Güzel Bir Uyku İçin Öneriler
Her gece kesintisiz 8 saat uyumayı kim istemez? Günümüzde birçok insanda dış faktörlere bağlı uyku sorunları ortaya çıkıyor fakat öte yandan farkında olmadan uykumuzu kendimiz sabote ediyor olabilir miyiz? Bu listedeki maddelerden hangileri size tanıdık geliyor? Uykudan önce yaptığımız 9 büyük hata
1.Odanızın sıcaklığını kontrol etmiyorsunuz
Yatak odanız doğru sıcaklıkta olduğu zaman uykuya daha kolay dalabilirsiniz. Uykuya geçmeden önce vücut sıcaklığı azalmaya başlar ve serin bir odada vücut sıcaklığı daha çabuk düşer, yani daha kolay uykuya dalabilirsiniz. Peki uykuya dalmak için en uygun derece hangisi? Uzmanlara göre uykuya dalmak için en uygun sıcaklık 14-18 derece.
2.Kendinize uygun yastık kullanmıyorsunuz
Yana doğru yatmayı sevenler boyunlarını desteklemek için daha yüksek yastıkları tercih ederken, sırt üstü yatmayı sevenler ise daha ince yastıkları seçiyor. Artık birçok mağazada uyku tipinize göre yastık bulmanız mümkün, önemli olan kendinize uygun olan yastığı bulmanız.
3.Çarşaf ve nevresimlerinizi uzun süre değiştirmiyorsunuz
Dışarıdan baktığınız zaman temiz gibi görünseler de, bir aydır değiştirilmeyen çarşaf ve nevresimlerde metre kare başına 11 milyon bakteri düştüğünü biliyor muydunuz? Üstelik bu bakteriler düşündüğünüz kadar masum değiller, aksine inanması zor ama zatürreeye kadar birçok hastalığa yol açabiliyorlar. Bakterilerden ve tabii ki hastalıklardan kaçınmak için çarşaf ve nevresimleri mutlaka haftada bir kere kumaşın cinsine uygun yüksek ısıda yıkamak ve kurutmak gerekiyor.
4.Telefonunuzu gece moduna almıyorsunuz
Hangimiz yatağa akıllı telefonumuzla girmiyoruz ki? Birçoğumuz için yatmadan önce e-mailleri son bir kez kontrol etmek ya da sosyal medya hesaplarına göz gezdirmek alışkanlık oldu. Daha önce Teknolojik cihazlar çocukların uyku düzenini nasıl etkiliyor? haberimizde ele aldığımız gibi özellikle uykudan en az yarım saat önce elektronik cihazlarımızı kurcalamak beyne giden uyku sinyallerini azaltıyor ve ekrandan gelen beyaz ışık melatonin hormonunun salgılanmasını engelliyor. Uyku sorunlarının önüne geçmek için de uykudan önce teknolojik cihazlarla olan bağımızı kesmek en iyisi. Buna bir alternatif olarak telefon üreticileri akıllı telefonlara gece modu özelliğini getirdiler. Akıllı telefonunuzun ayarlar menüsünden gece moduna geçtiğiniz zaman telefondan gelen beyaz ışık azalıyor ve gözleri daha az yoran bir görünüme geçiyor. Aynı uygulamayı Twitter’ın da başlattığını ayrıca belirtelim.
5.Ertelemek için alarmınızı daha erken bir saate kuruyorsunuz
Her sabah alarm çaldıktan sonra hemen erteleyip uyumaya devam edenlerdenseniz, üzülerek söylüyoruz ki maalesef o ertelediğiniz 5 dakikalar pek bir işe yaramıyor. Alarm çaldıktan sonra kısa kısa devam edilen uyku dinlendirmek yerine daha çok yoruyor ve uyanmayı zorlaştırıyor. Bunun için en iyisi alarmı kalkmanız gereken doğru saate kurmak ve alarm çalar çalmaz hemen uyanmak.
6.Evcil hayvanınızın yatağına girmesine izin veriyorsunuz
Evcil hayvanlarımız ailemizin bir üyesi olduğundan -her şeyimizi olduğu gibi- yatağımızı da severek paylaşabiliyoruz ancak bu durum bazı hayvan sahiplerinde uyku sorunlarına yol açabiliyor. Mayo Clinic’in yaptığı araştırmaya göre kedi veya köpek sahiplerinin yüzde 40’ı evcil hayvanlarıyla birlikte uyuduklarını belirtmiş ancak bazı kişilerde aksine rahat uykuya dalamama veya yeterince dinlenmeme gibi şikayetler görülmüş. Hangisinin size daha uygun olduğuna karar vermek için bazı geceler evcil hayvanınızın kendi yatağında uyumasını sağlayabilirsiniz.
7.Kafeinden uzak duramıyorsunuz
Yatma saati yaklaşmışken damarlarınızda hala kafein dolaşıyorsa uyumak maalesef zorlaşıyor. Özellikle doğum kontrol hapı veya antidepresan kullanıyorsanız kafeinin etkisi daha da artıyor. Uykudan en az 6 saat önce kahve ve kafeinli içecekleri içmeyi bırakmak gerekiyor.
8.Uyurken çorap giymiyorsunuz
İnsanlar çorapla uyuyanlar ve yatağa girer girmez çoraplarını çıkaranlar olarak ikiye ayrılıyor. Eğer çorapsız uyuyanlardansanız ve uykuya dalmakta zorlanıyorsanız bir kere daha düşünün çünkü ayaklarınızın sıcak olması damarlarınızı genişlettiği için uykuya daha kolay dalmanızı sağlıyor.
9.Eski bir yatakta uyumaya devam ediyorsunuz
Eğer hala 90’lardan kalma bir yatakta yatıyorsanız, bir yatağın ömrünün en fazla 10 yıl olduğunu bilmenizde fayda var. Kaliteli bir uyku için organik materyallerden yapılmış kaliteli bir yatakta uyumak sağlıklı yaşam için en iyisi.