Haftalık Toplantılar
Babamın devamlı yaptığı kazançlı şeylerden biri de “haftalık toplantı” ismini verdiği ve her pazartesi gecesi düzenlenen toplantılardı. Bu toplantılara; Şeyh Nasuh El-Barudi, Şeyh Enver El-Mevlevi gibi âlimlerden, okurlardan ve ilahicilerden seçkin bir grup gelirdi. Önce Kur’an okunur, sonra İmam El-Busayri’nin Kaside-i Burde’si ile dualar, peygamber övgüleri söylenir son olarak da tatlı ve meşrubat dağıtılırdı.
Tekrar Hikmet Şerif Yeken
Annemin babası dedem Hikmet Şerif Yeken’e (Allah ona rahmet eylesin) tekrar dönersek o bir yazar, tarihçi ve edebiyatçıydı. Onu El-Fayha şehrinin yanı sıra Arap ve dünya başkentlerinden birçoğu tanıdı. Hala el yazısıyla mevcut olan 36 bölümlük Dinler Tarihi gibi birçok eser bıraktı. Eşim (Allah ona hayır versin) bu kitaplardan Trablus Şam Tarihi isimli kitabın tahkik ve basım işlemlerini gerçekleştirdi.
Dedem beni çok sever ve gözetirdi. Bu da kendisini bana büyük kitaplığını miras bırakmaya itti. Ancak o dönemde küçük olmam nedeniyle vasiyeti tam manasıyla uygulayamadım ve Lazakiye ile Trablus arasında birçok değerli kitap kayboldu.
Aile ve Kökleri
Türk kökenli ailemize değinmeyi unuttum. Ailenin ilk büyüğü 17. yüzyılda o zamanki sultanla anlaşmazlıklar nedeniyle Türkiye’yi terk ederek Halep ve Trablus’a yerleşti. (Hamza Yeken Paşa) Trablus valisi, Trabluslu Yeken ailesinin dedesidir ve ağacının köküdür.
Davet Dergisi ve Hareketsel Başlangıç
Ellilerin başında özellikle de 1952 yılında, editörlüğünü rahmetli Salih Aşmavi’nin yürüttüğü Mısırlı Davet dergisinin sayıları bana ulaştı. Doğrusu bu dergiden çok etkilendim. Zira hareketsel şahsiyetimin parlamasında katkısı oldu. Beni negatif dindarlık halinden olumlu dindarlık haline, şahsi tasa dairesinden toplumsal tasa dairesine taşıdı. Tüm bunlar Allah’ın kudreti ve isteğiyle hayatımda hareketsel oluşumun başlangıcıydı.
|