Cvp: HZ. PEYGAMBER ÖLDÜ VE....
konuyla direk degil dolayli alakasi oldugu icin ben de asagidaki yaziyi yazmak istedim
bir varligin asli/orjinali yok oldugunda, onun imaji olusturulur. bu somut varliklarda gecerli oldugu gibi soyut olan herseyde de gecerlidir. nebevi mesaji, peygamberin hayat sureci ile bagdastiran zihniyetler, onun vefati ile hem kendisinin hem de mesajinin imajini olusturdular. ancak asli allahtan besleniyorken, olusturulan imaj ise olustugu akillarda o akillarin yapisina gore sekilleniyordu. bu da dinde tahrifat ve tahribata yol aciyor.
buradan hareketle, peygambere karsi iki tehlike mevcuttur. birisi fiziki varligina karsi olan tehlike, digeri de mesajini ve ogretilerini oldurmeye yonelik tehlike. iste bu ikinci tehlike birincisinden cok daha vahimdir ve bedenen olum nimetini tatmis olan peygambere karsi asil katliam onun mesajina karsi yapilan girisimlerdir. peygamberin bedenini ortadan kaldirarak onun mesajini enggeleyemeceklerini, onun vefati ile herkes ogrendi. cunku vefatinin uzerinden yuzyillar gecmesine ragmen onun ogretileri ile devletler kuruluyor, medeniyetler olsturuluyordu. iste bu nedenle tum saldiri onun mesajina karsi yapilmaktadir. nubuvvet bitmis ancak risalet devam etmektedir ve biz de risaletin imajina degil aslina sahip cikma davasini gutmeliyiz. imaj olusturma cogunlukla, risalete karsi acikca savas vermeye kamuoyu tepkisi nedeniyle korktugu icin arka plandan zihin bulandirma seklinde suregelmistir. imaja degil asila sahip cikabilmemiz ize yine rasulun bunlari gorerek yaptigi uyariyi dikkate almakla mumkundur: benden sonra size iki emanet birakiyorum, birisi kuran digeri ise sunnetim.
hasili kelam, rasul-i ekrem vefat etti ancak ogretileri yasamakta ve bizi yasatmaktadir. bu noktada, nasil bir rasule inandik ve tabi olduk diyerek sorgulamaliyiz kendimizi. orjinal olani kuranin bize tarif ettigi rasul ve biz de islam adi altinda sapkinliga ugramayanlardan olmak icin iste bu orjinal olanini muhafa etmeliyiz.
vesselam
|