Sorularla El Hamid-El Muhsi-El Bedi' Esmalarını Tanıyalım
El-Hamîd: Tüm òvgülerin tek mercii, övülmekte eşsiz ve benzersiz olan, Zatını òven ve övgüleri asla boşa çıkarmayan...
El Hamid'in kendisinden türetildiği; hamd, "òvgü ve sena" mânasına gelir.Hâmid "öven", Ahmed "en övülen", Mahmud "övülmüş", Muhammed "çok övülen, övülmüş hasletleri çok olan" demektir.
El-Muhsî: Sözlükte “saymak, miktarını bilmek; ezberleyip kavramak” anlamındaki ihsâ masdarından sıfat olan muhsî kelimesi “sayıp ayrıntılarıyla tesbit eden” demektir. Allah’a nisbet edildiğinde “gizli âşikâr her şeyi tek tek ve bütün ayrıntılarıyla bilen” mânasına gelir.
İhsâ kavramı on bir âyette yer almakta, bunların beşinde mâzi sîgasıyla zât-ı ilâhiyyeye izâfe edilmektedir.
İhsâ kavramı “bilmek” (ilim) mânasına alındığı takdirde Kur’ân-ı Kerîm’in birçok âyetinde geçen ilim sıfatıyla birleşmiş olur (ALÎM). “Saymak” anlamındaki ad (add) kavramı bir âyette tek başına, bir âyette de ihsâ ile birlikte Allah’a izâfe edilmiştir (Meryem 19/84, 94).
El- Bedi': Yoktan var eden, Eşsiz ve benzersiz yaratan, sonsuz ve mutlak...el Bedî' yalnızca Allah'tır. Allah dışında hiçbir varlık Bedî' ismiyle anılamaz.
"Cinleri Allah’a ortak koştular. Oysa onları da Allah yaratmıştır. Bilgisizce O’na oğullar ve kızlar yakıştırdılar. Allah, onların ileri sürdüğü vasıflardan uzak ve yücedir. O, göklerin ve yerin
eşşiz yaratıcısıdır. Eşi olmadığı halde nasıl çocuğu olabilir? Her şeyi O yaratmıştır ve her şeyi hakkıyla bilen O’dur. Enam 100-101"