Efendimiz s.a.v Hurmayı Böyle Tüketirdi...
Efendimiz (s.a.v) Hurmayı Genelde Böyle Tüketirdi:
Efendimiz s.a.v taze hurmanın suda bekletilip şırasını içtiği bilinen bir şeydir. Hamilelik döneminde özellikle hurmanın berni olanının tüketilmesi çocuğunda halim, ağır başlı olmasına etkidir. Çocuğu hiperaktiv, aşırı huysuz ve hareketli olmasından korur.
Yine Efendimizin s.a.v Yaş hurma ile birlikte salatalık, ve yine yaş hurma ile birlikte karpuz yediği hakkında rivayetler vardır. Yas hurma ile karpuzu birlikte yeme sebebini bir rivayette “Bunun (yaş hurma) hararetini bunun soğukluğu (karpuz) ile, bunun soğukluğunu da bunun harareti ile kırarız.” seklinde acıklamıstır.
Hurmaların faydalarıda cinsleriyle alakalıdır. Tıbbı nebevide incelediğimizde rivayetlerde berni çeşidinin illetleri giderici özelliği zikredilmiştir. Bu hurma çeşidinin hamilelikte tüketilmesi çocukların halim, yumaşak olmalarına da etkilidir.
Acve: bu hurma için rivayetlerde cennetin meyvesi diye zikredilir. Bu gün çoğunluğun duyduğu ve bildiği, her gün 7 adet hurma yemek sihre, zehire iyidir diye bildikleri, bu hurma çeşidi için söylenmiştir. Bu özellik her hurmada yoktur. Bununda en büyük sebeplerinin başında Efendimiz (s.a.v) elleriyle bu hurmayı dikmiş olmasıdır. Yine aynı şekilde iftarın hurmayla açılmasına yönelik rivayette kasıt olan öncelik acve olanıdır, bu yoksa normal hurma, buda yoksa su ile açılması sünnettir. Bu hurmanın tereyağıyla beraber yenmesi gıda olarak kişiye yeter.
Kuru hurma tabiatı sıcak ve kurudur. Bu sebeple özellikle göz hastalığı olanların şiddetle kaçınması lazımdır, zararlıdır. Hurmanın yenmesinden hasıl olabilecek zararların defi için badem veya biraz haşhaş ilave ederek yemek zararını def eder.
Birde Temir hindi( hint hurması) vardır soğuk ve kurudur bunun tabiatı. Safrayı sökmeye yardımcıdır. Kabızı keser fakat göğüse zararlıdır. Suda bekletilmiş veya pişirilmiş şekliyle ancak kullanılır. Bu şekilde harareti ve susuzluğu giderir. hkerrar, Tıbbı Nebevi ve İslam Tıbbında Hastalıkları Tedavi Usul ve Kaideleri c.1 s.227