Sokak Köpekleri Yasa Tasarısı
Kamuoyunda "sokak köpekleri düzenlemesi" olarak da bilinen tasarıya ilişkin gelişmeler ardı ardına geliyor. Adalet, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, İçişleri ile Tarım ve Orman Bakanlıkları, düzenlemeye ilişkin yaptıkları çalışmayı AK Parti TBMM Grup Başkanlığına gönderdi. İşte, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemede son durum...
AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu'nun hem AK Parti Grubu'ndan hem de bu konuya ilişkin çalışma yapan akademisyenler ile ilgili STK temsilcilerinden görüş alacağı öğrenildi.
Yaklaşık 10 gün sürmesi beklenen çalışmanın ardından, köpeklerin toplanma süreci, bakımlarının yapılması, kısırlaştırma, sahiplendirme konusunda teşvik sağlanmasıyla ilgili yol haritası belirlenecek, sahiplenilmeyen hayvanların uyutulması ve buna ilişkin uygulamalar masaya yatırılacak.
TASARI NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
Taslak çalışma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulduktan sonra teklif halinde TBMM Başkanlığına gönderilecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteği üzerine harekete geçen AKP kurmayları, “hayati tehlike” oluşturdukları gerekçesiyle başıboş sokak köpeklerinin “uyutulması”nı öngören yasa teklifi için çalışma başlattı.
Teklifin önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması planlanıyor.
Kedi, köpek gibi evcil hayvanlara çip takılarak dijital kimlik sistemi getiren, ev hayvanlarını terk edenlere yaptırımlar öngören Hayvanları Koruma Kanunu Temmuz 2021’de yürürlüğe girdi.
Yasa, sokak hayvanlarının da kısırlaştırılarak popülasyonunun azaltılmasını öngörüyor. O dönemde sokak hayvanlarının uyutulması seçeneği, hayvan haklarına ilişkin derneklerin ve sivil toplumun, kamuoyunun muhalefetine takılmıştı.
Ancak iktidar partisi, son dönemde sokak köpeklerinin saldırısından mağdur olan çok sayıda yurttaştan gelen talepleri gerekçe göstererek, sokak köpeklerinin “uyutulması” seçeneğini de içeren yasa teklifini hızla Meclis gündemine getirme kararı aldı.
Erdoğan talimat verdi
AKP’nin konuyu gündeme almasının nedeni ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda kesin talimat vermesi oldu.
Gazete Pencere Yazarı Nuray Babacan’ın kaleme aldığı yazıya göre,
Erdoğan sokak köpekleri konusunda, ilgili bakan ve bürokratların katılımıyla yapılan toplantıda, şimdiye kadar bu konuda adım atılmamasına tepki gösterip, “
Bu iş çığırından çıktı, Neyi bekliyoruz? Bir an önce halledin artık” diye tepki gösterdi. Kısırlaştırma yerine uyutma
Bu toplantının ardından AKP Meclis grubu, ilgili bakanlıklar olan Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte yasa teklifi üzerinde çalışma başlattı.
AKP kurmayları, bu konuda dünya örneklerini de incelediklerini belirterek, İngiltere’deki bir düzenlemeye benzer teklif hazırlanacağını ifade ettiler.
Parti kaynaklarının verdiği bilgiye göre, sokak köpeklerinin uyutulmasını içeren teklif en kısa süre içinde Meclis’e sunulacak.
'
Toplum sağlığı sorunu'
İktidar partisi kurmayları, maliyetinin yüksek olması, ilgili bakanlıklar ve belediyeler arasındaki koordinasyon sorunu, barınak yetersizliği gibi nedenlerle kısırlaştırma ile sokak köpeklerinin popülasyonunun azaltılmasının yıllar alacağını, kısırlaştırılsalar bile saldırganlık sorunun çözülemeyeceği gerekçesiyle böyle bir düzenlemeye gerek duyulduğu görüşünü savunuyorlar.
Sokak köpeklerinin “hayati tehlike” oluşturduğuna dikkat çeken bir parti yöneticisi, konunun “toplum sağlığı” sorununa dönüşmeden böyle bir önlem alınmasının zorunlu olduğunu ifade etti.
'
30 günde sahiplenilmeyen köpek uyutulacak'
AKP’nin hazırlığını sürdürdüğü yasa teklifine göre öncelikle başıboş hayvanlar sahiplendirilmeye çalışılacak.
Bu kapsamda belediyelerin barınaklarındaki köpeklerin fotoğrafları çekilerek, internet sitelerinde sahiplendirme ilanı yayınlanacak.
30 gün boyunca sahiplenilmeyen köpekler, iğne ile ilaç verilerek uyutulacak.
Uyutulan köpeklerden boşalan barınaklara alınacak yeni hayvanlar için de aynı süreçler işletilecek.
'Sahiplendirilen köpekler izlenecek'
Sahiplendirme ile sahiplendirilen hayvanlar ise çip takılarak Tarım Bakanlığı tarafından takip edilecek.
Sahiplenen kişinin yeniden sokağa bırakması veya hayvana karşı sorumluluklarını yerine getirmemesi halinde ise Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki yaptırımlar uygulanacak.
Teklifin, Meclis tatile girmeden yasalaştırılması planlanıyor.
BBC NEWS