem, senin hak peygamber olduğunu ifade etsem, imanımı ikrar eylesem, beş vakit namazımı kılsam, zekâtımı ödesem, Ramazanda gündüzleri oruç tutsam, geceleri de senin sünnetin olan namazı kılsam kimlerden olurum ben?.. (Femimmen ene?) Böyle yapmış olsam kimlerden olurdum, kimlerdenim ben?” diye sordu.
Efendimiz’in cevabı çok büyük bir müjde: (Kàle: Mines-sıddîkîne veş-şühedâ’) “Sen sıddıklardan ve şehidlerdensin, o zümredensin o zaman… Bu dediklerini yaparsan, o zümreden sayılırsın, onların arasına katılırsın, onlardansın demektir. Bu dört şeyi yaptığın takdirde, onlardansın demektir.” diye müjdeledi.
Şimdi bu sayılanları bir daha hatırlayalım: “Eşhedü en lâ ilâhe illallah” demek. Hepimizin söylediği, candan inanarak söylediğimiz, bütün kalbimizle inandığımız bir iman cümlesi. Allah’ın varlığını, birliğini biliyorum ve bunun için şehadet de ederim, şahidlik de yaparım, her yerde her zaman söylerim, herkese bildiririm, anlatırım: Lâ ilâhe illallah, Allah’tan başka tanrı yok… Başkasına tapmak, ibadet etmek yanlış, günah, zulüm ve çok büyük cezaya çarpılmanın sebebi.
Bunu yapıyoruz, elhamdü lillâh, bizler, sizler, dinleyenler, mü’min kardeşlerim, buna candan inanıyoruz, tereddütsüz inanıyoruz, biliyoruz. Evet dünya üzerinde maalesef, dünyanın büyük kalabalık çoğunluğu bu imana erişebilmiş değil. Hem de buna erişememiş de, sahip olduğu iman nasıl?.. Yâni bilim açısından, dinler tarihi açısından, şöyle bir ilim adamının, hakikati arayan bir insanın, baktığı zaman kabul edebileceği noktadan kabul edilebilirliği nasıl?..
Aya tapıyorlar, güneşe tapıyorlar… Var, yanlış. Çünkü ay gibi, güneş gibi nice gök cisimleri var, güneşten kat kat büyük cisimler var, niye güneşe tapıyor?.. Sonra güneş ne yapmış? Güneş de bizim dünyamız gibi, ötekiler gibi yaratılmış bir şey. Kendisi yeri göğü yaratan değil ki… Yanlış.
Bazıları ineğe tapmış, halen tapıyor, tapmakta, 21. Yüzyıl’da tapıyor. Bazıları kobra yılanına tapıyor. Affedersiniz, tenâsül cihazına dini bir ibadet olarak tapınan inanç grupları var. Eskimolar beyaz ayıya tapıyor, onu kutsal biliyor. Kimisi timsahlara tapmış, eski Mısırlılardan.
Kimisi işte kendi kendine hayalinden uydurmuş; şarap tanrısı demiş, deniz tanrısı demiş, harp tanrısı demiş; her kavrama bir hayal uydurmuş, ona tapmış, onu ilâh sanmış. Yanlış, yanlışlığı besbelli…
Kimisi de Allah’ın oğlu diyor. Allah-u Teàlâ Hazretleri hanım edinmedi ki, evlilik diye bir şey bahis konusu değil ki. çocuğu olsun. İnsanların, cinlerin, diğer varlıkların tenasülü, nesillerinin devam etmesi için olan bir şey. İnsanlar bu etraflarında çok olan şeyden yakıştırma yapıyorlar. Cenâb-ı Hak böyle bir isnaddan münezzeh… Sübhàneke tebârekte ve teàleyte ammâ yekùlüz-zâlimûne ulüvven kebîrâ…
Çok büyük zulüm, çok büyük haksızlık.
(İnneş-şirke lezulmün azîm) (Lokman: 13) Şirke düştü mü insan, zulüm çok büyük boyutlarda oluyor. O da değil, o da değil…
Elbette Rabbül-âlemîn, yeri göğü yaratan, semâvâtı, arzı, insi, cinni her şeyi yaratan Allah… Biliyoruz ki, her şey düzenli. Ayın, güneşin hareketi, rüzgârlar, bulutlar, atomlar, büyük âlemler, küçük âlemler, feza âlemleri, fizik kanunları, kimya kanunları, hayat kanunları, yaşamın kanunları… Her şey muntazam çalışıyor, demek ki bu intizamı, bu kanunları koyan bir yüce kudret sahibi, ilim sahibi, sanat sahibi, kàdir-i mutlak, büyük varlık var. Lâ ilâhe illallah…
Tamam, bunu cân u gönülden biz diyoruz. Ötekilere de anlatmak bizim vazifemiz. Nasıl Peygamber Efendimiz çevresindeki insanlara anlattı; yetinmedi, çevredeki devletlere, Mısır’a, Bizans’a, İran’a, Bahreyn’e, Habeşistan’a elçiler gönderdi, mektuplar yazdı, onlara da anlattı. İslâm’ı her tarafa yayacak çalışmaları yaptı, bize yol gösterdi, yön gösterdi. Biz de bütün insanlığa, her yere, Lâ ilâhe illallah’ı anlatmağa gitmeliyiz, yayılmalıyız.
Üniversitedeki hocalığım zamanından beri, o zamanlardan beri talebelerime söylerim:
“–Aman Türkiye içinde sıkışıp kalmayın, dış ülkelere açılın! O ülkeleri tanıyın; tarihini, coğrafyasını, dilini, edebiyatını, örfünü, adetini öğrenin! Oralardan tanıdıklar edinin, oralarda temsilcimiz olsun… Bilelim ki, orada bir köprübaşımız var. Böylece cihana hakim olalım, cihana ilim irfan götürelim!” diye söylerim.
Bunu yapan kardeşlerimiz de var, Allah razı olsun… Hakîkaten şimdi dünyanın birçok ülkesine gittiğim zaman, orada kardeşlerimle karşılaşıyorum. Onlarla beraber ülkemdeki gibi, Türkiye’mdeki gibi rahat bir şekilde; yâni böyle sıla hasreti, gurbet acıları çekilmeden yaşam mümkün oluyor.
Burada şu anda, Stockholm’de, sanki İstanbul’da kardeşlerimin arasındaymışım gibi… Avustralya’ya gittiğim zaman, sanki Ankara’daymışım gibi… Yine camilerimiz var, ihvanımız var, kardeşlerimiz var… Namazları kılıyoruz, ilâhileri okuyoruz, hatimler sürülüyor… Çeşit çeşit faaliyetleri aynen yürütüyoruz. Elhamdü lillâh, güzel bir gelişme…
Bu bir vazife… Tevhid Yılı bitmek üzere, aralık ayına geldik ama, bu Tevhid Yılıyla Tevhid Asrı başladı; 21. Asır Tevhid asrı… Her zaman söylüyorum, en büyük vazifeniz, Lâ ilâhe illallah’ı herkese anlatmak…
Bunun için de vesileler olabilir, memuriyetler, ticaretler, geziler, seyahatler olabilir. Görgü için, bilgi için, dinlenmek için bir yerlere gidilebilir. Ama nereye giderseniz, hangi halde olursanız olun, “Lâ ilâhe illlallah”ı tanıtacaksınız, anlatacaksınız! “Lâ ilâhe illallah, muhammedur-rasûlullah”ı, “Eşhedü en lâ ilâhe illlallah, ve eşhedü enne muhammeden abdühû ve rasûlühû”yu güzelce anlatacaksınız!..
Tabii, Peygamber Efendimiz’in Allah’ın peygamberi olduğunu anlatmak için de, Peygamber Efendimiz’in güzel hayatını; müstesnâ, şâhâne, şâheser hadis-i şeriflerini öğreneceksiniz, sünnetini öğreneceksiniz. Onu öğrendiğiniz zaman, her derdinizin devasını orda göreceksiniz, bulacaksınız.
“–Aaa, Peygamber Efendimiz bunu da buyurmuş!.. Aaa, şu mesele zihnime takılıyordu, bak onun da cevabı varmış…” diyeceksiniz.
Yâni Rasûlüllah’ın sîretini, sünnetini, şemâilini öğrenip, onları da tanıtma vazifesi olacak. Tamam, bunu gücümüz yettiğince de şu anda söylüyoruz, yapıyoruz ya; tamam. Hadis-i şerifte o zatın sorduğu gibi şehadeti getiriyoruz. “Eşhedü en lâ ilâhe illallah, ve eşhedü enne muhammeder-rasûlüllah” diyoruz.
(Ve salleytü salevâtil-hams) “Beş vakit namazımı kılarsam.” diyor. E kılanlar kılıyor, kılmayanlara Allah hidayet versin… Ne tembellikten bu namazı kılmazlar, bilmem. Tabii yetiştirilmeler etkili oluyor. Beş vakit namaz çok geliyor. Mûsâ AS, Peygamber Efendimiz Mi’racdayken, “Ben bu insanları senden önce tanıdım, denedim. Bu elli vakit namazı kılamazlar, Rabbine niyaz eyle, bunu miktarını indirsin!” diye diye, elli vakit kırka, kırk otuza, otuz yirmiye, yirmi ona, on beşe inmiş. Yâni o kadar tahfif, vazifeyi hafifletme, kolaylaştırma Cenâb-ı Hakk’ın lütfuyla olmuş.
Beş vakit… Sabahleyin evinde kılacaksın namazı veya camide, neyse; memuriyet başlamadan, iş başlamadan önce kılarsın. Dişini fırçaladığın gibi, yüzünü yıkadığın gibi, tıraş olduğun gibi, ütünü yaptığın gibi, hazırlıklarını yaptığın gibi, kahvaltını yaptığın gibi namazını kılacak. Öğleyin öğle tatili, herkes yemek yiyor. Öğle tatilinde namazını kılacaksın. Akşam ve yatsıda gene evdesin, onları kılacaksın. Bir ikindi var, yollarda geçiyor, işin sonuna doğru; ona da biraz gayret göstereceksin. Çünkü bunların sonsuz güzellikleri, faydaları var. Bunu da yapması lâzım yapmayanların!..
Allah şu Ramazan’ın feyziyle, bereketiyle, bu hususta tembellik yapanlara hidayet ihsan eylesin, aşk ve şevk versin… Onlar da namazın mü’minin mi’racı olduğunu duyarak, ne kadar güzel bir ibadet olduğunu tada tada, seze seze Cenâb-ı Hakk’a güzelce namazları kılmaya başlasınlar. Kılanlar kılıyor, Allah kabul etsin… Kılmayanlara da Allah hidayet ihsan etsin!..
(Ve eddeytüz-zekât) “Zekâtı da verirsem…” Zengin olanlar zekâtı veriyorlar. Bu Ramazanın işte son on günü kaldı, aman zekâtınızı verin! Aman, zekâtı Ramazan’da vermeye özel bir gayret gösterin! Çünkü Ramazan’da verilen zekât, başka zamanlarda verilenden kat kat daha fazla sevaplı, yetmiş kat daha fazla sevaplı oluyor. Bu farkı kaçırmamak lâzım!
Aman zekâtınızı hesaplayın! Hesabın üstünde kat kat fazlasıyla zekâtlarınızı ödeyin de, malınız manevî bakımdan temizlensin! Başkasının hakkını yemiş olmayın! Fakirin hakkını malınızın içinden çıkarmış olun! Malınızın bereketi artsın… Budanmış bir ağaç gibi, fazla meyve verir. Zekâtı verilmeyen mal da telef olur, zarara uğrar. Aman zekâtınızı da verin!
Tamam verenler de veriyor. Yâni yapılamayan şeyler değil. Kelime-i şehadet, beş vakit namaz, zekât…
(Ve sumtü ramadàne ve kumtühû) “Ramazan’da gündüzleri oruç tutsam ve kalksam…” Burda kàme-kumtü, kalkmak fiilinden. Kalkmak, lügat olarak ayağa kalkmak demek. Peygamber Efendimiz’in dilinde ve dinimizin ıstılahı olduğu zaman, kalkmak namaz kılmak demek. Yâni kalkınca ne yapıyor, ayakta yalı kazığı gibi dikilip duruyor mu?.. Hayır, namaza kalkıyor. Gece kalktı ne demek?.. Gece namazına kalktı, gece namazı kıldı demek.
(Sumtü ramadàne ve kumtühû) “Ramazan’ı tuttum ve kalktım; yâni Ramazan’da gündüz oruç tuttum, gece de sünnet olan namazları kıldım. (Femimmen ene) Kimlerdenim o zaman?” diye soruyor.
Bunların hepsini yapabiliriz. Burada dikkat edilirse İslâm’ın şartları anlatılıyor, bize İslâm’ın şartları diye öğretilenlerden sadece hac yok. Hac da belki, bunun ifade edildiği zamandan sonra farz olduğundandır. O da olacak tabii, o da İslâm’ın temellerinden birisi.
“Bunları yaparsam kimlerden olurum, hangi zümreye katılırım, hangi zümreden sayılırım?” deyince; “Sıddıklardan, şehidlerden sayılırsın, onlardan olursun!” buyurmuş Peygamber Efendimiz.
O öyle olur da, bunları aynen yapan başka insanlar olmaz mı?.. Onlar da aynen öyle olur. Yâni siz de sıddıklardan, şehidlerden olursunuz. Sıddıklarla, şehidlerle beraber olursunuz. Peygamber Efendimiz’in Hamd Sancağı altında onların zümresinde haşrolursunuz. Ondan sonra cennetiyle, cemâliyle müşerref olursunuz.
Aman vazifelerinizi güzel yapmaya gayret edin!.. Ramazan’ı kaçırmayın, fırsatları elden kaçırmayın, zamanlarınızı ziyan etmeyin!.. |