El Halim/El Azim/El Ğafur Esma'larını Tanıyalım
El-Ğafûr : Bağışlayıcı olan, mağfireti bol olan, bütün günahları bağışlayan, affediciliği tam olan, bağışlaması ve mağfireti çok olan, kullarının günahlarını örten, affı, mağfireti, merhameti bol olan demektir.
Çünkü Allah, çok bağışlayan, çok merhamet edendir.”
Bakara-173
“Şüphesiz Allah çok affeden, çok bağışlayandır.”
Hac-60
“Kullarıma haber ver ki, gerçekten ben çok bağışlayan ve çok merhamet edenim.”
Hicr-49
“Muhakkak ki Allah bağışlayan, çok merhamet edendir.”
Enfal-69
El-Halim; çok sakin, heyecanlanmayan, günahları bağışlayan, cahillerin cehaleti ve asilerin isyanı kendisini öfkelendirmeyen, hemen öfkelenmeyen, derhal kızmayan, gücü yettiği halde suçluları cezalandırmayan, çok affetmeyi isteyen, derhal cezalandırmayan, hoşgörülü olan, itina ile hüküm veren demektir.
Başka bir deyişle ; “Halim, günahları nedeniyle kullarına nimet vermeyi ve iyilik yapmayı kesmeyendir. O, kendisine itaat edeni rızıklandırdığı gibi isyan edeni de rızıklandırır. Kendisinden korkan ve iyilik yapanlara nimet vermeye devam ettiği gibi günah işlemeye devam eden kullarına da nimet vermeye devam eder. Bela ve musibetlerden koruması için kendisine dua edeni veya ibadetle meşgul olup bu istekte bulunamayanı koruduğu gibi, dua etmeyen ve kendisinden gafil olan kimseleri de bela ve musibetlerden koruyabilir.”( Beyhaki, El-Esma vessıfat s. 53)
Yüce Allah’ın halim sıfatı Kur’an-ı Kerimde hem Allah hem de insanlar için sıfat olarak kullanılmıştır. Bu güzel sıfat ile mevsuf olmak övülmüştür.
قَوْلٌ مَّعْرُوفٌ وَمَغْفِرَةٌ خَيْرٌ مِّن صَدَقَةٍ يَتْبَعُهَآ أَذًى وَاللّهُ غَنِيٌّ حَلِيمٌ
Güzel bir söz ve bağışlama, peşinden eziyet gelen bir sadakadan daha hayırlıdır. Allah hiç bir şeye ihtiyacı olmayandır, yumuşak davranandır.( Bakara Suresi: 263)
وَمَا كَانَ اسْتِغْفَارُ إِبْرَاهِيمَ لِأَبِيهِ إِلاَّ عَن مَّوْعِدَةٍ وَعَدَهَا إِيَّاهُ فَلَمَّا تَبَيَّنَ لَهُ أَنَّهُ عَدُوٌّ لِلّهِ تَبَرَّأَ مِنْهُ إِنَّ إِبْرَاهِيمَ لأوَّاهٌ حَلِيمٌ
İbrahim’in babası hakkındaki af dilemesi de sadece ona vermiş olduğu bir sözden dolayı idi. Böyle iken onun bir Allah düşmanı olduğu ona belli olunca, ondan ilgisini kesti. Gerçekten İbrahim, çok bağrı yanık, çok halim idi.( Tevbe Suresi: 114)
el-Azim; Yüce Allah şanı büyük, çok yücelik sahibi, her büyükten daha büyük, azamet ve Kibriya sahibi olandır.
Azım, mutlak olarak kendisinden kaçınmak ve uzak durmak mümkün olmayandır.Kur’an-ı Kerimde Yüce Allah için El-Azim ismi ayetlerde ifade olunmakla beraber izafi olarak bazı mahlukatı içinde kullanılmıştır.
فَسَبِّحْ بِاسْمِ رَبِّكَ الْعَظِيمِ
O halde sen, O Azim olan Rabbin’in adını tesbih ve tenzih et.( Vakıa Suresi:74)
فَإِن تَوَلَّوْاْ فَقُلْ حَسْبِيَ اللّهُ لا إِلَهَ إِلاَّ هُوَ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ
Eğer aldırmazlarsa deki: bana Allah yetişir ondan başka ilah yoktur, ben O’na dayanmaktayım ve O, büyük Arşın sahibidir.( Tevbe Suresi: 129)