Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Kasım 2008, 23:55   Mesaj No:1

TufeyL

Medineweb Kıdemli Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:TufeyL isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 50
Üyelik T.: 15 Temmuz 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 303
Konular: 116
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Gaylule,Kaylule,Feylule uykuları nedir?/medineweb

Gaylule,Kaylule,Feylule uykuları nedir?/medineweb

Gaylule uykusu

Gaylule, fecirden sonra yani güneşin doğmaya başlamasından kerahet denilen vakit bitinceye kadar, yani güneşin doğmasından sonra yaklaşık 40-50 dakikalık zaman diliminde uyunulan uykuya deniliyor. Bu uyku, ALLAH Rasulu(sav)nden gelen beyanların ışığında rızkın noksanlığına ve bereketsizliğe sebebiyet veriyor. Bunu herkes kendi hayatında tecrübe etmiştir. Bu vakti uykuyla geçirdiğimizde üzerimize bir rehavet ve ağırlık çöküyor. O gün yapacağımız işlere bu ruh haliyle başlamak bizi olumsuz etkileyecektir. Halbuki normal uykusunu alan ve o vakti uyanık geçirerek işine başlayan kişileirn işlerinde ayrı bir bereket ve huzur oluyor. Bilim adamları uyku zamanını güneşe göre ayarlamamızı istiyorlar.
Yani beyin güneş doğmadan önce uyanık halde güne hazır olmalı. Yine bilim adamlarından öğrendiğimize göre, güneş doğduktan sonra uyunulan uyku, dinlenmek yerine insana yorgunluk ve halsizlik olarak geri dönüyor. bu zamanlardaki uyku beynin şişmesine ve genişlemesine yol açıyor. Bu şekilde de beynin çalışma sistemi bozuluyor.

Kaylule uykusu

Kaylule, kuşluk vakti denilen yani güneşin parlayıp yükselmeye başladığı vakitten,öğleden biraz sonraya kadar zamanda bir süre uyumaktır. Efendimizin kaylule yaptığını ve bu uykuyu tavsiye ettiğini görüyoruz. Zira bu uyku gece ibadetini kolaylaştırır. Ayrıca Bediüzzaman, "Bu uyku hem ömrü, hem rızkı ziyadeleştirir. Çünkü yarım saat kaylule, iki saat gece uykusuna denk gelir." diyerek kaylulenin önemine dikkat çekiyor. 40 dakikalık kaylule uykusu o gün vücudu dinç tutar.

Feylule uykusu

Diğer bir uyku çeşiti feylule denilen uykudur.Feylule ikindi namazından sonra, akşam namazına kadar olan vakitte uyunulan uykuya deniliyor. Bu uyku ömrün kısalmasına sebebiyet veriyor. Herkes kendi hayatında da tecrübe etmiştir. Bu vakitte yatıldığında insan adeta sersemlemiş şekilde uyanıyor. Yani insan dinleneceği yerde daha da yoruluyor. Hem uyuduğu vakit boşa gidiyor, hem de uyandıktan sonraki zaman dilimlerinde uykunun verdiği sarhoşluk hali hala devam ettiği için ömrün bir kısmı boşa geçmiş oluyor.

Eşref saatinizi biliyormusunuz?

--------------------------------------------------------------------------------

Vücudumuzdaki her organ günün her saatinde aynı verimlilikte çalışmaz.
Organların gün boyunca iyi çalıştıkları saatlerin bilinmesi ve ona göre davranılması vücut sağlığını olumlu etkileyen etmenlerin başında gelir.Halk dilinde bu biyolojik olgu eşref saat olarak nitelendirilir.

Ama bu tamda ayırımına varılamayan bir konudur.Eşref saat , bir şeylerin iyi yapılması için vücut işleyişinin uygun olduğu saatlerdir.

Bünyenin farklı olaylara göre biyolojik ritmini ayarlaması yani o olaya konsantre olması saatlere göre değişir.Bu yüzden herşeyi yapmanın ayrı bir saati vardır.

ORGANLARIN ÇALIŞMASINA GÖRE İYİ SAATLER:

SABAH : 6.00 :Bu saatte uykuda olsanız bile vücudunuz uyanıktır.Hormon salgılaması harekete geçer.Yataktan kalkmanız gerekiyorsa , birden değil yavaş yavaş kalkmalısınız.

SABAH: 7.00 : Bu ve bundan sonra gelen iki saatte kalp atışları hızlanır,vücut ısısı yükselir, stres olsun veya olmasın stres hormonları üretilir.Aynı zamanda testosteron ve östrojen harekete geçer.
Kalp damar ve yüksek tansiyon problemi olanlar için bu saat riskli bir saattir.

SABAH : 8.00 : Sigara içenler ve kolestrolle arkadaş olanlara bu saat enfaktüs ve felç saatidir.

SABAH: 9.00: Kalp damar hastaları için tehlikeli bir saat.İnsanın özümleyici düşünce yeteneği bu saatte artar.

SABAH: 10.00 :Beynin kavrama ,anlama bölümleri çok dinç ve canlıdır.Öğrenme ve sorunları kolaylıkla çözme saati.Dikkat ve bilinç düzeyi yüksektir.Kollar bu saatte çok güçlüdür.

SABAH: 11.00 : Bu saatte yenilen şeyler şişmanlatmaz.Çünkü bünye yağı işleme fonksiyonunu bu saatte daha iyi yapar.

ÖĞLE: 12.00 : Mola zamanı duygusu uyanır zira mideniz hararetli bir şekilde asit üretir,mideye hazmettirebilirsiniz.Bu saatte yemeklerinize dikkat etme yeteneği de azalır.

ÖĞLE: 13.00 : Sindirim saatidir.Saat 13 civarında gastrit asit miktarı en yüksek seviyeye ulaşır.

ÖĞLE : 13.00 -15.00 arası : Uyku saati.Öğle yemeğini yiyin veya yemeyin bu saatlerde kendinizi yorgun hissedersiniz.
10 dk. süreyle hiçbir şey düşünmeyin ve gözlerinizi kapatarak rahatlayın.Bu ufak hileyle verimlilik yeteneğiniz iki ,üç kat artmış olur.

ÖĞLE : 14.00 : Vücudun elektrostatik yüklenmesi bu saatte özellikle azdır.Saç iyi şekil alır.Kuaförden randevu almak için iyi bir saattir.

ÖĞLE: 15.00 : Yine bir hareketlilik başlar, zekanız açılır, öğleden önceki süratli tempoya karşın bu saatte sabır isteyen işler için zindeleşirsiniz.

SAAT 15.00- 16.00 arası : Öğrenme devresi .Bu saatlerde zihin açıklığı en üst düzeydedir.Uzun süreli bellek sabah 9'da olduğundan %10 oranında daha iyi çalışır.
Ellerimizi en iyi şekilde 15 ile 16 arasında kullanıyoruz.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi TufeyL 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Ebul vefa hz.'nin duası Dua Bölümü TufeyL 0 2487 19 Mart 2009 15:03
Cennet kapısını açan dua Dua Bölümü TufeyL 0 2461 19 Mart 2009 15:02
Gel sana dünyanın misalini göstereyim Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler Ağlama_Karanfil 1 2263 19 Mart 2009 14:58
BabaanneMaceraları Fıkralar-Hikayeler Kara Kartal 2 2114 18 Mart 2009 00:02
Evlilik aşkı öldürür derler.YaLaN.. Evlilik-Nikah Konuları Mihrinaz 5 2060 17 Mart 2009 22:43