Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26 Nisan 2017, 22:28   Mesaj No:1

Allahın kulu_

Medineweb Emekdarı
Allahın kulu_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Allahın kulu_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 33478
Üyelik T.: 09 Kasım 2013
Arkadaşları:29
Cinsiyet:
Memleket:sıratı mustakım
Yaş:48
Mesaj: 2.631
Konular: 164
Beğenildi:1156
Beğendi:1570
Takdirleri:5244
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Çocukları namaza alıştırmak için neler yapılır.

Çocukları namaza alıştırmak için neler yapılır.



1- Çocuklar yedi yaşına geldiğinde onlara tahareti abdesti ve namazı öğretmeliyiz. Namaz için gerekli altyapı çalışmaları tamamlanmalı ve bu zaman kaçırılmamalıdır. Sevgili Peygamber’imizin (s.av ) üzerinde durduğu yedi yaş döneminde işe başlamalıyız. Bundan önce çocuk görerek taklit ederek namaz tecrübesine şahit olacaktır. Fakat yedi yaşından itibaren uygulamaya başlayacaktır.

2- Yedi-on yaş arasında çocuklarımıza namazı sevdirmek esas gayemiz olmalıdır. Bu dönemde kılmadığı zamanlarda onları ceza ile tehdit etmemeli dayak vb. şeylerle asla korkutmamalıyız.

3- Namaza başlarken hepsini birden kılmak yerine yedi yaşından itibaren her yıl bir vakit namazla alıştırabiliriz. Mesela yedi yaşında sadece akşam namazını kılar. Bir yıl boyunca aksatmadan kılmasına yardımcı oluruz. Zaman zaman da takdir ederek ödüllendirerek desteklemeliyiz. İkinci yıl seçeceği ikinci vakti ilave ederiz. Böylece on bir yaşında beş vakti hayatına tedricen yerleştirmiş olacaktır.

4- Namaz eğitimi yaparken kullandığımız cümlelere ve söyleyiş tarzımıza dikkat etmeliyiz. Mesela “Oğlum namazını kıl” yerine “Yavrucuğum namazımızı kılalım mı?” çok daha etkili olacaktır. Kullandığımız kelimeler ve ses tonumuz çocukları çileden çıkaracağı gibi onları namaza karşı daha duyarlı da yapabilir.

5- Namazımızı hayatımızın merkezine yerleştirmeliyiz ve programlarımızı namaza göre ayarlamalıyız. Hatta namazların bazısını evde cemaatle kılmalıyız. Böylece çocuklar namazı yaşayarak öğrenirler. Misafirliğe gittiğimizde veya misafir geldiğinde namazı öncelersek önce namazımızı kılıp sonra muhabbete devam edersek çocukların dünyasında namaz böylece yerleşecektir. Yaşamadığınızı yaşatamazsınız.

6- Ezana karşı duyarlılığımız namaza olan hassasiyetimizi gösterir. Ezan okunurken ona icabet etmemiz ve gerekli hürmeti göstermemiz çocukların da bizi modellemesiyle aynı güzelliğin onlarda oluşmasını sağlayacaktır.

7- Çocukların sevdiği bir şeyle meşgul olurken hemen onu bırakıp namaza gelmesini istememiz namaza karşı soğukluk uyandırabilir. Böyle zamanlarda oyununu bitirmesine fırsat vermeliyiz. Namazla sevdiği bir işi karşı karşıya getirmek namazdan nefret ettirebilir. Çoğumuz buna dikkat edemiyoruz. Çocuğun şahsiyetinin oyunla geliştiğini unutmamalıyız.

8- Namaz telkini sırasında kılmayanlara verilecek cezalardan değil kılanların elde edeceklerini anlatarak işe başlamalıyız. Müjdelemek nefret ettirmemek bize yapılan tavsiyedir.

9- Namaza alıştırma döneminde bir dedektif gibi eksikleri araştırmamalı zaman zaman kaçırdıklarını görmemezlikten gelmeliyiz. Hatasını yüzüne vurarak onu yüzsüzleştirmek yerine yapamadıkları için pişmanlığıyla baş başa bırakmak daha iyi sonuç verecektir.

10- Helal gıda ile besleyin. Haram ile beslemekten ateşten sakınır gibi sakının.

11- Sözü yumuşak söyleyelim. Müsamahalı olalım sıkmayalım nefret ettirmeyelim.

12- Bizzat yaşayarak örnek olalım. Yaşayan yaşıtlarıyla bir araya getirelim. Yaşayan güzel örneklerle tanıştıralım.

13- Çocuklarımıza dua edelim. Duamızın en büyük sermayemiz olduğunu unutmayalım. Sakın kılmadıklarında veya canımız yandığında onlara beddua etmeyelim.

14- Rabb’imizi Peygamber’imizi ve kendimizi sevdirmeye çalışalım. Bunu başarırsak işimiz daha kolay olacaktır.

Sözün özü namazı kıldırmak yerine sevdirmek gayemiz olsun. Çocuklarımızın namazlarını düzenli olarak kılabilmeleri için uzun bir zamana ihtiyacımız olduğunu unutmamalı sabırla ve dua ile sonuç alıncaya kadar çalışmalı ve Rabb’imizden işimizi kolay kılması için yardım istemeliyiz. Başardığımızda dünya ve içindekilerden daha büyük bir nimete nail olduğumuz için Rabb’imize hamdetmeliyiz. Yazımızı Rabb’imizin bize bildirdiği İbrahim’in (as) duasıyla noktayalım:

“Ey Rabb’im! Beni ve neslimden (gelenleri) de namazı gereği gibi kılanlardan eyle. Ey Rabb’imiz! Duamı kabul buyur” (İbrahim Sûresi 40).
__________________

Vakit namazinizi kildiniz mi?
Ebu Hüreyre'den (r.a.) rivayetle:
Mü'minin durumu yeşil ekin gibidir. Rüzgar ne taraftan gelse onu eğer. Rüzgar durduğunda doğrulur. Mü'min de böyledir. O da bela ve musibetlerle eğrilir. Kafirin durumu ise çam ağacı gibidir. Allah dilediği zaman sert ve dik durur. ][Bela ve musibetlere uğramaz.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Allahın kulu_ 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Haftanın konusu:Şiddet neden artıyor? Hafta'nın Konusu gün ışığı 8 1592 26 Ağustos 2019 00:20
AÖF İlahiyat Arapça 2. Sınıf Vize Soruları – 2009 Arapça 4 Allahın kulu_ 3 1630 23 Ocak 2019 20:40
Sayı ve Temyiz soruları Arapça 4 Allahın kulu_ 0 3098 23 Ocak 2019 20:09
Arapça 3 dersleri Arapça 3 Allahın kulu_ 0 1213 03 Ocak 2019 13:34
Arapça 3 | Çıkmış Soru Çözümleri Arapça 3 Allahın kulu_ 2 1642 03 Ocak 2019 12:56