Ben de Müslüman bir aileden geliyorum...
ABD Başkanı Obama, TBMM'deki konuşmasında, İslam dünyasına yönelik barış mesajları verdi
ABD başkanı olarak yaptığı ilk ülke ziyaretinin Türkiye olduğunu hatırlatan Obama, "Bana bu ziyareti mesaj için mi verdim diye soruyorlardı. Cevabım çok basit: Evet" dedi.
ABD'nin, Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini hatırlatan Obama, "Türkiye zorlu siyasi reformlar yapmıştır ancak bu Avrupa’nın iyiliği için değil Türkiye’nin kendi iyiliği içindir. Son birkaç yıl içerisinde de DGM’leri kaldırdınız. Ceza yasasını reforme ettiniz, basın ve toplantı özgürlüğüne ilişkin kanunları güçlendirdiniz. Kürtçe eğitim ve yayınlardaki yasakları kaldırdınız ve tüm dünya devletin yeni Kürtçe televizyon kanalıyla verdiğiniz sinyali not etti. Bu yeni yasalar uygulanmalı ve bu yasalarla oluşturulmuş momentum korunmalı. Demokrasileri statik değildir, ileriye doğru ilerlemelidir.
Dini özgürlükler ve ifade özgürlüğü güçlü ve canlı bir sivil toplum kurulmasını sağlar. Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması da tüm dünyaya bu yönde bir mesaj verecektir" şeklinde konuştu.
Obama sözlerini şöyle sürdürdü:
"Son yıllarda sorunlar yaşandı. Güven zorlandı. Bu zorluk pek çok alanda yaşandı. Özellikle Müslüman inancının olduğu yerlerde yaşandı. ABD hiç bir zaman İslam ile savaşta değildir olmadı, olmayacaktır. Esasen Müslüman dünya ile ilgili ortaklığımız kritik öneme sahip. Fırsatları güçlendirmek adına yapılmalı. ABD'nin Müslüman toplumlarla ilişkisi sadece terörizm ile sınırlanamaz. Müşterek menfaatleri dinlemeliyiz ortak zemin oluşturmalıyız. Bu konuya Müslüman ve İslam dünyasına olan katkısına saygı duymalıyız. ABD Müslüman aileler tarafından zenginleşti. Pek çoğunun ailesinde Müslüman var ve ben de bunlardan birisiyim."