Meşhurların Okuma Alışkanlıkları
Okumak, anlamak,kavramak,ezberlemek,ders almak,ilim sahibi olmak,bilgi birikimini ve kültür seviyesini arttırmak.......
TARİH,ÖZELLİKLE İSLAM TARİHİ BUNLARIN ENTERESAN ÖRNEKLERİYLE DOLUDUR.
İmam Âzam Ebu Hanîfe,7 yaşında hafız olmuş ve en çok kuran okuyan müçtehidlerden sayılmıştır.İmam Âzam,herbiri ibadette ve hukukta birer esas olan 64 bin fetva vermiş,yetiştirdiği büyük alimlerin sayısı 1000'e ulaşmıştır.Bunlardan 40 tanesi "müçtehid" mertebesine çıkmış alimlerdir.
Asıl adı Muhammed bin İdris olan İmam Şâfiî,Kuran'ı 9 yaşında ezberlemiştir.Kuran,hadis,şiir,lügat gibi devrinde eğitim ve öğretim müfredatına giren bütün ilimleri küçük yaşta öğrenerek 15 yaşında fetva vermeye başlamıştır.
Evzâî kendisine fetva sorulduğunda 13 yaşındadaydı.
İmam Mâlik(711-795)de erken yaşta talebeliği bitirip 17 yaşında ders vermeye başlamıştır.Derslerine devam eden Ebu Hanife,yaşça büyük olmasına rağmen onu edeb ve hürmetle dinlerdi.İmam Mâlik tuvalette geçen zamanına bile acıdığı için 3 günde bir def'i hacet edecek şekilde yerdi...
Ahmet bin Hanbel Müsned isimli meşhur kitabını,ezberlediği 1 milyona yakın hadis adı altındaki sözler arasından titizlikle seçtiği 40 bin hadisi şerifle meydana getirmiştir.
İmam Buharî(H.194-256)de küçük yaşta ilim tahsiline başlamıştır.Sıbyan mektebindeyken 15 bin hadisi şerifi ezberlemiştir.Daha buluğa çağına ermeden İbnül Mübarek'in kitaplarını hıfz etmiştir.Tam 16 sene boyunca Buhara'dan Rey'e,Basra,Şam,Mekke, Medine ve Mısır'a kadar dolaşmış;bu uzun yolculuğunda 300 binden fazla hadisi haber zincirleriyle beraber ezberlemiştir.Yani yaklaşık 21 milyon kelime...
İmam Vekî(746-812)yemek yer,ekmek yemezdi.Sebebi sorulunca"EKMEĞİ ÇİĞNEME ZAMANLARINDA GÜNDE 50 TANE AYET VE HADİS ÖĞRENİRİM!"der,hep okurdu.
Cahız(Ebu Osman Amr bin Bahr:776-896)Basralı büyük bir Arap edibidir.Kitaba verecek para bulamadığı için kitapçı dükkanlarını geceleyin kiralayıp sabaha kadar incelemelerde bulunduğu meşhurdur.
El- İmam Ebul Vefâ Ali İbni Akîl şöyle demektedir:"Yemek saatini kısaltmak için elimden gelen gayreti gösteriyorum.Öyleki çöreği ufalayıp tirit şeklinde yemeği ekmeğe tercih ediyorum.Zira ikisi arasında çiğneme için kaybedilecek zaman farkı vardır.Böylece mütalaaya daha çok vakit ayırabiliyorum.Bu zat hiç boş vakit geçirmez,şöyle dermiş:"İlme 80 yaşında duyduğum hırs, 20 yaşındayken duyduğumdan daha çoktur."Bu gayretinin neticesi olarak İbn-i Âkil, 20 ayrı ilim dalında eserler vermiştir.