Arnavutlukta Bektaşi Vatikanı Kuruluyor
Arnavutluk'ta Vatikan benzeri 'Bektaşi devleti' kuruluyor.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, başkent Tiran’da Vatikan benzeri "Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti" adında bir oluşum kuracaklarını duyurdu. Yeni devletin kendi idaresi, pasaportları ve sınırları olacak ancak ordu, sınır muhafızları ve mahkemeye sahip olmayacak.
Tiran’da Vatikan’ın dörtte biri büyüklükte bir yer tahsis edilecek devlet için kanun çıkarılacak. Devletin sınırları, pasaportu olacak, tepesinde ise Arnavut Bektaşilerinin lideri Baba Mondi oturacak.
Bektaşi devletinde içki yasağı ve tesettür zorunluluğu gibi uygulamalar olmayacak Rama, devletle İslam’ın hoşgörülü yüzünü dünyaya göstermek istediklerini söyledi.
Planı “bir mucize” olarak nitelendiren Baba Mondi, ABD ve Batılı ülkeler tarafından tanınmayı umuyor. Baba Mondi, devletin topraklarını genişletmek için herhangi bir girişimde bulunmayacağı sözünü de verdi.
Bektaşilerin lideri Edmond Brahimaj, bu yeni mikrodevletin başına geçecek.
- Alkol yasak olmayacak, kadınlar istediği gibi giyinebilecek.
- Brahimaj, “Allah’ın hiçbir şeyi yasaklamayacağı” görüşünü savunuyor.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, projenin amacını “hoşgörülü İslam anlayışını teşvik etmek istiyoruz” diyerek açıkladı.
13. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nda ortaya çıkan Bektaşilik, uzun yıllar Osmanlı devlet yönetiminde etkin bir tarikat olmuş, Yeniçeri ocağının gayri resmi tarikatı haline gelmişti.
1826’da II. Mahmud’un Yeniçerliği ilga ettiği Vakayi Hayriye olarak bilinen kanlı olaylar sonrası Bektaşilik devletten dışlandı. 1925’de Cumhuriyet’in tarikatlara karşı çizgisi ortaya çıktığında Bektaşi ocağı istanbul’dan Arnavutluk’a taşındı.
Bektaşiler 2023 nüfus sayımına göre Arnavutluk nüfusunun yaklaşık %5’ini oluşturuyor.
Arnavutluk’ta Bektaşilik vatansever bir karaktere bürünerek Arnavut Ulusal Uyanışı’nda önemli bir rol oynamıştır. Bektaşi liderler Arnavutluk’un kendi kaderini tayin etme hareketlerinde öne çıkmıştır.