Gençlik Dönemi
Genç yaşta en-Necah el-Vataniyye okuluna ardından da resmi en-Nemuzec okuluna gittim. O vakit on yaşındaydım. Okulun müdürü Dr. Hasan el-Hucce, din eğitiminden sorumlu da Şeyh Nasuh El-Barudi idi (Allah ikisine de rahmet etsin).
Trablus Sokaklarında Unutulmaz Fransız Katliamı:
Bilinçaltında yer eden ve unutması zor acı anılardan biri de Fransız işgal güçlerinin Trablus kentinde işlediği katliamdı. 1942 yılında Lübnan’ın bağımsızlığından önce mücahit Trablus şehrinin sokaklarını dolaşarak Fransız güçlerinin Lübnan’dan çıkmasını isteyen bir öğrenci yürüyüşü oldu. Ben de bu yürüyüşe katılanlar arasındaydım.
Yürüyüş, şehir valisinin evine komşu El-Meyna Sokağı’na varmıştı ki, bir dizi Fransız tankı karşı koydu. Silahsız öğrencilere makineli tüfeklerini açtı. Sonra tarif edilemeyen bir vahşilikle onlara doğru yönelerek vücutlarını zincirli tekerleri altında ezdi ve gerisinde yola yapışmış et ve kemik yığınları bıraktı.
Burada tarih ve gelecek nesiller için şunu kaydetmek istiyorum; o dönemde -hala da öyle-gönüllü cihat ruhu, ilim ve âlimler şehri; aynı zamanda da cihat ve başkaldırı şehri El-Fayha halkının tadını çıkardığı temel avantajlardan bir tanesiydi. Bu da onu devrimlerin gururu, özgürlükçü hareketlerin tartışmasız çıkış noktası yaptı.
Amerikan Sibyan Okulu
1946 yılında babam (Allah rahmet eylesin) beni Amerikan Çocuk Okulu’na kaydetti. Bu okul Trablus ve kuzeydeki ailelerin birçoğunun çocuklarının gittiği bilinen bir okuldu. Bu yeni çevrede; küçük yaşta çeşitli insanlar, akımlar, partiler, gruplar ve mezhepler tanıma fırsatım oldu. 1953 yılında bu okuldan High (Lise) School diplomasıyla mezun oldum.
|