Konu Başlıkları: Böbrek Hastalıkları
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Aralık 2008, 00:48   Mesaj No:1

antivirüs

Medineweb Aktif Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:antivirüs isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2797
Üyelik T.: 27 Temmuz 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 218
Konular: 66
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Böbrek Hastalıkları

Böbrek Hastalıkları

HİPERTANSİYON
Kan basıncının yüksek olması anlamına gelen hipertansiyon bir toplumdaki her 5-6 erişkin kişinin birisinde görülen önemli bir sağlık sorunudur. Bu kadar sık ve önemli bir sağlık sorunu olan hipertansiyon konusunda bildiklerimiz bilmediklerimizden daha azdır. En gelişmiş toplumlarda bile her 100 hipertansiyon hastasından 90-95'inde belli bir sebep bulunamamaktadır. Belli bir sebebin tespit edilebildiği %5-10'luk kesimde ise en sık olarak tespit edilen sebep böbrek hastalıklarıdır. Bu rakamlarda göstermektedir ki; her hipertansiyon hastasının bir doktor tarafından değerlendirilmesi ve hipertansiyona yol açması muhtemel altta yatan hastalık şüphesi olanlarda şüphelenilen sebebe yönelik ileri tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Ama diğer yandan da, hastalarımızda sıkça gözlemlediğimiz gibi, belli bir sebebin saptanamamış olması çok büyük bir talihsizlik gibi değerlendirilip doktor doktor dolaşmanın bir gereği yoktur.

Hipertansiyonun ortaya çıkmasında çok sayıda faktör sorumlu tutulmuşsa da muhtemelen en önemlileri genetik faktör ve böbreklerden yetersiz tuz atılımıdır. Hastanın başka nedenlerle kullanmakta olduğu bazı ilaçlarda hipertansiyonun ortaya çıkması veya daha da ağırlaşmasında önemli rol oynayabilir. Özellikle çok yaygın kullanım alanları olan doğum kontrol hapları, kortizon, soğuk algınlığı ve grip ilaçları, romatizma ilaçları ve bazı depresyon ilaçlarının tansiyon üzerine olumsuz etkileri olabildiği akılda tutulmalıdır.

Hipertansiyon böbrek, beyin, göz, kalb ve damar gibi çeşitli organlarda hasar yapan bir hastalıktır. Bu nedenle hipertansiyon tedavisinde esas amaç hastanın baş ağrısı, çarpıntı gibi yakınmalarını gidermenin ötesinde sebep olabildiği diğer organ hasarlarını önlemek veya geriletmektir.
Hipertansiyonu olan bir hastanın bilmek zorunda olduğu bazı hususlar vardır ve aşağıda belirtilen bu hususlara uyulması büyük önem taşır :
  • Hipertansiyon ciddi ama tedavi edilebilir bir hastalıktır.
  • Hipertansiyon tedavi edilmezse kalb, böbrek, beyin, göz, damar gibi organlarda istenmeyen kötü sonuçlara yol açabilir.
  • Hipertansiyon büyük olasılıkla ömür boyu size eşlik edecek, sizinle arkadaş olacaktır.
  • Tedavisindeki amaç sadece sizi rahatsız eden baş ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı gibi yakınmaları gidermek değil, aynı zamanda hipertansiyonun çeşitli organlarda yaptığı hasarı önlemek veya geriletmektir.
  • Hipertansiyon tedavisi genellikle ömür boyu sürer, ilaç kutusu bitince tansiyon tedaviniz bitmiş demek değildir.
  • İlaç kullanmaya başladıktan sonra tansiyonunuzun normale düşmesi ve yakınmalarınızın ortadan kalkması nedeniyle ilaç bırakılmamalıdır.
  • Hipertansiyon tedavisinde kullanılan hemen her ilacın bazı yan etkileri vardır. Bu yan etkilerden bazıları önemsizdir, ilacımızı kullanmaya devam etmemize engel değildir; bazıları ise ilacın kesilmesi veya değiştirilmesini gerektirebilir. Bu durumda kendi kendinize karar vermektense mutlaka doktorunuza danışmanız doğru olacaktır.
  • "Vücut ilaca alışır, ilaç yan etki yapar, ilaç bağımlılık yapar" türünden yanlış düşüncelere kapılıp ilaç kullanmaktan uzak durmayın. Size en büyük zararı kontrolsüz hipertansiyonun vereceğini unutmayın.
  • Hipertansiyon tedavisinde ilaç tedavisinin yanı sıra ilaç dışı tedavi yöntemleri de büyük önem taşır. İlaç dışı tedavi yöntemi yalan-yanlış bitki otu vb. kaynatıp içmek veya yemek değildir. Aşağıda belirtilen ilaç dışı tedavi yöntemlerine gerekli özenin gösterilmesi kullandığınız ilacın etkinliğini arttırabilir, daha düşük doz ilaçla tansiyonunuz kontrol altında tutulabilir, hem günlük dalgalanmaların hem de tansiyonun uzun süreli olumsuz etkilerinin en aza inmesinde yardımcı olabilir.
  • Hasta kendi sorumluluklarını yerine getirmediği sürece doktor doktor dolaşmanın bir yararının olmayacağını unutmayın.
  • "Ben yükseldiğini hissediyorum ve o zaman ilacımdan içiyorum" şeklinde yanlış bir düşünceye kapılmayın. Unutmayın ki hipertansiyon her zaman sizi baş ağrısı, çarpıntı gibi masum yakınmalarla uyarmayabilir ve ilk uyarı çok daha ciddi olabilir ve artık tedaviye başlansa bile çok geçtir.

İlaç dışı tedavi yöntemleri olarak neler yapmalısınız?
  • Tuz alımını kısıtlayın.
  • Şişmansanız ideal vücut ağırlığına düşünceye kadar kilo verin.
  • Fiziksel aktivitenizi arttırın.
  • Sigarayı terk edin.
  • Aşırı alkol kullanımından uzak durun.
  • Yemek sofranızdan katı yağları ve kolesterolden zengin gıdaları uzak tutun
  • Doktorunuzla görüşerek potasyum, kalsiyum ve magnezyumdan zengin gıdaları almaya özen gösterin.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi antivirüs 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Dua... Dua Bölümü Kara Kartal 2 1983 28 Aralık 2008 21:34
Yüreğime Sor Beni Şiirler ve Şairler Kara Kartal 1 2257 27 Aralık 2008 00:58
Kahve Gözlüm!** Şiirler ve Şairler Kara Kartal 1 2304 27 Aralık 2008 00:46
Yokluğun Adı Yok Şiirler ve Şairler Kara Kartal 2 2178 27 Aralık 2008 00:27
Bazı Çocukluk Çağı Hastalıkları Tıbb-ı Nebevi ve Alternatif Tıp Bilgileri Tuba_ 7 2698 24 Aralık 2008 22:36