SELAHADDİN MİNBERİ’NİN HİKAYESİ Haleb'te bir marangoz varmış. Öyle sıradan biri değil ama, adam gibi adam "Kudüs esir, Mescid-i Aksa tutsak" der, dertlenirmiş hep.. Dertlenmekle kalmamış ama "Ben Kudüs için ne yapabilirim?" in düşüncesi sarmış yüreğini.. Öyle ya basit bir marangozmuş O, ne asker ne de komutan.. Düşünmüş.. Düşünmüş.. Sonra demiş ki: Madem ki marangozum, o zaman kendimce, elimden gelenin en iyisini yapmalıyım Kudüs için! Hemen kolları sıvamış ve en güzel işçilikle harika bir minber yapmış Mescid-i Aksa için.. Öyle ki dillere destan olmuş bu marangozun minberi.. Şöhreti taa Irak'a kadar ulaşmış.. Ve bazıları sormuşlar Marangoz'a: -Yahu sen yaptın minberi ama kim götürüp koyacak Mescid-i Aksa'ya?
Demiş ki Marangoz:
-Benim elimden gelen minber yapmaktı, en güzelinden ve yaptım! Elbet bir komutan çıkacak ve onu yerine koyacaktır inanıyorum!
Vee.. Tikrit sokaklarında koşturan 7-8 yaşlarında bir çocuk o zaman Selahaddin Eyyubi.. Duyar bu minberin hikayesini ve der ki: -Ya Rabbi vallahi de billahi de bu minberi ben koyacağım Mescid-i Aksa'ya! Nasib eyle!
Bu kadar aşkla yola çıkılır da hiç Allah muvaffak etmez mi? Hem nasıl bir aşık hem nasıl bir delidir O ah! Kudüs alınana kadar gülmez hiç… Aksa esirken kendine ev tutmaz çadırda yatar fethe kadar… Ve… Evet Selahaddin Eyyubi koyar minberi Aksa'ya
Hissemiz bu kıssadan: Sen yeter ki minberini yap! Rabbin Selahaddinleri yollayacak elbet. YAKILAN SELAHADDİN MİNBERİNİ TÜRK USTALAR YENİDEN YAPTI
Müslümanlar, İsrail'in Kudüs'ü işgal ettiği 1967 İsrail-Arap savaşından iki sene sonra gelen bu yangını, yaşadıkları acının sembolü olarak algılarken, bu hain saldırı esnasında yakılan ahşap minberin aynısı 38 yıl sonra Türk ustalar tarafından yapıldı. Yapımı ve montaj çalışmalarında iki Türk kündekâri ustası Recep Elitok ve Mehmet Ali Uçar'ın da çalıştığı ahşap minber, dört yılı aşkın bir çabanın ürünü olarak Amman'da yapıldı ve eski yerine yerleştirildi. El Aksa'nın yakılan minberinin yapımı için 1.75 milyon dolar (2.45 milyon YTL) harcadı. Minberin montajı tümüyle tamamlanarak eski yerine yetiştirildi. 'Selahaddin minberi' olarak tanınan orijinal minberi, aslen bir Türk olan Nureddin Mahmud Zengi 1168'de yaptırmıştı.
__________________ O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR |