Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Kasım 2016, 21:18   Mesaj No:1

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:15
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:44
Mesaj: 12.707
Konular: 1315
Beğenildi:12524
Beğendi:9253
Takdirleri:28524
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart ELMA SİRKESİ (Ev yapımı)-Medineweb Mutfağı

ELMA SİRKESİ (Ev yapımı)-Medineweb Mutfağı

İsim:  8692125485_892e985a07_z-1.jpg
Görüntüleme: 127
Büyüklük:  96,7 KB (Kilobyte)


SİRKE YAPIMI

Akşam olunca kuzucuklarınızı yanınıza alıyorsunuz…kucağınıza koca bir kap dolusu elmayı da alıyorsunuz..hem onlarla sohbet ediyorsunuz hemde soyduğunuz elmalardan eşinize ve kuzucuklarınıza ikram ediyorsunuz..artık koca bir kap elmadan sadece kabukları ve eşikleri kalmış olmalı..

Malzemeler
5 lt’lik kavanoz için ölçü;

1 çay bardağı nohut
1/2 çaybardağı bulgur
1/2 çay bardağı şeker( 2-3 yemek kaşığı bal olursa çok daha iyi olur)

– Cam kavanoza yarısına kadar su koyun

– Nohutu, bulguru ve şekeri su koyduğunuz cam kavanoza ilave edin.

– Sonra da o kuzucuklarınızla yediğiniz elmaların kabuklarını ve eşilerini ilave edin..

– Kavanozun ağzına bir tülbent örtüp, bağlayın.

İşte hepsi bu kadar…ne kadar da basitmiş değil mi?

Şimdi oluşum aşamalarından bahsetmem gerek..bu ilk kez yapacaklar için çok önemli

– Sirkeniz yaklaşık 40 gün boyunca bu şekilde kalmalı..

– Sirkeden zaten bildiğimiz sirke kokusu gelmeye başlayınca olmuş demektir.
– Ayrıca bir de misafirleriniz olabilir..bunlar sirke sinekleri..
– Bu sinekler , her ne hikmet se bir süre sonra yok oluyor..( bunu da ancak sırrın sahibi ALLAH bilir)

– Yaklaşık 2 ay olunca sirkenizi 2-3 kat tülbentten süzün..çünkü bundan sonra meyveler çürümeye başlar..

– Kavanozunuza süzdüğünüz sirkeyi tekrar koyun..

– İçine 2 yemek kaşığı bal koyun..bu sirkenin keskin olmasını sağlayacaktır..

– Artık ağzını kapatıp serin bir yerde aylarca muhafaza edebilirsiniz..

DİĞER ÖNEMLİ BİLGİLER
– Sirke oluşum sırasında 15-25 derece arasında muhafaza edilmelidir.
– Ortam ılık ve mutlaka karanlık olmalıdır..o nedenle toprak küplerde daha iyi sonuç alınabilir.
– Yine bu nedenle elma sirkesi ilk baharda, üzüm sirkesi de sonbaharda yapılmalıdır.
– Bütün sirkeler aynı teknikle yapılabilir.
– iyi sirke berrak olur..ama bulanık ta olsa kullanılabilir..
– Oluşum aşamasında kavanozun ağzı kesinlikle kapatılmamalıdır..havayla temas fermantasyonu sağlar..aksi halde alkolleşir.
– 40 günün sonunda sirkenizin ağzında deniz anasına benzer beyaz bir tabaka oluşur..buna SİRKE ANASI denir..
– Bu sirke anasını bir sonraki sirkenizi yapmak için maya olarak kullanabilirsiniz.
– Bu durumda nohuta ve bulgura gerek yok.sadece sirke anası ve bal yeterli.

Son bir şey daha söyleyim..özellikle hiç ev sirkesi yemeyenler ve yapmayanlar için..ev sirkesinin tadı hazır sirkelerinkinden çok farklıdır..bu nedenle hazır tadı bulamazsanız ” olmadı yapamadım” diye düşünmeyin

İşte hepsi bu kadar..ALLAH ağız tadıyla yemek nasip etsin.. Afiyet şifa bal olsun… Halil İbrahim bereketi versin inşALLAH..

Alıntıdır...
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Mihrinaz 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
ÖSYM 2025 Sınav Takvimi ÖSYM'den Duyurular Mihrinaz 0 10 14 Kasım 2024 11:14
Hazmedemiyoruz! Serbest Kürsü Sükutu-Ezber 7 69 13 Kasım 2024 15:52
Kadın İstihdamı İslamda Kadın ve Erkek Mihrinaz 6 97 11 Kasım 2024 09:33
Yeriniz Kişiliğiniz Kişisel Gelişim ve Psikoloji Vasat 25 348 09 Kasım 2024 23:49
Şerefi Gemilerin Sırtında Serbest Kürsü Medine-web 1 62 02 Kasım 2024 20:04