Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06 Aralık 2024, 10:22   Mesaj No:1

Mihrinaz

Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:15
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:44
Mesaj: 12.534
Konular: 1325
Beğenildi:12650
Beğendi:9299
Takdirleri:28824
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart En İyi Meşguliyet Kitap Okumaktır

En İyi Meşguliyet Kitap Okumaktır

Okumak; bilgiye, öğrenmeye, kültüre, yeni ufuklara yol almaktır. Okuyan insan, aydınlanan ve aydınlatacak olan insandır. Okuma, gözlem ve düşünceyle birleştiğinde duygu, düşünce ve hayal gücü zenginleşir. Yazmak için çok okumaya ihtiyaç vardır.

Okumanın önemini “Güneş dünyayı, kitap insanları aydınlatır.” sözüyle vurgulayan Cemil Meriç, kitap sevdalısıdır. Onun okuma alışkanlığı sayesinde edindiği kazanımlar karşısında üniversitedeki hocaları acze düşmüş, derslere devam etmesine gerek olmadığını söylemişlerdir. Okula gitmesine gerek olmayan Meriç de kendini tamamen okumaya verir. Eline geçen parayı kitaba harcadığından bir uzatma kablosu bile alamaz. Görmesi iyice zayıflayınca masanın üzerine koyduğu sandalyede kitabını okumaya devam eder.

İstiklâl Marşı şairimiz Mehmet Âkif de çocukluğundan itibaren çok okuyan yazarlarımızdandır. Mahir İz onunla ilgili gözlemini, “Benim duyguma göre onun en büyük zevki okumak ve yazmak idi…” diye ifade eder. Ord. Prof. Dr. H. Ziya Ülken, kitap okurken uyumamak için ayağını su dolu bir kovaya sokar. İmam Mâlik, okumaktan uzak kalmamak maksadıyla tuvalet ihtiyacını azaltmak için az yiyip içer. Günlerini okuyup yazmakla geçiren İbnü’l-Cevzî, hayatı boyunca yirmi binden fazla kitap okur. “Not almadan okumak, okumamak demektir” diyen H. Süha Gezgin’in aldığı notları ciltletip sakladığı söylenir. Ali Emirî Efendi’nin, İ. Hakkı Baltacıoğlu’nun, İ. Hakkı Konyalı’nın, İbnü’l-Emin Mahmut Kemal’in, İbni Sina’nın, Fatih’in, Abdülhamid Han’ın, Ö. Nasuhi Bilmen’in kitap okuma hikâyeleri kayda değer hikâyelerdir.

Osmanlı’da çok okuyanlara “muhibb-i kitab” (kitap âşığı) denirdi. Günümüzde “kitapsever, bibliyofil, kitap dostu, okumayı seven, kitap sevdalısı, kitap kurdu” gibi isimler/sıfatlar veriliyor. Öğretmen-öğrenci, ebeveyn-çocuk, büyük-küçük, çok tahsilli-az tahsilli fark etmeden bu isimleri/sıfatları taşımaya ihtiyacımız var.

Artık kitaba ulaşmak kolay. İyi kitaplar okunmak istiyor. Üstelik pahada ve yükte hafif. Kapıya kadar geliyor. Bütün mesele planlı, programlı, bilinçli, nitelikli bir okuma serüveni başlatmak. Evimizde, işimize gidip gelirken, yolda, okulda, seyahat ederken, dinlenirken elimizde bir kitap olmalı. Niçin? Okumak için. Niçin? Yeni neslin kitap okuma alışkanlığı kazanması için. Üstelik projeye falan ihtiyaç kalmadan. Kendi okuma projemizi kendimiz yapalım. Soylu bir eyleme girişelim. Çünkü okumak insanı erdem sahibi yapar, yüceltir.

Sözün özü: “Okuyan insan düşünür. Düşünen insan yorumlar. Yorumlayabilen insanın buluş gücü artar, sorun çözme becerisi gelişir. Buluş gücü artıp sorun çözme becerisi gelişen insan hayatta başarılı olur.”

M.Uslu/Maarifin Sesi
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Mihrinaz 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Esad Ailesinin Keyfi Tutuklamaları Makale ve Köşe Yazıları Mihrinaz 3 46 09 Aralık 2024 17:02
53 Yıllık Esad Rejimi Çöktü Gündem/ Manşetler Vasat 8 78 08 Aralık 2024 09:59
Bu Esadçılık Nereden Çıktı? Makale ve Köşe Yazıları Mihrinaz 0 41 07 Aralık 2024 22:45
Esad Rejiminin İnsan Mezbahası İslami Haberler Vasat 3 52 07 Aralık 2024 22:15
Halid b. Velid ve Yermük Zaferi (flood) Tarih Mihrinaz 7 71 07 Aralık 2024 19:53