Konu Başlıkları: Fethi Yeken Kimdir?
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20 Temmuz 2019, 14:39   Mesaj No:2

Nebevi Sevda

Medineweb Emekdarı
Nebevi Sevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Nebevi Sevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 59388
Üyelik T.: 05 Nisan 2018
Arkadaşları:3
Konular: 380
Beğenildi:1877
Beğendi:1075
Takdirleri:14363
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!

Fethi Yeken’in Kaleminden Hayatı
İlk Yetişme: Çocukluk Dönemi

Allah’ın izniyle, 1933 yılının Şubat ayında doğdum. Çok dindar, muhafazakâr bir çevrede büyüdüm. İlk çocukluk yıllarımı babaannemin kanatları altında yaşadım. Allah ona rahmet eylesin (Vesile Merhaba), dedem Muhammed Şerif Yeken doğumumdan birkaç gün önce vefat ettikten sonra beni onun yerine koyarak bende teselli bulmuştu.

Büyükannem çok dindardı. Tavizsizdi ve güçlü bir kişiliği vardı. Onun elinde abdesti, namazı ve terbiyeyi, bana bugün de gereken temizlik, düzen, sağduyulu olma ve fakirleri sevmek gibi erdemleri öğrendim.

Odasında beyaz ışık saçan zarif mobilyalar vardı. Ben okula gidene kadar günümü yanında geçirirdim. Bazen gümüş renkli saçlarıyla oynar, o da beni şefkatle kucağına çekerdi- bazen de beyazına dağların zirvesindeki beyaz denen çarşafla örtülü madeni yatağının üzerinde oynardım.

Bu şekilde, Trablus Şehri’nin Rifaiye Bölgesinde mevcut bu evde büyüdüm. Dindar ve sevgiyle şefkatle dolu olmasına karşın tavizsiz ancak her şeye rağmen bulunması zor bir hazine olan bir babaanne ile tavizsizliği ondan aşağı olmayan bir baba arasında yaşayıp terbiye oldum.

Annem Ayşe ise (Allah ona rahmet etsin) şefkatten bir kütleydi. Ancak onu kontrol edebilmesi ya da dozunu azaltabilmesi zordu.

Tavizsiz Ama Faydalı

Evet, doğru biz çocuklar evlerimizi askeri kışla gibi yapan tavizsizlikten daralıyorduk ancak yaşımız ilerledikçe bunun faydasını gördük.

Babam (Muhammed İnayet) evin dış kapısının girişine kendisinden sadır olan bildirilerin üzerinde yazılı olduğu bir levha asmıştı. Bu levhada şunlar yazılıydı:

Akşam eve dönüş saatinin belirlenmesi.
Yemek öğünü saatleri; sabah, öğlen, akşam.
Banyo yapma vakitleri.
Temizlik ve düzenle alakalı talimatlar.
Derslerle ve yeni ortaya çıkan durumlarla ilgili tembihler.

Onun varlığının, heybetinin ve tavizsizliğinin tüm aile fertleri üzerinde bir etki bıraktığını hatırlıyorum. Hatta evimizi terk etmeyen kediler bile bunlardan biriydi. Babam kapı kilidini tamir ederken anahtarlarının sesini duyduklarında saklanırlardı.