Mutallaka Ve Muhteleanın İddetleri
Mutallaka Ve Muhteleanın İddetleri konusunda 1 sayfada 5 kayitli hadis var
Fasil : İDDET VE İSTİBRA BÖLÜMÜ
Konu : Mutallaka Ve Muhteleanın İddetleri
Ravi : Esma Bintu Yezid İbni`s-Seken el-Ensariyye
Hadis : Anlattığına göre, "Esma, Resulullah (sav) zamanında kocasından boşanmıştır. Ve o sıralarda boşanan kadın için henüz iddet bekleme hükmü yoktu. İşte bu sebeple, Esma boşanınca, Allah Teala Hazretleri, boşanan için iddet bekleme emrim indirdi."
HadisNo : 4187
Fasil : İDDET VE İSTİBRA BÖLÜMÜ
Konu : Mutallaka Ve Muhteleanın İddetleri
Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Allah Teala Hazretleri: "Boşanan kadınlar kendi kendilerine üç aybaşı hali beklerler" (Bakara 228) buyuruyor. Yine Allah Teala hazretleri: "Kadınlarınız arasında ay hali görmekten kesilenler ile ay hali görmemiş olanların iddetleri hususunda şüpheye düşerseniz, bilin ki, onların iddet beklemesi üç ay dır... (Talak 4). (Önceki ayet) bu ikinci ile neshedilmiş oldu. Keza Allah Teala hazretleri (birinci ayetten bazı hükümleri neshederek) buyurmuştur ki: "Mü`min kadınlarla nikahlanıp, onları, temasta bulunmadan boşadığınızda, artık onlar için size iddet saymaya lüzum yoktur. Kendilerine bağışta bulunarak onları güzellikle serbest bırakın" (Ahzab 49).
HadisNo : 4188
Fasil : İDDET VE İSTİBRA BÖLÜMÜ
Konu : Mutallaka Ve Muhteleanın İddetleri
Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Boşanan kadınlar kendi kendilerine üç aybaşı hali beklerler, eğer Allah`a ve Ahiret gününe inanmışlarsa, rahimlerinde Allah`ın yarattığını gizlemeleri kendilerine helal değildir, kocaları bu arada barışmak isterlerse, karılarını geri almakta daha çok hak sahibidirler" (Bakara 223) ayeti için der ki: "Bu ayete göre, erkek hanımını üç kere de boşasa ona dönmeye hakkı vardı. Bu hüküm şu ayetle neshedildi. "Boşanma iki defadır (Ondan sonrası) ya iyilikle tutmak, ya güzellikle salmaktır" (Bakara 229).
HadisNo : 4189
Fasil : İDDET VE İSTİBRA BÖLÜMÜ
Konu : Mutallaka Ve Muhteleanın İddetleri
Ravi : Süleyman İbnu Yesar
Hadis : el-Ahvas, hanımını boşamıştı. Hanımı üçüncü hayızın kanama müddetinde iken Şam`da öldü. Hz. Muaviye (ra), Zeyd İbnu Sabit (ra)`e yazarak bunun hükmünü sordu. Zeyd cevaben şöyle yazdı: "Eğer kadın, üçüncü hayz`ın kanama devresine girmiş idiyse, kocadan tamamen ayrılmış, koca da ondan ayrılmıştır. Ne kadın, kocaya, ne de koca, kadına varis olamaz."
HadisNo : 4190
Fasil : İDDET VE İSTİBRA BÖLÜMÜ
Konu : Mutallaka Ve Muhteleanın İddetleri
Ravi : Rebi Bintu Muavvız
Hadis : Anlattığına göre, Resulullah (sav) zamanında, kocasından muhala`a yoluyla ayrılmıştır. Resulullah (sav) da ona bir hayız müddetince iddet beklemesini emretmiştir (veya kadına... emredilmiştir).
HadisNo : 4191