Fatiha suresini okurken Allahtan yardım dileriz ama bazen insanlardanda diliyoruz
soru
NAMAZ KILARKEN FATİHA OKUDUĞUMUZDA FATİHANIN BİR AYETİNDE ŞÖYLE DİYORUZ: "YALNIZ SANA İBADET EDERİZ VE YALNIZ SENDEN YARDIM DİLERİZ" BUNU SÖYLERKEN YALAN SÖYLEMİŞ OLMUYORMUYUZÇÜNKÜ YALNIZ ALLAHTAN YARDIM DİLEDİĞİMİZİ SÖYLÜYORUZ AMA İNSANLARDAN DA BAZEN YARDIM İSTEMİYORMUYUZ?
cevap
Değerli Kardeşimiz;
Burada ibadet edilecek tek yüce varlığın ve yardım dilenecek, yalvarılacak tek kişinin de Allah olduğu ifade edilmiştir Yalnız buradaki "yardım"la Allah'ın rızasına ulaşmak için istenen yardım kastedilmiştir Böylelikle "Biz onlardan bizi Allah'a ulaştırmaları için yardım diliyoruz" Diyerek putlara tapanlara kesin cevap verilmiştir
Allahtan geldiğini bilerek ve insanları vesile görerek onlardan yardım dilemek caizdir Mesela çiftçi elmanın ağaçtan değilde Allahın rahmet hazinesinden geldiğini bilmesi gerekir Ancak Allah rahmet hazinesinden elmayı o ağaç vasıtası ile göndermektedir Yani sebeplere müracaat etmek bu ayete muhalif değildir Yanlış olan sebeplere yapışıp Allahtan geldiğini inkar etmektir
Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet Editör