Uykusuzluğun Adı Dolunay
Dolunayın olduğu dönemlerde uyumakta güçlük çekmenizin nedeni fazla kafein tüketmek veya uzun süreler boyunca ekrana bakmak olmayabilir.
Ayın dolunay, yarım ay ya da hilal halinin sağlığımız, özellikle de uykumuz ve psikolojimiz üzerinde bir etkisi var mı? Ay tutulması dönemlerinde televizyon ekranlarında boy gösteren astroloji uzmanlarının söylediklerinin tıbbi olarak herhangi bir anlamı olabilir mi? İşte cevabı...
İsviçreli bilim adamları Basel Üniversitesi’nde bir grup gönüllü üzerinde özellikle “ay uykuyu etkiliyor mu?” sorusuna cevap aramışlar. Araştırmanın detaylarına çok fazla girmek istemiyorum. Elde edilen sonuçlar şunlar: Araştırmacılar ayın evreleri sırasında uyku durumunda değişiklik olduğunu bulmuşlar. Özellikle de dolunay zamanlarında uyku bölünmelerine daha sık rastlanmış. Ayrıca dolunayın başka etkileri de olabileceği anlaşılmış.
Mesela dolunay zamanı uykuya dalmada gecikmeler olduğu görülmüş. Dolunay geçtikten sonra eski uyku düzeni tekrar geri gelmiş. Dolunayda yavaş-dalga uykusunda -ki uykunun en derin evresidir- yüzde 30 azalma saptanmış.
Anlaşılan dolunay uykunun derinliğini de olumsuz yönde etkiliyor.
Dolunay öncesi ve sonrası günlerde melatonin seviyesinde de azalmalar gözlenmiş. Bilindiği üzere melatonin uyku düzeyi, düzeni ve kalitesini derinden etkileyen bir hormon, azalması oldukça önemli bir bulgu. Zaten araştırmacılar da dolunayda genel uyku süresinde ortalama 20 dakikalık bir kısalma olduğunu saptamışlar.
Önemli bir bulgu da şu: Araştırmaya katılan katılımcıların tamamı en keyifsiz, en huzursuz uykularını dolunaya denk gelen gecelerde yaşadıklarını söylemişler.
Anlaşılan ünlü yazarımız rahmetli Necati Cumali’nin öykü kitabının ismi son derece doğru: Ay Büyürken Uyuyamam