Tabiat ve Burçlara Göre Beslenme-Hangi Tabiat nasıl beslenmelidir?
Burçlara Göre Tabiatların Tüketeceği Gıdalar
Ateş Tabiatının (sıcak, kuru-) Kişilerin Tüketeceği Gıdalar
Tabiata uygun gelebilecek “soğuk ve nemli” gıdalardan, civanperçemi, hatmi, helile meyvası, hıyar, ıspanak, kavun, kaysı, marul, menekşe, nilüfer, semizotu, şeftali, temirhindi, zeytin, Nar, erik, salatalık ve sarıçalı suyu, yoğurt… türü şeyler tüketmelidirler. Bu Tabiattaki burçların tüketeceği gıdalar:
Esed (Aslan) burcu: Bu burcun tabiatı kuru sıcak olup, anasırı ateş ve gezegeni Şems (Güneş) dir.
Burcun yiyeceği gıdalar: Kimyon, Bal, Limonata, Demirhindi şerbetinden çok fayda görürler. Arası da müshil almaları faydalıdır. Kanları arttığı zaman ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında kan aldırmaları uygun olur. Ayak altlarını da içyağıyla ovuşturmalarında fayda vardır. Safraları artacak olursa, 30 gram sinameki 15 gr. hıyar şenbi ve 45gr. demirhindi alıp bunları güzelce dövdükten sonra suda kaynatmalı, bir gün bir gece bekletmeli, sonra da süzüp, üzerine 45 gr. şeker ilave ederek içmelidirler. Bu müshil ne kadar safra varsa hepsini çıkarır. Sinameki yapraklarının ortalarında bulunan çöpler iyice temizlenmelidir. Aksi halde sancı yapar.
Hamel (Koç) burcu: Bu burcun tabiatı kuru sıcak olup, anasırı ateş ve gezegeni Merih (Mars) tir.
Burcun Yiyeceği Gıdalar: Hastalıkları önlemek için, ara sıra müshil almalarında fayda vardır. Ayrıca bahar ve yaz aylarında limonata ve demirhindi şerbetleri içmelerinde çok fayda vardır. Ekşi şeyler yemekten de fayda umulur. Diğer taraftan, Bahar aylarında kan aldırmaktan da çok menfaat sağlarlar. Bol miktarda sarımsak, soğan ve hardalotu yemeleri de faydalıdır. Dana eti yemelerinde fayda vardır. Sığır eti yemekten kaçınmalıdırlar. Ayrıca keçi eti, bakla mercimek ve nohut gibi şeyleri de yememeleri gerekir. Tuzlu yemeklerden de uzak durmalarında fayda vardır.
Kavs (Yay) burcu: Bu burcun tabiatı kuru sıcak olup, anasırı ates ve gezegeni Müsteri (Jüpiter) dir.
Burcun Yiyeceği Gıdalar: Sık sık müshil almaları faydalıdır. Eğer bayanlardan hamile olupta müshil alması sakıncalı olanlar varsa, onlar 90 gram meyan kökü, 15 gram beyaz günlük ve 15 gram sakız alınır iyice dövüldükten sonra kahve gibi pişirilip sabah aç karnına ve akşam yatarken içerse faydasını görür. Kimyonlu ve zencefilli şeyler, Koyun ve kuzu etleri, bal ve tereyağı, sebze ve meyve ekşi şeyler yemelerinde fayda olup, sulu şeylerden, sütten ve yoğurttan soğuk şeyler içmekten, Sığır eti, mercimek, bakla ve kuru fasulye yemekten sakınmalıdırlar. Bunlar beş çeşit hastalığa sebep olurlar. Sevda, safra çoğalması, baş dönmesi sırt ve diz ağrılarıdır. Bu hastalıklarda iç yağı ve kekik yağı ile sırt ve dizlere masaj yapmaktır. Güvercin otu, zerdeçal, safran, sarımsak, karakafes, turp, soğan ve pancar gibi sebzelerde faydalıdır. Bahar aylarında kan aldırmalarında fayda vardır. Ayrıca sık sık yıkanmaları da iyidir. Hint tuzu alıp, ağrıyan yerlerine ağrı kesici ilaçlar sürerlerse çok faydasını görürler.
Toprak Tabiatının (soğuk, kuru) Kişilerin Tüketeceği Gıdalar
Bu tabiata uygun gelebilecek “sıcak ve nemli” gıdalardan ise, beyaz dut, incir, keten tohumu, tatlı elma, ardıç yemişi, ebeğümeci, havuç, kalkan otu, kuzğun ayağı, soğan, turp, ceviz ve benzeri gıdalardır. Bu tabiatta olan burçların gıdaları ise :
Sünbüle (Başak) burcu: Bu burcun tabiatı nemli soğuk olup, anasırı Toprak ve gezegeni Utarid (Merkür) tir.
Burcun Yiyeceği Gıdalar: Ara sıra müshil kullanmaları, demirhindi şerbeti içmeleri ve bal yemeleri faydalıdır. Ayrıca bir miktar helile ve sinamekiyi kafi miktarda şekerle karıştırıp güzelce dövdükten sonra, her sabah bir kahve kaşığı almalarında da çok fayda vardır. Fazla miktarda koyun ve sığır eti yemekten sakınmaları gerekir. Sebze yemeleride faydalıdır. Ve bol bol yıkanmalarıda faydalıdır.
Sevr (Boğa) burcu: Bu burcun tabiatı kuru soguk olup, anasırı toprak ve gezegeni Zühre’dir. (Venüs)
Burcun Yiyeceği Gıdalar: Çıban, ur ve tümörlere karşı bol bol narenciye alın. Mısır ve ilgili tüm yiyecekler size yararlı olacaktır. Larenjit ve tümboğaz hastalıklarına karşı soğuk içeceklerden kaçının, ıhlamur ve tarçın kullanın. Sık sık bal ile tereyağı yemeleri ve arasıra müshil almalarında fayda vardır. Tabiatları sevdavi olduğu için sık sık iç sıkıntısı çekmeleri ihtimal dâhilindedir. Etleri daima haşlama yemelerinde fayda vardır. Son baharda kan aldırmalarında fayda vardır. Sonbahar mevsiminde balla yapılmış baharatlı macunlardan yemelerinde de çok fayda vardır. En hassas yerleri boğazları olduğu için soğuktan da korunmaları gerekir. İç sıkıntısı çok çektiklerinde 10 gram helile, 10 gram demirhindi karıştırıp içerlerse faydasını görürler. Bakla ve mercimek gibi şeyleri yemekten sakınmalıdırlar bunlar sevdavi mizacı kuvvetlendirdiği için iç sıkıntılarını artırır. Et, balık, yumurtayı da severek yerler lakin yemelerine dikkat etmeleri gerekir yoksa mide rahatsızlıkları yaşarlar. Vucutlarında oluşan tüm ağrı ve sızılara karşı sık sık yıkanmaları ve sonrasında vucutlarını iç yağı ve vazelinle yağlamaları masaj yapmaları çok faydalıdır.
Cedi (Oğlak) burcu: Bu burcun tabiatı kuru soğuk olup, anasırı Toprak ve gezegeni Zühal (Satürn) dir.
Burcun Yiyeceği Gıdalar: Sık sık yıkanır ve ara sıra müshil alırlarsa çok faydasını görürler bal, zeytin yağı ve tereyağı gibi şerbetler içmek iyidir. Perhiz yapmaları, sabah aç karnına bal şerbeti içmeleri ve sakız çiğnemeleri de faydalıdır. Sebze ve meyve yemeleride faydalıdır. Safraları çoğaldığı zaman başları döner, vücutlarında kırıklık olur. Tereyağı bal, süt ve yoğurt yemeleri iyidir. Bilhassa kuzu ve sığır eti yemekten çekinmelidirler. Çünkü bunları çok yedikleri zaman safraları artar. Hamama gittiklerinde kuyruk yağı sürünür ve sonra yıkanırlarsa ağrı ve sızıları kalmaz.Hazımsızlık, romatizma ve melankoliye istidatlıdırlar. Çok tatlı ve ağır yemeklerden sakınmaları iyi olur. Çok su içmeyi adet edinmelerinde fayda vardır.
Hava Tabiatının (sıcak, nemli) Kişilerin Tüketeceği Gıdalar
Demevi olanlar Yemeklerden yarım saat önce ve iki buçuk saat sonra günde altı bardak serin su içmek, sarıçalı, marul, salatalık, meyve, özellikle kabuklu elma ve çekirdekleri, nar, yeşillik, arpa çorbası, taze limon, yemek öncesi salata, zeytin yağı, hububat (buğday, maş ve mercimek gibi) az miktarda bal, ham yiyecekler (meyve ve sebze), tut çeşitleri özellikle böğürtlen, kabak kompostosu, kanın doğal ve normal durumuna çabucak gelmesine sebep olan sarıçalı suyundan iki veya üç su bardağı içmek, az yemek, sadece kalorisi az olan yiyecekler tüketmek (haşlanmış ve buharda pişmiş sebzeler gibi) demevi mizaçlara ayrıca egzersiz ve spor tavsiye edilir. Bu tabiattaki burçların tüketecekleri gıdalar ise şöyle:
Cevza (İkizler) burcu: Bu burcun tabiatı nemli sıcak olup, anasırı hava ve gezegeni Utarid (Merkür) dir.
Burcun Yiyeceği Gıdalar: Bahar mevsiminde sebze yemekten ve sirke kullanmaktan fayda görürler. Yine bahar mevsiminde kanaldırmalarında büyük fayda vardır. Eğer balgamları artacak olursa; 15 gr. çörek otu, 15 gr. beyaz günlük alıp, bir toprak kap içine koyup, kaynattıktan sonra, içine başka bir şey ilave etmeden bunu 300 gr. meyan kökü üzerinden süzüp, öylece içmelerinde çok büyük fayda vardır. Ayrıca 6 gr. sinameki, 20 gr. şeker, 20 helile ve 20 gr. demir hindiyi 5 fincan suda kahveymiş gibi kaynatıp sabahları aç karnına içmelerinde de çok fayda vardır. Bu terkip müshil etkisi yapar. Kızdırıcı ve ısındırıcı ilaçlar kullanırlarsa çok iyi olur. Ekşi ve tatlı şeyler yemeleri faydalıdır. Ispanak, yeşil fasulye, domates, kereviz, havuç, kuşkonmaz, portakal, şeftali, erik, armut ve pirinç yemeleri yararlıdır. Sinirsel gerilimleri dengelemesi açısından greyfurt, badem, balık, üzüm suyu, elma ve kuru üzüm etkilidir.
Mizan (Terazi) burcu: Bu burcun tabiatı nemli sıcak olup, anasırı Hava ve gezegeni Zühre (Venüs) dir.
Burcun Yiyeceği Gıdalar: buğday, arpa, yulaf ve çavdar. Bütün bunlar Terazi’nin hassas hormonal dengesini düzenleyecektir. Mercimek, kuru fasulye nohut, süt ve yoğurt gibi yiyeceklerden uzak durmalıdırlar. Üzüm, çilek ve muz gibi meyveler tüketmesi faydalıdır. Sirke içmekten ve hindiba yemekten fayda görürler. Balgamları çok olduğu zamanlarda çok soğuk su ve şerbet içmemelidirler. Hasılı ekşi yememelerinde ve sık sık müshil kullanmalarında faydalar vardır. Ayrıca sonbahar ve kış aylarında zencefil, hint cevizi, baharat ve şekerden mamul toz veya macundan bir miktar kullanmalarında fayda vardır. Yine hareret veren macunlar ve kimyonlu yiyeceklerden fayda görürler.
Deliv (Kova) burcu: Bu burcun tabiatı nemli sıcak olup, anasırı Hava ve gezegeni Zühal (Satürn) dir.
Burcun Yiyeceği Gıdalar: Kuru ve hararet verici şeyler yemekten, sık sık hamama gitmekten, mercimek, bakla ve nohut gibi şeyleri yemekten sakınmalıdırlar. Hastalandıkları zaman turunç yaprağını dövüp, pekmez veya şekerle karıştırıp sabah aç karnına içerlerse faydasını görürler. Yattıkları zaman başlarını güneye veya batıya koyup uyurlarsa daha rahat olurlar. Hastalıklarının çoğu ağır ve hazmı zor şeyler yemelerinden olur. Ara sıra bal yemek, müshil almak, bal şerbeti içmek ve midelerini yormayacak şeyler yemek eniyi ilaçtır. Bol limonata içmeli ve sıcak şeyler yemelidirler. Doğal tuz ve kimyonda faydalıdır. mantar, salatalık, su teresi, avokado, muz, armut, karpuz, fasulye Bitkisel yağlar, tere yağı, kola, pirinç, inek eti, sosis, salam türü ürünler fazla tüketmemelidirler. İlk baharda hacamat yaptırmaları iyidir. Ayrıca sol koldan kan aldırmalarıda faydalıdır.
Su Tabiatı (soğuk, nemli) Kişilerin Tüketeceği Gıdalar
Balgami mizaçlar soğuk şeyleri tek başına tüketmemelidirler. sıcak yiyeceklerle birlikte tüketmelidirler. Bitkisel yağlar, tere yağı, kola, pirinç, inek eti, sosis, salam türü ürünler balgamı arttırır. Dolayısıyla balgami mizaçlar bu tür yiyeceklerden sakınmalıdırlar. Bu tabiattaki burçların neleri yiyip neleri yememeleri gerektiğine bakalım:
Seretan (Yengeç) burcu: Bu burcun tabiatı nemli soguk olup, anasırı Su ve gezegeni Kamer (Ay) dir.
Burcun yiyeceği gıdalar:Neler yararlı olur; Kalsiyum fosfat, kalsiyum tuzu, çeşitli meyveler, mısır, bol kabak ve marul veya yeşil salata yararlıdır. Doğadan uzak kalmamak Yengeç insanı için yararlıdır ama özellikle de su önemlidir, hele deniz suyu çok daha etkin ve yatıştırıcı sonuçlar getirir. Sık protein alınmalıdır, kolestrola dikkat etmek kaydıyla tüm kabuklu deniz ürünleri yararlıdırlar. Yengeç, doğal olarak analığı ve evi simgeler elbette ki sofrası da aynı derecede öncelik taşır. Duygusallığını ve ekonomik tutumluluğunu mutfağına en iyi yansıtan burç Yengeç’tir. Yengeç, burcu pirinç, şeker, lahana, şalgam, adaçayı ve dereotu üzerinde etkindir. Bunları su ile bütünleştirerek yengeç, pavurya, ıstakoz, karides, midye ve salyangoz türü kabuklularla beraber değerlendirir. Ay’ın yönettiği tüm yiyecekler de bu burçta geçerlidirler. Ekşi şeyler yemelerinde fayda vardır. Bilhassa, yaz günlerinde limon ve demirhindi şerbetleri içmelerinde çok fayda vardır. Ayrıca, müshil almalarında ve bilhassa halile kullanmalarında çok fayda vardır. Kanları fazlalaştığı zaman kan aldırmalarında çok büyük fayda vardır. Sığır ve keçi eti yemekten ve soğuk şeyler içmekten sakınmalıdırlar. Kış Mevsiminde zencefil ve kahve içmeleri faydalıdır. Her zaman bal yemelerinde de çok fayda vardır. Hurma ve kuru üzüm gibi şeyleri bolca yemelerinde fayda vardır.
Akreb (Akrep) burcu: Bu burcun tabiatı nemli soğuk olup, anasırı Su ve gezegeni Merih (Mars) tir.
Burcun Yiyeceği Gıdalar: Kalsiyum Sülfat özellikle çok önemlidir. Tüm deniz ürünleri ve bilhassa balık sık yenmelidir. Seksüel dürtü sağlayan yiyeceklerden ve baharatlardan tad alma dışında kaçınılmalıdır. acı bakla, anason, bıldırcın otu, cavşir otu, cin saçı, çemen, çıban otu, çördük otu, dağ reyhanı, defne, demirdikeni, deve dikeni, eşek turpu, günlük, hardal, hindistan cevizi, hint hıyarı, ısırgan otu, karanfil, kimyon, sumak, limonata, ekşi nar, demirhindi ve nilüfer şerbeti içmelerinde de fayda vardır. Ayrıca dana eti yemelerinde de fayda vardır. Romatizma ve mafsal ağrılarında Haftada bir defa kafur veya kekik yağı ile vücutlarını ovarlarsa ağrılarından kurtulurlar.
Hut (Balık) burcu: Bu burcun tabiatı nemli soguk olup, anasırı Su ve gezegeni Müsteri (Jüpiter) dir.
Burcun Yiyeceği Gıdalar: tüm deniz kuşlarını ve balıkları (özellikle alabalık, somon ve ton balığı) simgeler. Enginar, lahana, kabak ve şalgam onun için önemlidir. Alkolle arası iyidir, iyi içer ve iyi bir konuşmacıdır. Soslu tüm balıklar onun için idealdir. Hassas cildi için su kadar önemli bir diğer mineral demir fosfattır. günlük beslenme programlarında muz, nane çayı, kuşkonmaz, fasulye, kereviz sapı, avokado, salatalık, mantar gibi faydalı besinler tüketmeliler. Ayrıca, gün içerisinde meyve salatası yiyerek tatlı krizlerinizi geçiştirebilirler.
H.Kerrar, Tıbbı Nebevi ve İslam Tıbbında Hastalıkları Tedavi Usul ve Kaideleri c.1.s 329