"YUMUŞACIK LAVAŞ YAPIMI"/medineweb mutfağı
YUMUŞACIK LAVAŞ YAPIMI
Malzemeler
2 su bardağı ılık su
1 su bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru (instant) maya
5-6 su bardağı kadar un (Ben tam buğday unu kullandım)
Lavaş Nasıl Yapılır?
Karıştırma kabına ılık su, yoğurt, zeytinyağı, tuz ve mayayı koyup karıştırın. Unu bardak bardak ekleyerek yumuşak bir elde edin. Hamurun üzerine bir poşet geçirip üzerini örtün. 1 saat kadar dinlendirin. Poğaça hamuru kadar mayalanmasına gerek yok.
Hamurdan mandalina kadar parçalar alıp yuvarlayın ve un serptiğiniz bir tepsinin üzerine dizin. Üzerlerine yine biraz un serpin. Bezelerin üzerini bir örtüyle kapatın ve ilk yaptığınız bezeden başlayarak, oklavayla açın.
Ben lavaş için küçük boy bir oklava kullanıyorum. Lavaş yufkası, mantı yufkasından biraz daha kalın olmalıdır. Daha fazla kalın olmasın.
Kızgın tavaya açtığınız lavaş hamurunu serin. Üzerinde küçük kabarcıklar oluşmaya başlayınca arka tarafını çevirin.
Büyük ocakta, harlı ateşte hızlı hızlı çevirerek pişmeli ki, lavaşlar kurumasın. Pişen lavaşı pamuklu bir örtünün üzerine alıp arka ve ön yüzüne sprey şişe yardımıyla 3-4 kez su sıkın ve üzerini örtün. Diğer lavaşları da aynı şekilde ıslatıp üst üste dizin. Islatma işlemini mutlaka sıcakken yapın ve üzerlerini açık bırakmayın. Bütün hamur bittikten sonra lavaşları bir poşete koyup ağzını bağlayın ki lavaşlar yumuşak kalsın.
NOT: Her lavaşı pişirdikten sonra, hafif ıslattığınız kağıt havluyla tavayı silin. Aksi halde bir önceki lavaştan kalan unlar yanıp diğer lavaşa yapışıp yanabilir.
Afiyet şifa olsun!