Yerli Sandığımız Fakat Yabancı Olan Markalar
Türkçe bir isimle karşılaştığımızda yerli marka sanılan yabancı markalar bulunmakta. Hatta Türkçe anlam içermeyen markalı isimleri yabancı bir marka olduğunu düşünebiliyoruz. Sonuç olarak doğru bir düşünce gibi gözükse de aslı olarak bazı markalar istisnalara uğrayabiliyor. Satış konusunda o ülkede kar etmek isteyerek o ülkede kullanılan dil üzerinden gidilerek isim kullanılabiliyor. Ya da yerli marka sandığımız kuruluş zamanla yabancı bir şirket tarafından satın alınabiliyor ve sonucunda bizim bu markayı yerli sanmamıza neden olabiliyor. Ülke ekonomisi için elzem değilse yabancı değil yerli markaları tercih etmek vatana karşı vefadır. .İşte o yerli sandığımız yabancı markalar...
1. İçim
1996 yılı Ağustos ayında Akyazı Köy-Tür fabrikasının satın alınması ile kurulan Ak Gıda San. ve Tic. A.Ş., daha sonrasında tesisinin daha büyük bir yere taşısa da teknik olarak üretime 1996 yılında başladı. Ancak bu yılın başlarında alınan karar sonucunda Ak Gıda, Fransız gıda devi Groupe Lactalis şirketine satıldı. İçim yerli değil yabancıdır.
2. Cola Turka
Ülker tarafından çıkarılan Cola Turka daha sonra Japon DYDO firmasına satıldı. Cola Turka yerli değil yabancıdır.
3-Akmina: Fransız Danone firmasına ait.
3. Erikli Su
Erikli su ilk olarak Nihat Aslanoba tarafından 1960 yılından kurulmuştur. Şirketin çoğunluğu Nestlé’ye satılmıştır. Erikli yerli değil yabancıdır.
4. Yemek Sepeti
Yemek Sepeti 2001 yılında Nevzat Aydın tarafından kuruldu. Mayıs 2015’te Alman Delivery Hero şirketine satıldı. Yemel Sepeti yerli değil yabancıdır.
5. Yörsan
1984 yılında yerli olarak kurulup 2014 yılında yabancılara satılan firmalardan biri de Yörsan. Yeni sahibi Abraaj Group bir Dubai şirketidir. Yörsan yerli değil yabancıdır.
6. Falım Sakız
Kent şekerleme bünyesinde olan Falım sakız İngiliz Cadburry firmasına satıldı. Falım Sakız yerli değil yabancıdır.
7. Bizim Mutfak
Bizim Mutfak 2016 yılında 220 milyon liradan Japon şirkete satıldı. Bizim Mutfak yerli değil yabancıdır.
8. Kent Şekerleme
1927 yılında temelleri atılan Kent Gıda, 1956 yılında İstanbul’a taşınarak üretim yapmaya başladı. 1960 yılında şeker üretiminin yanı sıra sakız üretimine de başladı. 2002 yılında Cadbury, Kent Gıda hisselerinin çoğunluğunu satın aldı. 2010 yılında küresel bir operasyonla Cadbury, Kraft Foods tarafından satın alındı ve Kent Gıda, Kraft Foods bünyesine girdi. 2012 yılında Kraft Foods temel gıda ürünleri işini ayırarak Mondelēz International adı altında dünya çapında ilk küresel atıştırmalık ürünler şirketini kurdu. Kent Şekerleme yerli değil yabancıdır.
9. Çamlıca Gazoz
Ekrem ve Nazif Erkli kardeşler tarafından 1946 yılında ilk üretimi gerçekleştirilen gazoz markası, 2002 tarihinde Ülker tarafından satın alınır. Ülker daha sonrasında Cola Turka ile aynı kaderi paylaşarak Çamlıca Gazoz‘u Japon firması DyDo DRINCO’ya satma kararı aldı. Çamlıca Gazoz yerli değil yabancıdır.
10. Hacı Şakir Hacı Şakir,
Hacı Ali Bey’in oğludur. Hacı Ali bey, 19. yüzyılın ortalarında Kırım’da sabun ve mum üreten Kazan Tatarı bir müteşebbistir. Hacı Şakir 1987’de Maya Grubuna ve daha sonra Colgate’e satılmıştır. Amerika merkezli Colgate firmasınun sahibinin yahudi kökenli bir iş adamı olduğu söylenmektedir. Hacı Şakir yerli değil yabancıdır.