Kadınlar Neden Erken Yaşlanıyor?
Kadınların erkeklerden daha uzun yaşadığı bir sır değil. Bu kadınlar için iyi bir haber gibi görünse de bilmedikleri bir şey var: Kadınların erkeklerden daha hızlı yaşlandığı! İşte hamilelikten menopoza kadınları daha hızlı yaşlandıran o sebepler:
Kadın ve erkek yapısı birbirinden anatomik, zihinsel ve psikolojik olarak çok farklı. Peki kadınlar neden daha erken yaşlanır?
KADINLAR NEDEN ERKEN YAŞLANIR?
Stres yapmak, ayrıntılı düşünmek ve çok kafaya takmak kadınlarda daha fazladır. Bu nedenle ruhsal hastalıklara da kadınlar erkeklerden daha fazla yakalanır. Obsesiflik ve çok düşünme kadınların erken çökmesine neden olur.
Hormon dalgalanmaları depresyonla ilişkilidir. Dahası mevsimsel duygudurum bozukluğu kadınları erkeklerden daha fazla etkiler. Sürekli stres yaşamak, kaçınılmaz olarak erken yaşlanmaya yol açar.
Doğum yapmanın ruhsal ve fiziksel bir çok etkisi vardır. Anne karnındaki çocuk anneden beslenir. Onun saçlarını, dişlerini dökebilir. Doğumda cilt çatlamaları olabilir.
Yapılan bir araştırma, hamileliğin kadınları 11 yaş daha yaşlı gösterdiğini kanıtladı. Mesele şu ki doğum yapmış kadınların telomerleri (yaşlanmayı etkileyen bir yapı) hiç çocuğu olmayanlara göre daha kısa. Telomerler ne kadar kısaysa yaşlanma o kadar hızlı olur.
Dermatologlara göre erkek derisi kadın derisinden yüzde 25 daha kalındır. Yüz derisinde durum, kişiden kişiye değişebilir ancak ortalama aynı kalır. Ancak erkeklerin yüzlerinde daha az kırışıklık olsa da bunlar kadınlara göre daha derindir.
Menapoz sürecinde cilt kolajen eksikliği yaşar. Hormonlar düşüşe geçtiği için yaşlanma süreci hızlanır. Kadınlar menopoza girdiklerinde vücutları eskisi kadar kolajen üretmeyi bırakır. Bu da cildin elastikiyetini kaybetmesine neden olur.