Psikolojik Sorunları Olanlar
“Psikolojik sorunlarım var, nasıl aşabilirim?”, “bir takım sıkıntılar içindeyim, ne yapacağımı bilmiyorum”, “maddî bazı problemlerim var, altından nasıl kalkacağım?”
Bu türden şikâyet ve yakınmaları bazen kendi iç dünyamızda bazen de dışımızdaki insanlardan sıklıkla duyuyoruz değil mi?
Bize her konuda bir çıkış yolu sunan, yol gösteren, bizim sıkıntıya uğramamamız için gayret eden Allah Resûlü (s.a.v.) tam da bu tür durumlara ilişkin bize öyle üç şey söylemiş ki… Bunları iyi anlasak, inansak ve hayatımızın temel ilkeleri kılsak yukarıdaki şikâyet ve yakınmalar –sıfırlanmasa bile- çok minimum düzeye iner.
Allah Resûlü, bir gün amcasının oğlu Abdullah İbn Abbas’a bazı nasihatlerde bulundu. Bu nasihatlerinin sonunu şu üç cümleyle bağladı:
“Bil ki:
1. Allah’ın yardımı sabırla beraberdir.
2. Rahata kavuşma sıkıntıyla beraberdir.
3. Zorlukla beraber mutlaka bir kolaylık vardır.”
(Hâkim en-Nisâbûrî, el-Müstedrek, III, 624 (6304 no’lu rivayet)
Bizim için sunulan şu güzel reçeteye madde madde bir bakalım:
BİRİNCİ MADDE: “Allah’ın yardımı sabırla beraberdir.”
Kur’an bunu şöyle belirtiyor:
“Ey iman edenler! Sabırla ve namazla (ya da duayla) Allah’tan yardım dileyin. Muhakkak ki Allah sabredenlerle beraberdir.” (Bakara, 153)
Sabretmek demek bir zorlukla, sıkıntıyla, darlıkla karşılaştığında Allah’a ve O’nun takdirine isyan etmemek, bütün bunların bir imtihan olduğunu bilmek, kendini kapıp koyvermemek, yılmamak, yıkılmamak, dimdik ayakta durmaktır.
Sabrı bulunmayan insanlar bir sıkıntıyla karşılaştığında yıkılırlar, bezerler, yaşama sevinçlerini kaybederler. Kimileri kendini içki ve uyuşturucuya vurur, kimi aklını kaybeder, kimi intihar eder. Sabredenler ise tünelin sonunda bir ışık belireceği ümidini korurlar, karanlık gecenin sonunda güneşin doğacağına güvenirler.
Hz. Yusuf sabırla Mısır’a sultan olmadı mı? Hz. Yakub, evlat hasretine sabretmedi mi? Hz. Eyyüb sabırla hastalıktan kurtulmadı mı? Hz. Nuh, 950 yıllık tebliğ ve daveti boyunca yalanlanırken, alay ve hakarete uğrarken sabretmedi mi? Sonunda ne oldu?
“Allah sabredenlerle beraberdir” ifadesinden daha güzel, kalbi rahatlatan, insanın moralini yükselten, motivasyonunu arttıran, güç veren bir ifade olabilir mi? “Dayan ey kulum, arkanda ben varım, ben seninle birlikteyim” diyen kudreti sonsuzun bu ifadesi ne kadar da güzel!
İKİNCİ MADDE: Rahata kavuşma sıkıntıyla beraberdir.
Rahata kavuşmayı kim istemez ki? Ancak bunun için sıkıntıyı, zorluğu göze almak gerekir. Eğer hiçbir sıkıntıyı göğüslemeden “armut piş, ağzıma düş” mantığıyla rahata kavuşmayı arzuluyorsanız boşa kürek çekiyorsunuz demektir!
Tarihte büyük işler başarmış insanlara bakın, hangisi sıkıntı çekmemiş?
Şu an gayet rahat bir durumda gördüğünüz insanların geçmişlerini araştırın, mutlaka büyük sıkıntı çektikleri olmuştur.
Bir öğrenci takdir veya teşekkür almak istiyorsa derslerine çalışmak için sıkıntıya katlanmalıdır. Herkesin uyuduğu zamanda o ders çalışacak, herkesin gezip eğlendiği bir anda o kitabıyla baş başa kalacak ki ileride rahata kavuşsun!
Karınca kışın rahat edebilmek için yaz boyu rızkını yuvasına taşımakla uğraşmıyor mu?
Kim ki ileride huzur ve rahat istiyorsa şimdiki zamanında sıkıntıya katlanmayı göze almalıdır. Kim ki canını tatlı sayıp sıkıntıdan uzak duruyorsa asıl o kişi büyük bir sıkıntıya katlanacaktır.
Rabbimiz Kur’an’da takvaya yapışan, kendisinin koyduğu sınırlara riayet eden kimseler için sıkıntıların sona ereceğini, ummadıkları şekilde rahatlığın meydana getirileceğini bildirerek şöyle buyuruyor:
“Kim Allah'tan korkarsa, Allah ona bir çıkış yolu ihsan eder ve ona beklemediği yerden rızık verir. Kim Allah'a güvenirse O, ona yeter. Şüphesiz Allah, emrini yerine getirendir. Allah her şey için bir ölçü koymuştur.” (Talak, 2-3)
3. ÜÇÜNCÜ MADDE: Her zorlukla beraber bir kolaylık vardır.
Rabbimiz imtihan gereği her şeyi çiftler halinde yaratmıştır. İyi-kötü, sıcak-soğuk, yaz-kış, büyük-küçük, gece-gündüz vb. İşte zorluk ve kolaylık da imtihan gereği yaratılmış karşıt zıtlardandır. Bir zorluk söz konusu olmuşsa bunun karşılığında mutlaka bir kolaylık da gelecektir. Bir yokuş varsa bu yokuşun inişi de olacaktır. Başka türlüsü mümkün değildir. Bu sebeple Rabbimiz –hem de üzerine basa basa, tekrar tekrar- şöyle buyurur:
“Elbette zorluğun yanında bir kolaylık vardır. Gerçekten zorlukla beraber bir kolaylık vardır.” (İnşirah, 5-6)
Öyleyse zorlukla karşılaştığında sakın sanki bundan sonra ölünceye kadar hep o zorlukla kalacakmışsın gibi düşünme! Ateşi Hz. İbrahim’e serinlik ve esenlik kılan Allah dilerse zorluk içinde kolaylık yaratmasını da bilir!
Allah Resûlü ne de güzel öğütler veriyor. Bizim din ve dünyamız için, ruh sağlığımız için ne kadar hayırlı tavsiyelerde bulunuyor.
Bir kimse Kur’an ve Sünnetin aydınlattığı nurlu yol üzere yürüse o kimsenin ruhî bunalıma, psikolojik sorunlara düşmesi söz konusu olmaz.
Rabbimiz bizleri her türlü zorluk, sıkıntı durumlarında Allah Resûlü’nün bu sözünü hatırlayarak gereğini yapan ve felaha, salaha ve rahata kavuşanlardan eylesin.
(Soner Duman